Materiaal, Wire
Een reactie plaatsen

Wrappen met aluminium wire

Je zou er misschien niet snel aan denken, maar aluminium wordt regelmatig gebruikt voor het maken van sieraden. Met name aluminium wire. Een tijdje geleden stelde ik er wat vragen over aan jullie, omdat ik nieuwsgierig was of het misschien ook iets voor mij zou zijn. Een aantal van jullie heeft de poll ingevuld, dank jullie wel! Ik heb veel gehad aan jullie antwoorden!

Als nadeel werd door een aantal mensen ingevuld dat aluminium minder minder makkelijk zijn vorm vast houdt. Anderen die ik sprak gaven aan dat aluminium redelijk snel breekbaar wordt, zeker in vergelijking met andere metalen. En er werd door iemand als nadeel genoemd dat zij (of hij) er te weinig van had ;) . Dat nadeel heb ik met al mijn materialen, ik kan op de een of andere manier nooit genoeg kralen hebben. :)

Meer mensen vulden voordelen in, daarin werd er even vaak gestemd op de gunstige prijs en het feit dat aluminium makkelijk te bewerken is. Een ander punt dat naar voren werd gebracht is dat aluminium geen allergische reacties geeft. Wat zeker een pluspunt is!

Naast deze poll ben ik ook zelf rond gaan zoeken en vragen en kwam daar nog wat extra informatie tegen. Zo wordt aluminium wire verkocht vanaf een dikte van 1 mm, de meeste maten zijn groter. Mijn meest gebruikte maten in koper wire zijn 0,3 mm, 0,8 mm en 1,0 mm. Dat is best een verschil. En het is logisch: dikker wire is steviger. Aluminium is in grote maten nog steeds goed te bewerken en meer vormvast dan de dunne maten.

Ik dacht dat gekleurd aluminium van mindere kwaliteit was dan gekleurd koper. Dit bleek compleet afhankelijk te zijn van de methode waarop het kleuren gebeurt. Kwalitatief doet aluminium wire in niets onder voor koper en ik zal dan ook mijn artikelen hierover moeten herzien. ;) Een absolute aanrader is het artikel van Marianne van Alujoux op haar website Aluminium-Draad. Ik heb haar ook flink wat vragen gesteld waar ze duidelijke en waardevolle antwoorden gaf, overweeg je om met aluwire te gaan werken is haar site een bezoekje meer dan waard!

Mijn eigen conclusie: aluminium wire heeft een waardevolle plek in het wire wrappen. Door de eigenschappen werkt het net weer even anders dan koper en zilver, geeft nieuwe mogelijkheden en vraagt om net iets andere designs.

Toch heb ik ervoor gekozen om voorlopig niet met aluminium wire te gaan werken. Ik begin nu net gevoel te krijgen voor ontwerpen met koper, een frisse start met een ander materiaal is niet iets wat ik zoek. Later waarschijnlijk wel, maar op dit moment vind ik het fijn om in kleine stapjes door te leren met wat ik al kan. Ik heb daarom besloten om naast koper ook kleine beetjes sterling zilver en messing te gaan gebruiken in mijn ontwerpen. Hoewel de prijs veel minder gunstig is vind ik het beide prachtige materialen, net als aluminium duurzaam en allergie-vrij. En net als aluminium en kralen en koper is het lastig om er genoeg van te krijgen…. ;)

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s