Sieraden maken

Heb je nog geen wire of gereedschap om mee te werken? Lees dan wat verder naar beneden door voor wat meer informatie én links naar winkels waar je kunt bestellen! Heb je al wel wire maar nog niet zoveel ervaring? Vraag je je af waar je het handigste kunt beginnen, welke technieken je onder de knie moet krijgen om je eigen mooie creaties te gaan maken? Op deze pagina heb ik alle informatie samengevat, en links geplaatst naar artikelen en websites om verder te lezen!

Meer informatie over de verschillende basistechnieken vind je op deze site onder de categorie: basistechnieken. Hier staan tips en links naar tutorials.

Beaducation is een Engelstalige site met hele goede gratis filmpjes over de basistechnieken.
Wietske Welten van Sieraden Maak je Zelf maakte een aantal Nederlandstalige filmpjes op Youtube.

Ik kom regelmatig mensen tegen die graag willen beginnen met wire wrapping, maar niet zo goed weten wat ze nu precies nodig hebben en waar je dat kan krijgen. Toen ik zelf begon heb ik aardig wat tijd aan deze vragen besteed, ik wilde toch niet zomaar wat aanschaffen en daar later misschien spijt van krijgen. Nu hangt wat je precies nodig hebt, af van wat je ermee wil doen. Logisch, maar waarschijnlijk niet echt een antwoord waar je veel verder mee komt.

Ik heb dus mijn eigen afwegingen en keuzes, en de informatie van anderen eens samen gebracht in dit artikel. De links naar webwinkels waar je deze producten kan krijgen staan onderaan. Uitgebreidere links vind je op de pagina: handige links.

wat heb je nodig voor wire wrapping

Gereedschap
Een van de fijnste dingen aan wire working, is dat je er zo weinig voor nodig hebt.

  • rondbektang
  • platbektang
  • kniptang
  • nylonbektang (of houten of kunststof hamer + kunststof slavlak of metalen aambeeld)
  • nagelvijl of naaldvijl
  • lineaal (bijvoorkeur centimeters en inches)
  • schilderstape
  • veiligheidsbril

Aanvullend is het fijn maar niet noodzakelijk om een krombektang, een markeerstift, een hamer, een juweliershamer, een tafel-aambeeld en schuurwol in huis te hebben. Bij de tangen heb je de keuze uit basis, Beadsmith of Wubbers. Basistangen zijn rond de 5 euro en verkrijgbaar bij diverse hobbyzaken. De kwaliteit is meestal prima voor het werken met wire. Als je al eerder sieraden heb gemaakt is de kans groot dat je ze al in huis hebt. Beadsmith tangen zijn specifiek voor wire wrapping gemaakt, de kwaliteit ligt iets hoger en ze kosten rond de 7 euro. Wubbers tangen zijn van professionele kwaliteit en ook geschikt voor dikke wire maten. Ze kosten ruim 20 euro per stuk.

Overige zaken vind je in bouwmarkten en supermarkten. Mijn eerste ‘slavlak’ was een kunststof snijplank uit de supermarkt. Niet ideaal, maar het werkte wel in het verharden van het wire. Nu heb ik een klein tafelaambeeld, wat echt wel fijner werkt. Maar als beginner kan het prettig zijn om niet in een keer veel kosten te maken!

Meer informatie over gereedschap vind je hier:
Wire wrapping gereedschap: tangen deel 1
Wire wrapping gereedschap: tangen deel 2
Wire wrapping gereedschap: basisbenodigdheden

Wire
Er zijn een aantal keuzes bij wire:

  1. Aluminium of koper?
    Dit zijn de twee relatief goedkope materialen die handig zijn om als beginner mee te werken. Aluminium is het goedkoopste en het makkelijkste te bewerken. Er wordt daarom met wat dikker wire gewerkt, wat heel geschikt is voor kettelen en mooie vormen maken, maar wat minder voor supergedetailleerd werk. Zowel koper als aluminium zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes.
    Koper is iets duurder maar nog steeds behoorlijk goedkoop, het is redelijk zacht maar iets vormvaster dan aluminium. In Nederland kun je Craft Wire en Artistic Wire krijgen. Artistic wire zou de kleur wat langer vasthouden maar op zich ligt de kwaliteit dicht tegen elkaar aan, evenals de prijs. Zowel koper als aluminium zijn geschikt voor mensen met allergieën, al zijn hier enkele uitzonderingen op.
  2. Kleurtjes of niet? En wat is non tarnish?
    Er zijn heel veel leuke kleuren wire te krijgen, en uiteraard kan je hiermee heel veel leuke dingen maken. De kleur is een buitenlaag op het wire die uiteindelijk af zal slijten. De meeste kleuren komen in een ‘non tarnish’ variant, wat wil zeggen dat er een beschermlaag over de kleur is aangebracht waardoor deze veel langer blijft zitten. Wanneer je net begint met wire wrapping, is het even wennen aan hoe je je gereedschap het beste vasthoudt. Veel mensen (waaronder ikzelf) hebben in het begin de neiging teveel druk te zetten en dan komen er snel deukjes in het wire. Werk je met kleur, dan beschadig je hiermee de kleurlaag. Ik zou daarom iedereen aanraden, om in elk geval ook ongekleurd wire aan te schaffen en hiermee veel te oefenen. Is een ontwerp goed gelukt: probeer het dan opnieuw met kleur.
    Overigens: de kleurlagen bevatten meestal een kleine hoeveelheid nikkel en zijn daarom niet geschikt voor mensen met een allergie. De non tarnish variant weer wel vanwege de beschermlaag. Maar aangezien de beschermlaag afslijt moet je deze ofwel zelf opnieuw aanbrengen, ofwel kies je beter voor ongekleurd wire.
  3. Naturel of bare?
    Ongekleurd wire heb je in twee varianten: naturel en bare. Naturel is ongekleurd wire met een beschermlaag die voorkomt dat het wire verkleurt of beschadigt. Bare is alleen aluminium of koper, zonder andere lagen. Koper kleurt donkerder na verloop van tijd en kan bewerkt worden door oxidatie. Naturel kan dit niet. Bare varianten zijn ook het goedkoopst.
  4. Welke maten?
    Wire wordt gemeten in milimeters of gauges. Maten die algemeen veel gebruikt worden zijn 18, 20 (of 22) en 26 gauge. Dit zijn prima maten om mee te beginnen. heb je al een paar tutorials die je zou willen doen, kijk dan welke maten er daar nodig zijn.

Meer informatie over wire en maten vind je hier:
Wat is wire?
Wire: welke maat gebruik je waarvoor?
Aluminium wire

Overigen (kralen en onderdelen)

Goed, met het bovenstaande heb je de basis in huis. Nu kan je kiezen om nog wat kralen en onderdelen erbij aan te schaffen. Kralen geven wat kleur aan je sieraden, je hoeft er niet veel te gebruiken. Ik kies zelf vaak voor een mix, zodat ik in een keer veel verschillende kralen heb. Ik gebruik niet zo heel veel kralen dus ik doe vrij lang met de zakjes die ik heb. Welke kralen je aanschaft hang volledig af van wat je wil maken. Zelf geef ik de voorkeur aan 6 mm en rocailles. Maar ik moet bekennen dat ik toch langzaam steeds meer kralen aanschaf ;-)

Een andere keuze is in hoeverre je onderdelen wil kopen. Je kan met wire je eigen oorhaakjes, nietstiften en sluitingen maken. In het begin kan het echter fijn zijn om wat kant en klare onderdelen te kunnen gebruiken, zodat je niet alles in één keer hoeft te leren.

Een kleine tip
Wanneer budget voor jou belangrijk is, of je niet weet of je wel langere tijd met wire wrapping bezig wil zijn, kies dan voor de goedkope basisopties. Die zijn allemaal prima om mee te beginnen. Vind je het ook erg belangrijk dat je juist wel langere tijd je sieraden kan dragen en vind je het geen probleem om dan iets meer te betalen, kies dan voor wat hogere kwaliteit. Is prijs geen probleem, maar wil je vooral weten dat wat je maakt ook duurzaam is, kies dan voor de hoogste kwaliteit. Gebruik koper voor oefenprojecten en schakel dan eventueel over op zilver om je sieraden mee te maken. Let bij de keuze van winkel ook even op verzendkosten en leveringsvoorwaarden.

Webwinkels:

Creadream (basistangen, redelijk assortiment aluminium wire, uitgebreid assortiment koper artistic wire, uitgebreid assortiment kralen en onderdelen)

Sparklz (basistangen, beadsmith tangen, Wubbers tangen, uitgebreid assortiment koper craft wire, redelijk assortimentkoper artistic wire, uitgebreid assortiment glazen en (half) edelsteen kralen

Hof van Gelre (basistangen, uitgebreid assortiment aluminium wire, uitgebreid assortiment kralen en onderdelen)

Meer webwinkels vind je op de pagina: handige links.
Veel plezier met wrappen!

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!