Gereedschap, Materiaal
Reactie 1

Wire wrapping gereedschap: basisbenodigdheden

Ik schreef al eerder over een aantal tangen die voor wire wrapping veel gebruikt worden. Behalve tangen en wire zijn er nog een aantal andere zaken die erg nuttig zijn om te hebben. Waar je in eerste instantie misschien niet zo snel aan denkt, maar die toch voor mij onmisbaar zijn gebleken.

basic extra tools for wire wrapping

Zo is er de liniaal. Behoorlijk basaal en ook makkelijk goedkoop verkrijgbaar gelukkig. Het handigste is een liniaal die zowel centimeters als inches meet. Tutorials komen in beide maten en het kan fijn zijn om snel te kunnen omrekenen. Met een liniaal met dubbele maten zie je in een oogopslag hoe je uitkomt. Ook in mijn eigen designs meet ik zoveel mogelijk, om bij een fout niet helemaal opnieuw te hoeven beginnen. En om een design nog eens te kunnen maken.

Een markeerstift is ook erg handig. Hiermee kun je je rondbektang markeren om meerdere malen dezelfde grootte oogjes te buigen. Maar ook kun je je wire markeren om op precies de juiste plek een bocht of lus te maken. Ik gebruik een markeerstift die ik weer kan wissen, maar wanneer je vaak dezelfde maat oogjes buigt kun je overwegen om een permanente markering op je tang te maken.

Een veiligheidsbril lijkt in het begin misschien wat overdreven, maar bij het knippen schieten de stukjes wire vaak alle kanten op. Ook tijdens het werken met lange stukken wire (speciaal wikkelen en weven) kan een moment van onoplettendheid risico opleveren. Veiligheidsbrillen zijn te koop in de meeste doe-het-zelf winkels zoals de Praxis en de Gamma. Die brillen zijn redelijk groot, ik zoek zelf een vervanging die wat kleiner is. Maar hij werkt wel ;-)

Laurien with goggles

Een nagelvijl werkt prima om eindjes bij te vijlen. Wil je kleine beschadigingen (zoals van je tang) wegwerken zijn verschillende vormen naaldvijlen vaak wat handiger (hiermee kun je op lastige plekjes vijlen) en heb je bovendien spullen nodig om te polijsten. Dat zijn onder andere verschillende gradaties schuurpapier (heel fijn), polijstpasta en bij voorkeur een hangmotor. Polijsten is eigenlijk een onderwerp apart, waar ik bovendien op dit moment nul ervaring mee heb. Dus ooit zal dit uitgebreider besproken worden, om te beginnen is een simpele nagelvijl ruim voldoende! Een cup burr of ook wel holfrees kan hij afronden van eindjes zoals bij oorhaakjes wat vergemakkelijken, maar is niet noodzakelijk.

Een notitieblok en pen/potlood zijn wat mij betreft net zo onmisbaar als de rest. Ik schrijf hierin mijn ervaringen met tutorials en tips voor de volgende keer zodat ik niet steeds opnieuw dezelfde fouten maak. Ik maak tekeningetjes van ideeën die ik langzaam verder uit kan werken tot een design. Zo af en toe spelen met ideetjes betekent dat ik tot nu toe nooit een creatief blok heb, ik heb altijd genoeg om uit te werken. Afgeronde designs werk ik uit met maten en stappen zodat ik ze opnieuw kan maken ofwel erop kan variëren met latere ideeën.

Schilderstape is praktisch wanneer je een aantal stukken wire tijdelijk wil vastzetten, ik vind het zelf fijner dan een tijdelijke wrap omdat het veel makkelijker is.

En als laatste is het erg handig om een hoop vormpjes te hebben. Dit kan van alles zijn, ik gebruik vaak een potlood voor oorhaakjes, een labello als cabochon vormer (bijna precies even groot als mijn glazen kiezels), een kruidenpotje of prittstif voor de grotere ronde oorbellen. Breinaalden geven een paar goede maten voor jump rings en zo zijn er vast nog wel meer handige vormpjes. Kant en klare mallen kun je ook aanschaffen, dat is natuurlijk nog veel makkelijker. Welke handige vormpjes gebruikt jij graag?

De basisbenodigdheden zijn gelukkig allemaal makkelijk verkrijgbaar, bij kantoorzaken, boekhandels en doe-het-zelf zaken. Soms zelfs in de supermarkt. Dat scheelt weer zoeken ;-)

1 reactie

  1. Pingback: Beginnen met wire wrapping: wat heb je nodig? | Laurelinde Sieraden

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s