Creatief proces
Een reactie plaatsen

Wie me inspireert, mijn 8 voorbeelden voor 2015

Soms mag je best iets afkijken. Even spieken of gewoon openlijk bewonderen. Want het is fijn om niet altijd het wiel zelf uit te hoeven vinden. Het geeft moed om te weten dat datgene wat ik heel graag zou willen echt kan. Want iemand anders heeft het al gedaan. En dan eens goed kijken hóe die ander dat nu doet en wat ik daarvan zou kunnen toepassen op mijn eigen leven.

Dit jaar ben ik heel bewust eens gaan kijken naar wie me inspireren bij het verder vormgeven van Laurelinde Sieraden. Het is een van de vele opdrachten van de Starting Out cursus, een initiatief van Studio 54 van de Yorkshire Artspace om beginnende kunstenaars te ondersteunen in het opzetten van hun onderneming. Absoluut een buitenkansje om aan deel te nemen!

inspiratie, dream, inspire, courage, harmony

1. Nicole Hanna
Een Amerikaanse sieraden designer en maker die -net als ik – werkt met wire. Nicole Hanna heeft van het weven met wire een kunstvorm gemaakt, haar sieraden zijn prachtig en tot in detail afgewerkt. Haar blogs zijn erg fijn om te lezen, hebben elke keer een interessant onderwerp dat ze genuanceerd bespreekt. Ze is gul, ontzettend aardig, creatief en betrokken bij de mensen met en voor wie ze werkt. Afgelopen jaar liet ze via haar blog weten dat ze chronisch ziek was. Dat maakt haar nog eens een extra voorbeeld voor mij, want als zij het kan, kan ik het misschien ook wel.

2. Joss Whedon
Tja, moet ik die nog uitleggen? ;) Joss Whedon is een schrijver, producer en regisseur die mijn hart gestolen heeft met zijn serie Buffy the Vampire Slayer. En vervolgens nog eens met Firefly. Hij heeft een duidelijke eigen visie en stijl, en wordt juist daarom gevraagd voor verschillende projecten. Zijn gevoel voor humor en de kleine details die verhalen laten leven spreken me elke keer weer aan. Naast grote films als The Avengers maakt hij ook prachtige kleine dingen zoals In Your Eyes, dat direct via Vimeo te bekijken was. Hij is betrokken in de filmindustrie en succesvol, maar maakt heel duidelijk zijn eigen keuzes.

3. Helen van MorganaFantasyStore
Helen is iemand die ik ken van LARP. Zo’n acht jaar terug besloot ze haar eigen winkel op te zetten met fantasy spullen. Ik vond dat toen een ontzettend gaaf idee. Ondertussen is ze al ruim acht jaar bezig en heeft ze recent een tweede winkel, Galanteriewaren opgezet. Helen is slim, praktisch, nuchter, ze kijkt verder dan dit moment en speelt in op veranderingen in de markt. Haar assortiment blijft ze aanpassen (en ze heeft echt supermooie dingen!) en haar winkel actief verbeteren. Ze doet veel beurzen en weet daarnaast dat alles te balanceren met haar gezin, familie en vrienden.

balance, stones, heart

4. Oriah Mountain Dreamer
Jaren terug kreeg ik haar tekst ‘De Uitnodiging’ te lezen. Het was in het beginperiode van mijn ziekte, wat mij betreft was de wereld donker en het leven helemaal niet uitnodigend. Haar tekst raakte me. Ik wilde op al haar vragen ‘ja’ zeggen, en daarmee opnieuw ja tegen het leven, mijn leven zoals het was. Het hielp me mijn verwachtingen los te laten en langzaam helemaal opnieuw te kijken naar mezelf en naar wat er wel was. Het gaf me moed. Behalve deze bijzondere tekst heeft ze nog veel meer geschreven. Op facebook schrijft ze regelmatig, en haar teksten weten elke keer precies de tere, gevoelige plek te raken en me een nieuw perspectief te geven. Ik bewonder dat Oriah als schrijfster leeft en dat het juist haar kwetsbaarheid en eerlijkheid is waarmee ze werkt. Ook zij is chronisch ziek.

5. Marinet Koeman van Stemsynthese
Een prachtige vrouw vol passie. Marinet ken ik van haar Soul Voice workshops, waarin ze me veel leerde over het gebruik van mijn stem voor expressie en heling. Ze was de eerste in Nederland die met deze methode werkte en heeft mij en vele, vele anderen enthousiast weten te maken met haar eigen enthousiasme, haar passie, kracht en haar kwetsbaarheid. Wat me elke keer weer raakt wanneer ik haar tegenkom, is hoe ze ontzettend sterk is zonder te overheersen. Haar kracht en aanwezigheid scheppen juist ruimte voor mij om ook mijn eigen kracht te voelen, mijn eigen passie voor dit mooie leven te ontdekken.

hart van stenen op het strand

6. Diny van Natural Jewels
Nog een wire wrapper, een Nederlandse ditmaal. Ze maakt stijlvolle, bijzondere sieraden. Haar ontwerpen zijn eenvoudig en mooi, haar sieraden hebben een natuurlijke uitstraling die me erg aanspreekt. Ik had vorig jaar de eer haar te interviewen en kwam er zo achter dat Diny een ontzettend aardige en creatieve vrouw is. Haar sieraden zijn zeer populair op Pinterest, als verkoper doet ze het erg goed op Dawanda en Etsy. Ze blijft ook zichzelf ontwikkelen en nieuwe dingen leren zoals recent een cursus fotografie.

7. Tom Hiddleston
Een Britse acteur die ik met name ken van de Avengers film en de Thor films. Hij is goed in wat hij doet, maar vooral heeft hij duidelijk veel plezier zowel in zijn werk als daarbuiten. Ik heb altijd geleerd dat je hard moet werken om succesvol te zijn, en dat dat tegengesteld is aan plezier maken. Tom Hiddleston lijkt dit moeiteloos te combineren. Dat wil ik ook. Ik vind het een beetje pijnlijk om te merken dat ik echt geen idee heb hoe, die mindset van het een of het ander wil er bij mij nog niet zo uit. Dus dit is iemand die ik in de gaten ga houden, want als hij het kan, dan kan ik het leren.

8. Robin Hobb
De schrijfster van mijn favoriete fantasyreeks: de Boeken van de Nar. En daarmee ook de Boeken van de Zieners, en misschien ook wel de Boeken van Fitz en de Nar, maar die laatste moeten uiteraard deels nog geschreven worden. Ik heb haar boeken ondertussen meerdere keren gelezen en haar personages zijn zo levend, dat ik ze lijken mee te groeien met mijzelf. Nachtogen, de wolf, biedt een unieke kijk op onze menselijke zorgen, de Nar heeft een bijzonder perspectief wat betreft liefde en ik ben benieuwd hoeveel meer ik zie wanneer ik de boeken opnieuw lees. Robin Hobb schrijft met zoveel compassie dat haar fantasy verhalen me hoop kunnen geven. Ze heeft op een leuke manier contact met haar fans, en nodigt iedereen zonder moeite uit om een keertje koffie met haar te gaan drinken omdat een bepaalde beurs wel erg druk was.

stenen hartjes samen

Zo, dat zijn ze! Een stel prachtige mensen bij elkaar, allemaal kunstenaars op hun eigen gebied, allemaal succesvol en vooral enorm inspirerend.Ik ben erg benieuwd wat dit nieuwe jaar gaat brengen, maar met zulke mooie voorbeelden moet dat wel goed komen!

Wie inspireert jou, heb jij een voorbeeld of iemand van wie je graag zou willen leren?

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s