Persoonlijk
Reacties 6

Vuur!

Dit is het jaar van vuur!

vuur in de open haard

En voor wie ik nog niet heb gesproken via facebook of instagram of anders: ik wens je een heel gelukkig, prachtig en bijzonder 2016!

Aan het einde van elk jaar evalueer ik het afgelopen jaar, ik neem een rust periode om toe te kunnen geven aan mijn behoefte om naar binnen te keren en te verstillen. Daaruit groeit dan als vanzelf een visie voor het komende jaar, met nieuwe plannen die precies passen bij waar ik nu ben. Nu begin ik langzaam weer dingen op te pakken en in gang te zetten. In mijn visie voor 2016 neemt vuur een centrale plaats in.

Ik ben begonnen met het leren gebruiken van een microtorch, een kleine brander die heel erg handig is bij kleine metaalprojecten. Zo kan ik nu mijn eigen nietstiften maken van koper en ijzerdraad, ik ben aan het spelen met hittepatina’s en aan het leren solderen. Met name koper en messing krijgen onder invloed van hitte prachtige kleuren en het is niet alleen erg leuk om te doen, maar ook een mooie aanvulling op de sieraden die ik al maak. Dit zijn de nieuwe technieken waar ik dit jaar mee aan de gang ga, maar ik heb ook plannen om te gaan bronsgieten, waarbij ook vuur een hele centrale rol speelt.

vuur voor bronsgieten

Ook mijn innerlijk vuur brandt helder. Ik heb jaren geworsteld met mijn ziekte, en met mijn leven dat op pauze leek te staan. De laatste jaren vallen steeds meer stukjes op hun plek en ben ik me gaan beseffen dat mijn leven niet op pauze staat: het ontvouwt zich alleen anders dan ik verwachtte. Het leren accepteren en omarmen van mijn leven zoals het is, is een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan en nog steeds gaat het niet altijd makkelijk. Maar een paar jaar terug was het ineens alsof er vanbinnen een vuurtje werd aangestoken. Een klein vlammetje van levensvreugde dat elke keer dat ik het deelde ietsje groter werd. Hier is het sieraden maken mee begonnen voor mij, met iets doen wat gewoon leuk was, waar ik me goed bij voelde. Met genieten van de prachtige materialen en de mooie dingen die ik al snel kon maken.

hitte patina op koper

Vorig jaar was ik veel bezig met plannen en heel doelgericht werken. Dat heeft me veel opgeleverd, maar ik merk dat het me ook beperkt. Dit jaar heb ik geen specifieke doelen gesteld. Ik wil gaan doen wat mijn innerlijk vuur aanwakkert. Ik wil mijn lichaam het tempo laten bepalen en niet mijn hoofd, dat altijd een beetje sneller wil. Ik vind dat best wel spannend, het voelt alsof ik in het diepe spring. En tegelijk voelt het goed. Ik ga genieten van de reis, zonder dat ik ergens aan hoef te komen. Het is hier immers al zo goed.

En zo maak ik geen goeie voornemens, maar tel ik mijn zegeningen: ik woon in een fijn huis, heb een heerlijke relatie, een liefdevolle familie, bijzondere vriendschappen. Ik kan goed voor me zelf zorgen, met daarnaast ruimte voor een leuke, uitdagende baan én ook nog om met prachtige materialen nieuwe mooie dingen te maken. 2016: here I am!

samen op het strand

6 reacties

 1. Fijn dat je 2015 goed hebt kunnen afsluiten en weer fris begonnen bent aan 2016.

  Ikzelf doe ook niet mee met de goede voornemens, die duren meestal toch maar 1 of 2 maanden en dan vergeet je het weer. Ik zie wel waar en wat 2016 mij brengt.

  Gr Carina

 2. Mooie blog! Een aantal jaren ging ik door precies hetzelfde heen en het proces van loslaten hoe je denkt dat het zou moeten zijn en genieten van wat er wel is, houdt nooit op! Als je je eraan overgeeft is het juist een heel mooie manier van leven.
  Leuk dat je bezig gaat met vuur in je sieraden! Ik zag al iets voorbijkomen ergens wat er erg interessant uitzag. Ik ben benieuwd wat het verder nog oplevert! Veel plezier dit jaar gewenst!

 3. Fijn dat je een paar (nieuwe) inzichten hebt gekregen en sommige dingen je rust geven, of juist vreugde!
  Aan goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar doe ik al een hele tijd niet meer, een goed voornemen (en ermee starten) kan wat mij betreft op elk moment van het jaar.
  Ik wens je een creatief en fijn 2016 :)
  En inderdaad, stilstaan bij wat je nu hebt is erg fijn. Doe ik soms ook :) (stilstaan bij mijn zegeningen).
  Veel plezier met jouw vuur :) Ben benieuwd naar de vruchten ervan :)

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s