Hanger, Laurelinde designs, Sieraad, Sieraden en verhalen
Een reactie plaatsen

Runen, hangers en betekenis

Aan de boom Yggdrassil gaf Odin zijn leven in ruil voor kennis, en dankzij zijn wilskracht wist hij terug te keren uit de dood met kennis van de runen. Krachtige kennis dus. Er zijn verschillende runen alfabetten (of Futharks), algemeen wordt er uitgegaan van 24 runen. Maar de namen van de runen kunnen zo nog al eens wisselen.

runestenen

Al eeuwen worden runen gebruikt vanwege hun symbolische betekenis. Oorspronkelijk ook als alfabet en toen ik als tiener de schatkaart uit De Hobbit van Tolkien in handen kreeg, moest en zou ik ze leren lezen en schrijven. Elke rune heeft ook een afzonderlijke betekenis, waardoor ze goed te gebruiken zijn om inzicht te krijgen, zoals bijvoorbeeld ook tarot kaarten. Het zijn ook mooie symbolen om bij je te dragen.

eihwaz copper wirewrapped rune pendant

Zo staat Eihwaz bijvoorbeeld voor groei en transformatie, voor de taxusboom (Yggdrassil) en herstel. Het is een bijzondere rune die levenswijsheid symboliseert en laat zien dat ook een donkere periode zijn waarde kan hebben. Een van mijn persoonlijke favorieten, want juist door chronisch ziek te zijn heb ik ontzettend veel geleerd over mijzelf en het leven. En mijn herstel zet zich langzaam maar zeker in kleine stapjes door.

runependant Othala

Othala, een andere die ik al maakte, gaat over thuis, familie, je wortels, gewoontes. Een fijne hanger om je familie dichtbij te hebben, of juist de inzichten van je voorouders te eren. Of misschien om je thuis mee te dragen wanneer je dat (tijdelijk) moet verlaten.

eoh runependant

Ehwaz of Eoh gaat dan weer over reizen, vooruitgang en symboliseert het paard (Sleipnir). Daarmee geeft het ook de band tussen paard en rijder weer, wat een een prachtig symbool voor vertrouwen maakt.

En uiteraard zijn er nog 21 andere runes. Van bovenstaande maakte ik zoals je ziet al hangers, Ehwaz op verzoek. Ik hou van deze verweerde look, en in dezelfde stijl is het mogelijk om ook andere runen te verwerken tot een hanger of ander sieraad. Ik ga er vast nog wel meer maken, maar mocht je een verzoek hebben kun je me altijd bereiken. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om met zilver of messing te werken in plaats van koper. Voor meer informatie kijk ook eens in de winkel, of stuur me een mailtje!

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s