Gereedschap, Materiaal
Reactie 1

Wire wrapping gereedschap: tangen deel 1

Eerder schreef ik al over wire als basismateriaal voor wire wrapping of wire working. Behalve wire in de verschillende varianten heb je ook gereedschap nodig. Het meest gebruikte gereedschap bij wire wrapping zijn de tangen, die ook weer in vele soorten verkrijgbaar zijn. Gelukkig heb je ze lang niet allemaal nodig, met drie tot vier basis tangen kan je eigenlijk alles maken!

1. De kniptang (flush cutter)

kniptang flush cutter

Zoals de naam al aangeeft is dit een tang waarmee je wire kan knippen. Aangezien wire van metaal is kan je dit niet zomaar met een schaar doorknippen maar met een kniptang gaat dat prima. Een standaard kniptang knipt goed tot 18 gauge.  Mijn tang heeft wat moeite met 18 gauge al gaat het nog wel. Voor alles dikker dan 18 gauge, dus vanaf 16 is het aan te raden een extra stevige kniptang aan te schaffen. Het wire wordt aan één kant recht afgeknipt en aan één kan spits. Let er bij het knippen dus op welke kant je graag recht (flush) wilt krijgen. Je kunt de spitse kant eventueel bijvijlen of later bijknippen.

2. De rondbektang (round nose pliers)

rondbektang round nose pliers

Dit is een tang met twee ronde uiteindes waarmee je wire kunt vasthouden en ronde vormen kunt maken. De rondbektang geeft niet heel veel grip en geeft in vergelijking met de platbektang sneller deukjes en beschadigingen. Je kunt deze tang het beste zo min mogelijk gebruiken om je werk vast te houden terwijl je het vormt. Wel is de rondbektang heel fijn (ik zou zeggen: onmisbaar) voor het maken van oogjes, kleine ronde vormen en het begin van een spiraal.

3. De platbektang (flat nose pliers)

platbektang flat nose pliers

Zoals de naam al aangeeft heeft de platbektang een plat gevormde bek. Hierdoor is deze tang zeer geschikt om scherpe en rechte hoeken mee te buigen. Bovendien heeft een goede platbektang veel grip op wire waardoor je geen kracht hoeft te zetten om het draad te vormen zoals je wilt. Door de platbektang te gebruiken om je wire vast te houden terwijl je het vormt voorkom je beschadigingen aan bijvoorbeeld de kleurlaag. Al moet je wel opletten dat je niet teveel kracht zet. De platbektang heeft algemeen een hele dunne top, waardoor je hele kleine hoekjes kunt maken. Bijvoorbeeld in het maken van een dichte spiraal zonder gat in het midden is dit ideaal. Of bij het voorvormen van een dun stuk wire dat je om een platte bundel gaat wrappen (zoals in het wire wrappen van cabochons). Weet je niet wat ik hier bedoel? Geen nood, die uitleg volgt in een ander artikel! Hoewel ik persoonlijk de voorkeur geef aan een platbektang, kan je deze vervangen voor een halfronde platbektang.

4. De halfronde platbektang (chain nose pliers)

halfronde platbektang chain nose pliers

Deze tang heeft twee halfronde uiteindes met aan de binnenkant van de bek twee platte kanten. De top is ook veel minder breed in vergelijking met de platbektang. Ook de halfronde platbektang is prima geschikt voor het maken van rechte hoeken en geeft in principe goede grip. Voor basale bewerkingen zijn deze tangen dan ook inwisselbaar, je hoeft ze niet allebei te hebben. Het voordeel van de halfronde platbektang is dat door de dunne top, je op kleinere priegelstukjes kunt werken en buigen. Het nadeel is dat je hiermee geen scherpe hoeken kunt buigen, alleen rechte.

5. De krombektang (bent chain nose pliers)

krombektang

Dit is een halfronde platbektang met een kromming. De tang loopt taps toe naar het einde. Hoewel de tang niet zo geschikt is om mee te vormen als de twee platbektangen, is hij ideaal in het afwerken van gewikkelde stukken wire. Je kunt ermee bij kleine plekjes en om bochtjes. Ik gebruik hem altijd voor het vastdrukken van het laatste stukje losse draad, zowel dunner als dikker. Ook is hij erg fijn voor het openen en sluiten van oogjes en jump rings. Je hebt deze tang niet per se nodig maar persoonlijk zou ik niet zonder willen. Het scheelt een hoop gepriegel! Doordat de top vrij spits is kan een lagere kwaliteit tang je wire wat sneller beschadigen. Zie ook de tips volgende keer over kwaliteit en onderhoud van je tangen.

6. De nylon platbektang (nylon jaw pliers)

Helaas, geen plaatje want die heb ik nog niet! :(

Als laatste voor vandaag: de nylon platbektang! Deze tang heeft een lange, brede, platte bek van nylon. Hier kun je je wire doorhalen om hem recht te maken en om het metaal te verharden. Verharden kun je op verschillende manieren doen, het voordeel van verhard metaal is dat het beter zijn vorm vasthoudt. Als je metaal teveel verhard kan het breekbaar worden, dat gebeurt niet zo snel maar hierover een andere keer meer. Als alternatief voor de nylon tang kan je je wire ook recht maken tussen twee vingers doorhalen of tussen een katoenen doek. Je hebt deze tang niet nodig maar hij is wel erg fijn, hij staat op dit moment hoog op mijn verlanglijstje!

Er zijn nog veel meer tangen, zoals jump ring tangen, ‘mandrel’ tangen in verschillende groottes, drie-in-een tangen. Al die tangen hebben hun eigen handigheidjes maar je kunt prima zonder!

Het gebeurt me wel vaker dat een artikel ineens veel langer is dan ik verwachtte. Zo ook vandaag en dat betekent dat de informatie rond kwaliteit en onderhoud en waar je al deze tangen kan bestellen moet wachten tot volgende week!

1 reactie

  1. Pingback: Beginnen met wire wrapping: wat heb je nodig? | Laurelinde Sieraden

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s