Gereedschap, Materiaal
Reacties 6

Wire wrapping gereedschap: tangen deel 2

Mijn allereerste wire working tangen kocht ik als goedkoop setje. Ik wist niet zeker of ik de hobby echt wel leuk zou vinden en al te veel geld heb ik niet, dus goedkoop was voor mij belangrijk. Ondertussen ben ik ruim een half jaar verder en flink verslingerd aan het werken met wire dus nu is het voor mij belangrijker om eens goed te kijken naar kwaliteit. De tangen waar ik mee begon zijn redelijk, maar waarschijnlijk geschikter voor iemand die maar af en toe een oogje buigt. Ze geven weinig grip en zijn aan de randen van de bek niet goed afgewerkt waardoor er snel deukjes in mijn wire komen. Speciaal in het werken met gekleurd wire (ik gebruik zelf vaak zilverkleurig Artistic Wire) is dit erg vervelend. Het resultaat is minder mooi en ik kan de deukjes er niet uit vijlen omdat ik dan de hele kleurlaag beschadig.

Voorbeelden van kleine beschadigingen in wire.

Voorbeelden van kleine beschadigingen in wire.

Ik ben dus eens gaan kijken naar mogelijkheden om hier wat aan te doen. Zo kun je schilderstape over de bek heen plakken of werken met Tool Magic, dat een rubber laagje om je tangen heen vormt. Het is ook mogelijk om de bek zelf bij te vijlen en schuren. Maar het makkelijkste is het wat mij betreft om met een betere kwaliteit tangen te beginnen. De tangen die ik kocht waren niet specifiek bedoeld voor wire en dat maakt toch verschil. Ik zou dan ook aanraden om je tangen aan te schaffen in een winkel die ook wire verkoopt zoals CreaDream of Sparklz. Met beide heb ik goede ervaringen al moet ik erbij zeggen dat ik bij CreaDream zelf (nog) geen tang besteld heb. Sparklz biedt tangen in verschillende prijzen, met als duurste de officiële Wubbers tangen. Omdat ik niet alles in een keer kan vervangen heb ik tot nu toe alleen de platbektang van Beadsmith hier besteld (dat zijn de zwarte tangen in de middelste prijscategorie). En tegen mijn verwachting in is een duurdere tang toch ook echt stukken beter. Ik heb veel meer grip, ik wist niet dat dat zoveel kon uitmaken! De tang is gemaakt om te werken met wire en netjes afgewerkt om geen beschadigingen te geven. Het is mijn nieuwe favoriete tang, gewoon omdat ik er zo fijn mee kan werken! Uiteraard moet ik nog steeds wel opletten dat ik niet teveel druk zet, en mijn tangen goed gebruik. Wat mij betreft vervang ik langzaam al mijn oude tangen, en ga ik binnenkort eens kijken hoe dat werkt met bijvijlen.

Door gebruik komen er af en toe krassen en deukjes in de bek van je tangen, ook dan is het nuttig om ze bij te vijlen of te schuren. De kwaliteit van je tangen bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je wire wrapping creatie dus het is wel handig om daar op te letten. Ik ga hier nog meer informatie over opzoeken en er zelf mee aan de slag, dus daar komt nog een blog over!

Zie de pagina Handige Links voor winkels waar je ze kan bestellen!

Wanneer je tangen bij een bouwmarkt koopt (wat ik persoonlijk niet aanraad), let er dan op dat de binnenkant van de bek glad is en niet geribbeld.

Heb jij nog tips, vragen of ervaringen met wire working tangen? Welke tangen zijn jouw favoriet?

6 reacties

 1. hoi Laurelinde,

  Wat een leuke site heb je. Er staat veel informatie waar ik veel aan heb.
  Zelf werk ik ook heel graag met alu wire. Het heeft zoveel mogelijkheden en er valt nog zoveel te leren!

  Ik ben op zoek naar goede tangen en zo kwam ik bij dit blog terecht.
  Het liefste zou ik de Wubbers tangen kopen maar daar moet ik nog een poos voor sparen :-). Zijn de Beadsmit tangen een beetje van dezelfde kwaliteit? Bij hof van Gelre en de Zilverwinkel kon ik trouwens de Beadsmit tangen niet terugvinden. Misschien gebruiken ze de naam niet. Kun je mij een beetje op weg helpen in tangenland?

  Alvast bedankt en groetjes!

  Sil

  • Hoi Sil,

   Fijn dat je wat hebt aan mijn site en leuk dat je ook met wire werkt!

   Ik heb zelf geen Wubbers dus ik kan niet zo goed vergelijken. Ik vermoed dat de Wubbers beter zijn dan Beadsmith, ze werken ook met dikkere maten zoals 14 of 12 gauge en ik geloof niet dat mijn Beadsmith tangen dat aankunnen. Beadsmith is overigens een prima merk, net als Beadalon. Beide merken maken tangen specifiek voor het werken met wire, ze zijn dus goed afgewerkt. Een tang van Beadsmith koop je bij Sparklz voor ongeveer zeven euro dus het prijsverschil met een Wubbers is best wel prettig.

   Voor zover ik weet verkoopt alleen Sparklz de Beadsmith tangen (en Wubbers en merkloos). Hof van Gelre heeft vooral Wire&Wire en merkloos, Creadream en de Zilverwinkel ook merkloze tangen. Omdat dit wel winkels zijn die zich ook richten op wire of het maken van sieraden, vermoed ik dat dit allemaal prima tangen zijn. Omdat het fijn is keuze te hebben in prijs en kwaliteit heb ik alle webwinkels genoemd die ik heb gevonden in mijn eigen speurtocht.

   Persoonlijk zou ik Beadsmith van Sparklz aanraden, ik ben er erg blij mee en ze zijn niet al te duur. Maar ik moet erbij zeggen dat ik van de andere winkels geen tangen heb uitgeprobeerd.
   Het kan ook interessant zijn om op de site van Spoilt Rotten Beads te kijken naar gereedschap, dit is een Britse webwinkel die een wat ruimer assortiment hebben. Maar dan ook weer iets hogere verzendkosten en een veel langere verzendtijd. Ik hoop dat ik hiermee je keuze niet moeilijker maak ;-)

   http://spoiltrottenbeads.co.uk/

 2. Dank je wel voor je reactie!
  Ik heb de site van Wubbers zelf gevonden en daar ijn de sets aanmerkelijk goedkoper (heb ik het idee). December komt er aan en dan komt er bij mij weer een jaartje bij dus ik zet het gewoon op mijn verlanglijstje :-)
  http://www.fdjtool.com/ProductInfo/pl6099.aspx dit is de link naar de set met zes tangen.
  Uhm…wat is gauge? Het zal wel een Engelse afmeting zijn voor milimeter, klopt dat?
  Naast wire werk ik veel met leer. Eigenlijk ben ik uit therapeutische oogpunt met deze hobby begonnen. Ik merk dat als ik in mijn mini-ateliertje bezig ben ik erg happy ben en helemaal in mijn eigen wereldje zit. Naast mijn vaste baan waar ik momenteel nog maar voor de helft aanwezig ben heb heb ik deze hobby om de weegschaal in balans te houden. Zoals ik al schreef er valt nog zoveel te leren en jouw site geeft een hoop inspiratie. Er is ook nog zoveel op youtube te vinden!
  Die inspiratie gebruik ik om steeds leukere dingen te maken die ik dan weer in mijn webshopje zet.

  Nogmaals dank voor je reactie en ik houd je site in de gaten

  groetjes,

  SIl

  • Fijn, zo’n aankomende verjaardag ;)
   De tangen op de site van Wubbers zijn niet veel goedkoper, maar wanneer je ze vanuit Amerika invoert heb je wel te maken met inklaringskosten en extra BTW. Hoe dat precies zit weet ik niet. Ik vermoed dat de Nederlandse leverancier dan toch goedkoper is, of dat het in elk geval de moeite waard gaat zijn om dat uit te zoeken.

   Uit therapeutisch oogpunt beginnen, dat herken ik wel. Fijn dat je deze mooie hobby hebt gevonden en dat het de weegschaal voor jou in balans houdt. Ik heb zelf ME/CVS en na een flinke ziekteperiode ben ik dit jaar heel rustig weer werk en activiteit aan het opbouwen. Het sieraden maken kwam er toevallig bij om iets om handen te hebben. Het is echt heerlijk om in mijn eigen tempo mooie dingen te kunnen maken, de tijd vliegt als ik bezig ben!
   Heb je een link naar je webshop? Ik ben benieuwd wat je maakt!

   Gauge is inderdaad een maat, meestal de American Wire Gauge. In Europa worden vaak zowel gauge als centimeters weergegeven, maar veel online tutorials gebruiken alleen gauges. Ik heb een overzichtje gemaakt in het artikel:
   https://laurelindesieraden.wordpress.com/2013/05/24/wire-over-gauge-en-millimeters/

   En graag gedaan natuurlijk! Nog leuker dan alleen schrijven over sieraden maken is het delen van mijn passie met anderen!

 3. Pingback: Beginnen met wire wrapping: wat heb je nodig? | Laurelinde Sieraden

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s