Persoonlijk
Een reactie plaatsen

2015: jaar van verdieping

En alweer een jaar voorbij, wat gaat dat snel! Waar ik in 2014 veel bezig was met contacten leggen, naar buiten treden met mijn sieraden en enthousiasme, was 2015 vooral een jaar waarin ik bezig was een hele stevige fundering te leggen voor zowel de winkel als het maken van sieraden.

made with love and care and hammers

Het begon met de cursus Starting Out, gegeven door Patricia van The Design Trust. Marketing, verkoop, boekhouden en administratie zijn allemaal vaardigheden op zich, net als sieraden maken, die ook kennis en oefening nodig hebben. Ik heb naar mijn gevoel dankzij deze cursus een hele stevige basis gelegd waar ik langzaam op door kan bouwen. Door het analyseren van mijn kwaliteiten en valkuilen, besefte ik me dat het vooral erg belangrijk was om mijn winkel zo op te zetten, dat periodes van slechte gezondheid opgevangen konden worden.

En direct dit jaar heb ik kunnen zien dat dit werkt. Ik ben helaas veel ziek geweest, en ook op dit moment gaat het niet zo goed. Toch kan ik de winkel prima bijhouden. Door het werken met relatief simpele ontwerpen en een wat langere levertijd, kan ik altijd de bestellingen goed bijhouden. Moeilijkere opdrachten neem ik erbij wanneer het wat beter gaat, en ook daar heb ik dit jaar wat mooie nieuwe dingen kunnen maken.

Ik heb me ook heel duidelijk beseft dat waar veel verkopers hun succes meten aan het aantal verkopen, dat voor mij niet werkt. Ik vind het altijd heerlijk om een sieraad te verkopen, maar het is geen doel op zich voor mij. Sterker nog, omdat ik zo langzaam werk raak ik alleen maar gestrest van targets en cijfers. Mijn definitie van succes bestaat uit drie punten:
1. Plezier. Vind ik het leuk? Kan ik ervan genieten? Breng ik plezier, kunnen anderen genieten van wat ik maak en doe?
2. Groei. Leer ik nieuwe dingen? Groei ik als persoon? Kan ik anderen ondersteunen in hun groei? Door bvb delen van inspiratie, technieken, sieraden met een betekenis?
3. Verbindingen. Ontmoet ik nieuwe mensen en kan ik fijne en bijzondere contacten leggen?

Als ik overal ‘ja’ op kan antwoorden dan ben ik succesvol. Kan ik op een paar vragen antwoorden ben ik redelijk succesvol, maar is het goed om te kijken naar wat ik kan aanvullen. Het helpt mij enorm om deze punten regelmatig te bekijken. Niet dat andere dingen onbelangrijk zijn, maar al het andere ondersteunt deze drie, dit is waar het mij echt om gaat.

En ondanks dat dit jaar mijn gezondheid minder was, kan ik op alle drie de punten een hartgrondig ‘ja’ antwoorden. Ik heb veel plezier in het opbouwen van mijn winkel, het fotograferen van sieraden (en andere dingen), het maken van mooie nieuwe sieraden. Ik heb veel geleerd over polijsten en een polijsttrommel aangeschaft, ik heb veel geleerd over mezelf en meer ervaring opgedaan in het maken van ringen.

polijsttrommel van lortone

In april ontmoette ik mijn vriend. En waar ik dacht dat ik maar niet teveel over sieraden moest doorzeuren, bleek dat juist iets te zijn waar we elkaar in konden vinden. Jeroen maakt zelf met historische giettechnieken reproducties en werkt veel met koper en brons. Heel anders, maar we vinden veel raakvlakken en genieten regelmatig van een knutselweekend samen. In de zomer kwam ik Esther de Charon de Saint Germain tegen, die me enorm inspireerde (en nog steeds) om nieuwe kanten van mijn creativiteit te ontdekken. Ik begon met instagram en ontmoette daar veel nieuwe en oude leuke mensen. Via Etsy kwam ik een hoop gezellige en getalenteerde mensen tegen, met name hier in Leiden. En eind november was mijn allereerste markt. Waar ik niet zelf bij kon zijn, maar toch veel van heb geleerd.

De komende tijd tot 16 januari is mijn winterstop. Ik neem dan extra tijd om te evalueren en vooruit te kijken, zodat ik ook volgend jaar weer met een stevige basis kan starten. De winkel blijft gewoon open, ik neem met name wat minder tijd voor social media. En wat meer voor familie en rust. Ik heb al wat plannen voor komend jaar (dat hopelijk het jaar van de armbandjes wordt!) maar meer daarover kan je hier lezen in januari.

Ik hoop dat 2015 voor jullie ook een fijn en bijzonder jaar is geweest (en nog steeds is), met veel mooie, creatieve en liefdevolle momenten om op terug te kijken. Ik wens jullie alvast heerlijke feestdagen en zie jullie graag weer terug in het nieuwe jaar!

fijne feestdagen!

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s