Leveranciers en winkels, Materiaal, Wire
Reacties 5

Wat is wire?

‘Wire working’ betekent werken met wire. Maar wat is nu wire, behalve het Engelse woord voor draad? In dit geval wordt er metaaldraad mee bedoeld, dat je kunt verbuigen, vormen en samen wikkelen of weven tot een mooi geheel, draagbaar als sieraad. Het voordeel van metaaldraad tegenover bijvoorbeeld nylondraad is dat het zijn vorm behoud en dat geeft vele interessante mogelijkheden!

Niet elk metaal is geschikt voor wire. Professionele wire-working artists maken vooral gebruik van sterling zilver en sterling goud, maar ook veel van het goedkopere koper. Alternatief voor zilver en goud zijn de zogenaamde ‘silver filled’ en ‘gold filled’ wires, waarbij er een laagje zilver of goud op een koperen draad  wordt aangebracht.

Toen ik begon met wrappen heb ik de keuze gemaakt voor koperdraad en artistic wire. Ondertussen heb ik dat aangevuld met messing draad en sterling zilver, silver filled heb ik wel gebruikt maar is me niet erg bevallen. Ik heb in het begin ontzettend lopen zoeken naar nuttige informatie, en hoop je met dit artikel op weg te helpen met mijn ervaringen. Mocht jij nog extra informatie, een andere mening of ervaring hebben met materiaal dan hoor ik graag van je!Dan kan ik dat eventueel hier of in een later bericht toevoegen, zodat alle informatie kloppend en up to date blijft.wireandwire

Allereerst de goedkoopste variant: aluminium wire. Aluminium is makkelijk te buigen en relatief licht, wat het makkelijk te bewerken maakt. De wire heeft veelal een  kleurlaagje, ook wel ‘coating’ genoemd. Er zijn vele en vele kleuren, en ook leuke proefpakketjes met verschillende kleuren bij elkaar, waardoor je snel vrolijk gekleurde patroontjes kan maken. Aluminium kan je plat hameren net als koper, zilver en goud, hoewel ik er niet zeker van ben of de kleur dat wel houdt. Eerder schreef ik dat de kleur niet goed houdt. Dankzij een aantal lezers die een vragenlijst invulden en wat behulpzame sites kwam ik erachter dat dit niet klopte voor aluminium wire dat is geannodiseerd. Aluminium is in kwaliteit goed te vergelijken met craft wire met een koperen kern, maar het is handig om even bij de winkel na te vragen hoe het gekleurd is. Voor meer informatie zie ook het artikel Wrappen met aluminium wire.

Door naar de volgende: copper wire of ook wel gewoon: koperdraad. Koperdraad kan zowel zonder als met kleurlaag gebruikt worden, er wordt vaak naar verwezen als Craft Wire. Wat in principe gewoon hobby wire betekent en geen merknaam is. Craft Wire kan verwijzen naar alle goedkopere metalen, dus ook bijvoorbeeld aluminium. Bij twijfel vraag je het beste even na wel materiaal er wordt bedoeld.
Artistic Wire is een vorm van Craft Wire, maar wordt vaak genoemd als een professioneel wire omdat de kleurlaag veel langer tot zelfs permanent zou houden. De naam Artistic Wire wordt  gebruikt als merknaam (door Beadalon) en soms ook door anderen om aan te geven dat de wire beter is dan Craft Wire. Dat zorgt voor wat verwarring, maar in principe is het beide gekleurd koperdraad.

Artistic wire is (in Nederland) verkijgbaar als naturel koper (‘bare copper’), en vele verschillende kleuren, van zilver en goud tot groen en paars. De kleurlaag is in het metaal aangebracht en daardoor behoorlijk slijtvast. Over sommige wire is een speciale beschermlaag aangebracht die de kleur nog langer bewaart, en Beadalon, het bedrijf dat deze wire maakt, noemt deze variant zelf ‘permanent gekleurd wire.’ Wanneer dit laagje is aangebracht wordt dat aangeduid met de term ‘non tarnish’, zo kun je deze in de winkel herkennen. Het nadeel van dit laagje is dat het metaal niet meer te oxideren is, al is oxideren met gekleurd metaal hoe dan ook niet mogelijk.  EDIT: De ‘non tarnish’ laag op koper leek me in eerste instantie redelijk zinloos, maar voor wie niet wil dat zijn koper verkleurt, of wie het contact tussen koper en de huid wil minimaliseren is dit wel een fijne optie.
Het voordeel van kleurtjes is dat ze mooi zijn en bij verschillende designs en kralen (of kleding waarmee je ze combineert!), extra mooi uitkomen. Het nadeel van elke vorm van coating is dat het bijvijlen en polijsten niet echt doenbaar is omdat je daarmee de kleur verwijdert. Qua afwerking van je sieraden ben je dus beperkt, maar tot nu toe vind ik dat zelf niet een probleem.

Veel van wat hierboven staat is ook van toepassing op Craft Wire. In Nederland is vooral Wire en Wire, Craft Wire van Beadsmith en in mindere mate van Soft Flex verkrijgbaar. In vergelijking met Artistic Wire is het wat goedkoper en (in Nederland) alleen te bestellen als gekleurd draad, niet in koper. Soft Flex heeft ook een ‘non tarnish’ variant.

Ik ben begonnen met Artistic Wire en heb er al een hoop mooie dingen mee gemaakt. Ik heb gekozen voor ‘bare copper’ en ‘non tarnish silver’, dus nu maar dragen en ervaren of het slijt…. of niet!

artisticwire1

Iets waar ik zelf nog naar wil kijken is de mogelijkheid om elektriciteitskabel te strippen voor het koperdraad erbinnen. Ik weet dat dat een manier is om goedkoop aan relatief veel en verschillende diktes wire te komen, maar weet nog niet zo goed waar te beginnen. Wanneer ik hier meer over leer, ga ik hier uiteraard over schrijven!

Wire komt in verschillende diktes, wat veel uitmaakt voor de manier waarop het gebruikt kan worden. Meer daarover lees je in het artikel Sieraden wire: welke maat gebruik je waarvoor?

Op de pagina handige links vind je winkels die wire verkopen en nog een hoop andere handige links. Ook vind je extra informatie over het beginnen met wire wrapping op de pagina Sieraden maken en in de categorie Wire.

Heb ik informatie gemist of heb je aanvullende ervaringen met wire? Ik hoor graag van je!

 

5 reacties

 1. Pingback: Beginnen met wire wrapping: wat heb je nodig? | Laurelinde Sieraden

  • Dank je wel voor de tip, dat is zeker een leuke website! Ik werk tot nu toe veel met koperdraad en Artistic wire, aluminium is nog helemaal nieuw voor me. Dus fijn om een site te vinden die juist daar veel over schrijft!

 2. Waar kan je al dat draad kopen? Ik wil graag beginnen met wire sieraden maken. Ik maak wel al andere soorten sieraden maar dit is helemaal nieuw voor mij. Ik heb wel al wat site’s gevonden waar je het kan kopen maar ik weet nooit of ik zo’n site kan vertrouwen. En is zo’n wire artistic, zo’n plaatje met gaatjes en pinnetjes handig om wire sieraden te maken?

  • Hoi Anoniem, leuk dat je enthousiast bent over wire sieraden! Op de pagina Sieraden Maken vind je een hoop handige links waar je o.a. wire en gereedschap kunt kopen. Zelf kocht ik het altijd bij Creadream, maar op het moment gebruik ik alleen nog koper en sterling zilver. Welke sites had je zelf al gevonden? Als je wil kijk ik even met je mee!
   Zo’n wire jig met gaatjes en pinnetjes is inderdaad handig, vooral als je designs wil maken waarbij je steeds dezelfde vorm gebruikt. Ik heb er zelf geen dus je kan ook prima zonder. Wat je zeker wel nodig hebt zijn: een rondbektang, een kniptang, en een platbektang of krombektang. Links hiervoor vind je ook op de pagina Sieraden Maken, in het menu helemaal bovenaan. Ook vind je daar nog wat extra informatie die handig kan zijn bij het starten. Mocht je nog vragen hebben kan je die uiteraard altijd in een reactie nog stellen!

   Succes en heel veel plezier met wrappen!

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s