Creatief proces
Een reactie plaatsen

Mode, wie bepaalt dat?

Het blijft iets raars en ongrijpbaars, mode. Het beïnvloedt iedereen, of je de mode nu volgt of niet en de snelle veranderingen lijken soms wel opgelegd om maar zo veel mogelijk te kunnen verkopen. Maar wie bepaalt er nu eigenlijk wat er mode is?

Pantone (een bedrijf dat zich specialiseert in kleur) laat tegen het eind van het jaar weten welke kleuren zij verwachten belangrijk te zijn. In hoeverre dit een self fulfilling prophecy is is wat vaag: het is mogelijk om hun voorspelling met extra ondersteunende kleurpaletten op voorhand aan te kopen voor een stevig bedrag. Als maar genoeg grote bedrijven dat doen en deze kleuren gaan gebruiken in hun collecties krijgt Pantone natuurlijk vanzelf gelijk.

 

rosequarts and serenity beads

rozekwarts en ‘Serenity’, de twee kleuren voor 2016. Glaskralen van MadeBy Fire

Maar Pantone zijn niet de enigen, er zijn meer mensen en bedrijven die een goede kijk hebben op trends en die vooruit signaleren wat zij verwachten. Veel ontwerpers, zeker kleinere ontwerpers zoals ik, houden die mensen in de gaten en gebruiken vervolgens de voorspellingen als inspiratie voor nieuwe collecties.

Ook de grote designers in de mode komen elk seizoen met een nieuwe collectie naar buiten. De modeshows worden bekeken door velen en geanalyseerd om ook hier te kijken naar wat nieuwe trends zouden kunnen zijn op grotere schaal. Vervolgens zijn er de magazines zoals Vogue en de modebloggers en beroemdheden die bepaalde trends oppikken of soms zelf starten.

modewiebepaaltdat600bw

Ik zal eerlijk zijn: mode was nooit zo mijn ding. Het leek me nogal geforceerd, elk seizoen iets nieuws, andere kleuren, andere snit, andere materialen. Ik koop zeker niet elk seizoen iets nieuws en net als de meeste mensen draag ik mijn kleren gewoon zo lang ik ze leuk vind, los van wat er op de catwalk of bij Pantone allemaal bedacht wordt.

Maar toch, nu ik sieraden ontwerp krijg ik er steeds meer plezier in om te volgen wat er allemaal gebeurt. Het hele mode-wereldje vind ik fascinerend. Want als je heel goed gaat kijken, zie je dat mode niet bepaald wordt door een klein select clubje, zoals ik vroeger vermoedde. Het zijn niet de grote mode-huizen, de influencers en de voorspellers die bepalen wat ‘in’ is. Wij doen dat. Wij, de mensen die kleding kopen en vooral ook dragen naar ons werk, naar een feestje, naar de stad. De voorspellers kunnen zeggen wat ze willen, maar pas wanneer een nieuwe trend aanslaat bij een groter publiek is iets mode.

rosequartz and serenity beads from TheCuriousBeadshop

roze en blauwe kralen van The Curious Beadshop

De voorspellers kijken dus naar ons, naar maatschappelijke trends, sfeer, social media, nieuws en proberen daaruit te distilleren wat dat voor gevolgen zou kunnen hebben op kleding, assecoires, kleur. Zo zag Pantone dat het vervagen van gender-identiteit een grote trend is op het moment. Heb jij bijvoorbeeld die schattige foto van de Darth Vader prinses al een keertje langs zien komen op social media? Of de roep om superhelden kostuums niet meer te labellen als ‘voor jongens’? En wist je dat Lego binnenkort een huisvader poppetje uitbrengt inlcusief baby, kinderwagen en moeder in mantelpak? Maar ook de legalisatie van het homo huwelijk in Amerika is deel van deze trend.

Hieruit bedacht Pantone dat een combinatie van roze en blauw, voor zowel mannen als vrouwen, wel eens een grote hit kon gaan zijn. Ik vond het zelf een vreselijke combinatie, tot ik via Pinterest en Instagram designers tegenkwam die mood boards maakten, of foto’s plaatsten. Het verrassings-kralen pakket van The Curious Beadshop haalde me over de streep: met deze combinatie zijn prachtige dingen te maken! Ook kom ik de combo ineens op de meest mooie en bijzondere plekken tegen, zoals de vroege ochtend lucht.

roze en blauwe lentelucht

En zo is het cirkeltje rond: van maatschappelijke trend naar voorspeller naar ontwerper terug de maatschappij in. Grappig toch, hoe dat werkt?

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s