Sieraden tips
Reacties 2

Meet je eigen ringmaat – met vertaaltabel

Als je online een ring wil bestellen, is het handig om je eigen ringmaat te kennen. Je kan de ring immers niet passen. Toch blijkt het prima mogelijk om ook op afstand passende ringen te maken. Weet je je eigen ringmaat niet? Geen probleem, die kun je thuis prima zelf meten!

Methode 1

Kies een goed passende ring, meet de afstand aan de binnenkant, het ‘gat’ in de ring (zonder de ring zelf mee te meten!). Je meet dit in millimeters. Het getal dat je krijgt is je ringmaat. Zit je maat tussen 2 getallen in, bijvoorbeeld tussen 17 en 18, dan is je ringmaat 17,5. Geef voor de zekerheid door dat je ringmaat diameter 17,5 is, dan weet elke ringenmaker zeker wat je bedoelt.

meet je ringmaat met een lineaal

Methode 2

Als je geen ring hebt die goed past, dan kun je je ringmaat simpel meten met een lint, een stukje papier, of met een meetlint (zoals veel gebruikt wordt bij naaien). Je rolt het lint om je vinger, markeert het waar de twee eindjes elkaar raken en meet dan de lengte van het lint of papier. Een meetlint is uiteraard het makkelijkste, daar kun je de lengte direct aflezen. Ook hier is het handig om een maat die tussen twee getallen uitkomt, in halve millimeters aan te geven. Dus kom je uit tussen 54 en 55 bijvoorbeeld, is je ringmaat 54,5.

Je komt met deze twee methodes dus niet uit op hetzelfde getal. En dan gebruiken verschillende landen ook nog eens verschillende standaarden. Als je een ring bij mij bestelt, kun je je maat doorgeven zoals jij hem kent, of gemeten hebt. Ik kan met verschillende systemen werken, dus dat is geen probleem. ;)

verschillende tools om je ringmaat te meten

Wil je je ring ergens anders bestellen, ‘vertaal’ dan je maat met onderstaande tabel. Let op, deze tabel is gebaseerd op Europese maten, de VS en VK ringmaten zijn niet precies in millimeters te meten en zijn dus de dichtst mogelijke benadering. Bij twijfel geef je het beste je omtrek door, en zeg erbij dat dit in millimeters is. Voor meer informatie zie ook de links hieronder.

Binnendiameter (mm)(EU maat) Omtrek (mm) VS ringmaat VK ringmaat
16 50,5 5 ½ K ½
16,5 52 6 L ½
17 53 6 ½ M ½
17,5 55 7 ¼ O
18 56 7 ¾ P
18,5 58 8,5 Q ½
19 59,5 9 R ½
19,5 61,5 9 ¾ T
20 63 10 ½ U ½
20,5 64,5 11 V ½
21 66 11 ½ W ½
21,5 68 12 ¼ Y
22 69 12 ¾ Z ½
22,5 70,5 13 ¼ Z1
23 72 14 Z3
23,5 74 14 ½ Z4
24 75,5 15 ¼

Nederlandstalig:
Je ringmaat berekenen op Time for Watching
Ringmaat opnemen op Bol.com

Engelstalig:
Ring size op Wikipedia (incl. internationale tabel)
Online Conversion, een handige tool om je ringmaat om te laten rekenen.

sierlijke zilveren ring Lian

2 reacties

  1. Wat een goed idee om het zo uit te leggen aan je klanten.
    Niet iedereen heeft een ringstok en maatringen. :)
    Ik zal er aan denken als de volgende keer weer iemand vraagt of een ring zal passen ja of nee. :)

    • Ja, ik kreeg de vraag af en toe. :) Ik heb nu in mijn winkel ook weer ringen toegevoegd, ik maak die zo graag. En uiteraard wil ik die voor mensen in verschillende maten maken, dus ik hoop dat het zo wat makkelijker wordt. :)

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s