Creatief proces, Persoonlijk
Reacties 3

Voer je inspiratiemonster

Inspiratie moet je voeren. Of met een spoor van lekkere hapjes naar je toe lokken. Want het is een hongerig monster. Of een kieskeurige diva, die van elk gerecht een hapje wil nemen en dan besluit dat hij toch liever iets anders heeft. En tegelijk een ninja, die toeslaat op het moment dat je hem het minste verwacht -onder de douche, wanneer het eten nét klaar is, vlak voor je in slaap valt. Dat zijn de momenten dat de beste ideeën voorbij komen. Herkenbaar?

voervoorinspiratie

Maar waar komt die inspiratie vandaan? Ik interview met enige regelmaat wire wrappers uit Nederland, en deze vraag stel ik altijd. Het is een lastige en als ik naar mijn eigen antwoord kijk, dekt dit de lading helemaal niet. De waarheid is dat ik niet precies weet wat me inspireert, ik vind het een raadselachtig iets, inspiratie. Het is een gevoel van openheid, enthousiasme, groei en balans dat ergens opborrelt en vervolgens niet te stoppen is. Hoe stiller ik ben vanbinnen, hoe beter ik de kleine en grote ideetjes kan horen. Hoe makkelijker het wordt om de vele bijzondere toepassingen van een cirkel te gaan zien. Of een vierkant. Of de kleur rood.

cirkels en spiralen

Ik denk, dat inspiratie het beginpunt van creativiteit is. En de samenkomst van een heleboel willekeurige indrukken en patronen, die allemaal ergens diep vanbinnen opgeslagen liggen. Inspiratie is niet een enkel moment, maar de optelsom van eindeloos veel momenten die allemaal ineens samenvallen in een nieuw geheel. Waarbij het bijna altijd onmogelijk is te achterhalen welke indrukken het geweest zijn.

Om je inspiratiemonster te voeren (en aan jouw kant te houden) heb ik de volgende tips:

 1. Voer je monster.
  Ga indrukken opdoen, neem de tijd om geïnspireerd te raken. Zoek naar wat je raakt, wat je bewondert, waar je een emotionele connectie mee hebt. Dat kan door musea te bezoeken, Pinterest door te kijken, een wandeling te maken door het bos, een film te kijken, een nieuw recept uit te proberen. Het hoeft niet groot en je hoeft ook niet direct met de indrukken aan de slag.
 2. Neem de tijd om alles te laten garen. Om het stoofpotje in je hoofd langzaam op temperatuur te laten komen. Doe soms even helemaal niks. Mediteer. Sluit je ogen en haal diep adem. Stille momenten helpen alle indrukken om verwerkt te worden en een nieuwe plek te vinden in je onderbewustzijn.
 3. Ga spelen met je indrukken. Met vormen, kleuren, technieken, ideetjes. Wees niet direct serieus maar geef jezelf de tijd om uit te proberen en wat er in je leeft op verschillende manieren vorm te geven zonder dat het direct iets moet zijn.
 4. Maak contact met andere creatievelingen. Vind een leuke facebookgroep, forum, knutselclub. Volg kunstenaars en hobbyisten die je interesseren via instagram of andere social media. Maak contact als je dat durft ;-)
 5. Ga aan de slag. Deze stap is uiteraard erg belangrijk, maar niet belangrijker dan alle andere. Maak. Schrijf. Teken. Zing. Geef vorm aan wat er in jou leeft. Goed of slecht zijn oordelen die totaal irrelevant zijn. Want wat jij maakt, de impuls die jij naar buiten brengt, dat bestond nog niet in die vorm. Dus hoe kan iemand (inclusief jijzelf!) hier een etiket op plakken?
 6. Herhaal vanaf stap 1. ;)

laurien maakt sieraden

Zelf ga ik de komende tijd aan de slag in The Creative Study, een programma van Esther de Charon de Saint Germain. Ik raakte enorm geïnspireerd en gemotiveerd tijdens de creatieve Challenge de afgelopen weken, met kleine opdrachtjes wist ze een hoop los te maken. Dus ik ben dankbaar en vooral ook erg benieuwd wat de komende maanden nog meer gaan brengen aan creativiteit!

Wat voer jij aan jouw monster-diva-ninja? Of is jouw muse wat beschaafder dan die van mij? ;)

3 reacties

 1. Mijn muse is helaas ook nogal eigenzinnig en wispelturig… ;)
  Complimenten voor je blog. Het is een feest om de ervaringen te lezen van een Nederlandse wire-wrapster! Ben ook heel blij met de links en informatie die hier te vinden zijn.

  • Dank je wel CeeCee! Tja, die muses… we moeten het er maar mee doen. ;-)

   En heel erg fijn om te horen dat je blij bent met de informatie en links hier! Ik vind het erg leuk om te schrijven, maar nog leuker wanneer iemand daar wat aan heeft! Wrap je zelf ook?

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s