Winkeltips
Reacties 13

Wat je moet weten over bestellen in het buitenland

Met de komst van het online winkelen is het mogelijk geworden om over de hele wereld te bestellen. Handig, want lang niet alles is in Nederland te koop. Sommige materialen (zoals wire) worden maar heel beperkt hier verkocht. En als je houdt van bijzondere handgemaakte spullen is er altijd wel iemand die precies iets in jouw smaak maakt. Ook kan het verleidelijk zijn om eens goed prijzen te vergelijken en goedkoper in te slaan.

Een hoop voordelen dus! Maar omdat er ook extra spelregels en soms extra kosten bij bestellen in het buitenland komen kijken, heb ik eens de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Zodat je van tevoren weet waar je rekening mee moet houden.

pakketjeuithetbuitenland

Stap 1: Verzending

Voor je enthousiast je winkelmandje gaat vullen met allerlei prachtige spullen, is het handig om eens te kijken naar de verzendkosten. En om te zien of deze winkel wel verzendt naar Nederland. Je vindt deze informatie onder ‘verzenden en beleid’ op Etsy, en op Engelstalige sites onder ‘Shipping Policies’ of soms simpelweg ‘Shipping’. Nederland staat niet altijd apart vermeld, maar als de winkel verzend naar de EU (of binnen de EU) dan komen de pakketjes dus ook hier aan. Kijk ook meteen even hoe hoog de verzendkosten uitvallen, dat kan best een groot verschil zijn.
Wat ook fijn is om te weten, is hoe lang je pakketje er ongeveer over gaat doen. Nu is dat afhankelijk van de vervoerder en kunnen tijden wat wisselen. Algemeen doet een pakketje vanuit Engeland er een week of 2-3 over, en vanuit de VS duurt het gemiddeld 3-6 weken.

Stap 2 Waarvandaan komt je pakje?

Check waar de winkel zich bevindt. Vooral belangrijk om te weten, is of een winkel zich in Nederland, binnen de EU, of buiten de EU bevindt. Op Etsy kun je handig filteren door bij het zoeken een winkellocatie in te stellen (bvb ‘Europe’ ). Maar ook op andere websites moet deze informatie te vinden zijn. Ben je niet zeker? Neem dan even contact op met de eigenaar!

brievenbus

Stap 3 BTW of niet?

In Nederland staan de prijzen algemeen weergegeven inclusief BTW. In het Engels heet dit VAT, en sommige webwinkels vermelden dit apart. Binnen Europa betaal je altijd BTW direct bij het afrekenen. Staan de prijzen zonder BTW aangegeven, hou er dan rekening mee dat dit er nog bijkomt.
Bij bestellingen buiten de EU betaal je vanaf 22 euro BTW, echter niet direct bij het bestellen. Deze kosten komen dus achteraf. Let op, want dit is in principe inclusief verzendkosten. Zijn je verzendkosten hoog, dan zit je dus snel aan deze grens.

Stap 4 Douanekosten

Alle pakjes van buiten de EU worden bij de douane aangegeven door de vervoerder (bvb PostNL). De kosten voor deze aangifte kunnen worden doorberekend naar de ontvanger, oftewel naar jou. Dit wordt gedaan vanaf een waarde van 22 euro of hoger, het bedrag zelf kan varieren tussen enkele euro’s of een paar tientjes. PostNL vraagt 13 euro, contant te betalen bij ontvangst. Eventueel kan je je pakketje afhalen bij een postkantoor, daar kan je pinnen.

Vanaf een waarde van 150 euro betaal je, behalve BTW en inklaringskosten, ook nog eens invoerrechten. Over de hoogte hiervan heb ik nog geen duidelijke informatie gevonden. Het kan overigens gebeuren dat je pakje de ene keer door de douane komt zonder een rekening, terwijl je de andere keer voor hetzelfde bedrag wel moet bijbetalen. Ik vermoed dat er steekproefgewijs wordt gecontroleerd. Ook zijn er bedrijven die op een pakketje een andere prijs voor je neerzetten om zo douanekosten te omzeilen. Dit is fraude en persoonlijk doe ik liever geen zaken met bedrijven die fraude plegen.

BTW Inklaringskosten Invoerrechten
Binnen de EU nee nee nee
Buiten de EU onder € 22 nee nee nee
Buiten de EU €22 t/m €150 ja ja Nee
Buiten de EU boven €150 ja ja ja

Stap 5 Service en garantie

Binnen Nederland gelden vrij strenge regels voor webwinkels, die jou als consument beschermen. Zo heb je recht op een garantie, mag je spullen retour sturen wanneer je niet tevreden bent. In het buitenland kunnen andere regels gelden. Kijk dus ook eens naar het beleid van de winkel op deze vlakken. Staat dit niet weergegeven? Dan is die hele goedkope winkel misschien uiteindelijk wel helemaal niet zo goedkoop.

Al met al heb ik zelf de keuze gemaakt om binnen Nederland en binnen de EU te bestellen. Wat ook precies de bedoeling is van invoerrechten: het beschermen van de lokale economie.

Bestel jij wel eens iets in het buitenland? En zo ja, waarvandaan?

Lees ook even door in de reacties hieronder voor nog wat extra informatie en links!

13 reacties

 1. Ik bestel vaak in buitenlandse webshops, bijna altijd voor kralen en ander juwelenonderdelen. Ofwel bij nederlandse webshops (ik ben belg ), ofwel via etsy. Via etsy komen ze echt uit heel de wereld, ik bestelde al in de VS, engeland, turkije, china, korea, tjechie ….. . Het is nog nooit misgelopen, mede doordat je als consument bij etsy toch wel beschermd bent. De verzendtijden kunnen zeer erg varieren. Soms heb ik pakjes, ook van de andere kant van de wereld, al binnen een week in de bus, maar soms ook pas na 2 maanden. Ik let wel ook altijd zeer goed op de verzendkosten omdat sommige shops hun prijzen laag houden maar dat compenseren met erg hoge verzendkosten. Soms kan een koopje op die manier eigenlijk toch duur worden. En ik hou hre bestelbedrag bewust laag om geen invoerrechten of douanekosten te moeten betalen en dat heb ik in al die jaren dat ik via etsy in het buitenland bestel dan ook nog nooit moeten doen.

  • Dank je wel voor je uitgebreide antwoord! Ja, Etsy geeft inderdaad extra bescherming, dat is waar en een goede aanvulling op dit artikel!
   Ik kijk inderdaad ook naar verzendkosten, maar zelf bestel ik dan toch liever wat meer vanuit de EU dan wat minder ergens anders vandaan. Hoewel er wel kralenmakers zijn in de VS waar ik toch eens iets moois ga bestellen, gewoon omdat die zo’n eigen stijl hebben die je nergens anders vindt.

   Verzendtijden wisselen bij mij ook enorm! Een pakje uit Engeland deed er de eerste keer een maand of twee(!) over. Ik had hem al opgegeven als vermist en de nieuwe zending kwam binnen een week aan. Tegelijk met het tweede pakje….

   Bedankt voor alle extra informatie!

 2. Ik heb onlangs voor het eerst iets besteld in de VS, via Etsy bij Unkamen.
  M’n bestelling moet nog aankomen, dus ik ben benieuwd of ik inderdaad nog met extra kosten geconfronteerd word. Heb dat wel ingecalculeerd bij het bestellen, maar inderdaad, als ik nog een rekening gepresenteerd krijg voor inklaringskosten, ben ik iets duurder uit dan bij bestelling binnen de EU. Als ik alleen de verzendkosten meetel, zijn de kosten ongeveer gelijk. Het blijft alleen ontzettend lastig om m.n. wire te vinden bij Europese webshops. Mag ik vragen waar jij je wire bestelt?

  En dank je wel voor dit artikel, het is heel handig om de kosten zo inzichtelijk op een rij te hebben!

  • Inklaringskosten worden niet door elke vervoerder doorberekend. PostNL doet dit wel maar als je pakketje door iemand anders wordt bezorgd kan het anders uitvallen.

   Ik bestel mijn wire bij http://www.wires.co.uk , met name koper, messing en craft wire. Echt supergoede prijzen, zelfs met verzendkosten erbij. Sterling zilver hebben ze ook in bulk maar ik gebruik dat niet per kilo, dus dat bestel ik bij Palmer metals (www.palmermetals.co.uk), ook in de UK. Bij kleine hoeveelheden zijn verzendkosten rond de 3.50 pond, heel goed te doen.

   In de VS heb je RioGrande en Monsterslayer die erg goedkoop zijn, maar met verzendkosten erbij (en dan evt nog andere kosten) is dat volgens mij wat duurder.
   Unkamen ziet er ook erg goed uit, mooie spullen daar!

   En dank je wel voor je reactie, het is zo fijn om te kunnen vergelijken met andere ervaringen! Daar leer ik altijd het meeste van ;)

   • Daarom ben ik zo blij met jouw blog – er is erg weinig te vinden aan Nederlandse ‘wire-collega’s’.

    Tot nu toe heb ik steeds gewerkt met Artistic wire van Beadalon, en ben een beetje huiverig om andere wire uit te proberen. Beadalon heeft ook een serie Craft wire, maar die vind ik beduidend minder van kwaliteit.

    Maar jouw ervaringen met het wire van wires.co zijn goed begrijp ik – misschien ga ik dat ook eens proberen dan bij een volgende bestelling.

    • De craft wire van wires.co.uk is niet geweldig, ik gebruik die alleen voor proefsieraden. De non tarnish laag slijt veel sneller waardoor je op plekjes verkleuringen krijgt. Wel is wires.co.uk super met bare koper en messing.
     Artistic wire heeft ook mijn voorkeur, in Nederland bestel ik dat ofwel bij Creadream, ofwel bij Sparklz.

 3. Mijn bestelling bij Unkamen Supplies (via Etsy) heeft er 14 dagen over gedaan, sneller dan ik gedacht had!.

  Er kwam 20,53 bij (13 euro aan inklaringskosten bij en 7,53 aan BTW. De BTW was alleen berekend over de waarde van de goederen, niet over de verzendkosten, itt wat vermeld staat op de site van de douane.) Al met al wel duurder uit dan wanneer ik binnen Europa besteld zou hebben, maar voor dingen die hier niet/moeilijk te vinden zijn, vind ik het toch wel een goed alternatief. Onder de 22 euro blijven met je bestelling bespaart wel de inklaringskosten en BTW, maar dan worden verhoudingsgewijs de verzendkosten wel weer aan de hoge kant.
  Ik probeer sowieso altijd eerst de spullen in Nederland te vinden, als dat niet lukt binnen de EU en dan pas daarbuiten. Omdat dat het eenvoudigst is, maar ook omdat ik het wel goed vind om de wat kleinere bedrijven hier bestaansrecht te gunnen.

  Ik heb het wire nog niet uitgeprobeerd, het ziet er wel mooi uit in elk geval. Was ook goed verpakt en dus onbeschadigd.
  En de persoonlijke noot op de pakbon én het sample met kraaltjes en jumprings maken het extra leuk om de bestelling binnen te krijgen :)

  • Goed om te horen! Ik bestel ook liever wat meer in één keer, vind het anders zonde van de verzendkosten. En ik ben het met je eens, het is ook fijn om kleine bedrijfjes te steunen. Bedankt voor je aanvulling!

  • Wel handig, maar je moet echt wel veel details over je product weten en het is wel even uitzoeken onder welk gebied/verdrag de USA valt. Maar best wel tof, zeker met een grotere bestelling! Dank je wel!

 4. Capricus zegt

  Wire om mee te wirewrappen (en dan bedoel ik niet de brioletjes of andere hangertjes) koop ik hoofdzakelijk in het buitenland. Binnen Nederland heb ik nog geen (web)winkel gevonden waar ik tevreden was over prijs/kwaliteit. Alleen als een werkstuk een korte deadline heeft en ik onverwacht extra materiaal nodig blijk te hebben wil ik in NL bestellen. Maar liever niet. De gemaakte kosten van je werkstuk schieten er ook mee omhoog :-/ anders.

  • Goeie aanvulling! Ik koop mijn wire inderdaad ook in het buitenland, veel meer opties en het is ook makkelijker om grote hoeveelheden te bestellen. Wel probeer ik dan binnen Europa te blijven, daarmee beperk ik de extra kosten zoals douane kosten. Nu ben ik aan het zoeken naar goede kwaliteit koperen kettinkjes, dat lukt tot nu toe niet binnen Europa dus die haal ik dan waarschijnlijk toch van verder.

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s