Community, Nederlandse wire workers
Een reactie plaatsen

Interview met: Charlotte

Basic, mooi en modern. Charlotte is een spontane vrouw uit België die het werken met wire een aantal maanden geleden oppakte. Ik ontving van haar een mailtje met wat vragen over wire en aangezien ik over dit leuke onderwerp gewoon nooit uitgepraat raak, stuurde ik een mailtje terug met de antwoorden die ik had. Hieruit volgde een fijn mailcontact en juist omdat Charlotte nog niet zo lang met wire werkt, leek het me leuk om haar sieraden hier te laten zien. Want zoals je ziet maakt ze prachtige sieraden, en gebruikt technieken waar ik nog helemaal niet aan toegekomen ben.

ketting met gewrapte kralen door Charlotte

Charlotte heeft geen eigen websites, dit is op dit moment de enige plek waar haar sieraden online te vinden zijn.

1. Vertel eens wat meer over jezelf.

Mijn naam is Charlotte De Ruyck en ik kan mezelf het beste omschrijven als een bezige bij. Ik hou ervan om me creatief uit te leven en om nieuwe zaken op diverse gebieden te ontdekken. Het ene moment ben ik bezig met juwelen, het andere richt ik me meer tot koken, om dan op een andere moment toch nog eens verder te gaan met haken, naaien, fimo, schilderen, … Sinds twee jaar volg ik ook een yoga-opleiding.

Als kind ben ik eigenlijk altijd wel graag bezig geweest met knutselen, tekenen en schilderen maar dat was gedurende het ‘groot worden’ zo een beetje op de achtergrond gekomen. De drang om terug creatief bezig te zijn, ontstond tijdens mijn studies. Ik studeerde pedagogische wetenschappen in Gent en ik had nogal het idee dat ik enkel met mijn hoofd bezig was maar dat mijn gevoel en mijn handen achterwege werden gelaten. Toen ik uiteindelijk mijn eindwerk had ingediend, was haken het eerste waarmee ik begonnen ben. Mijn mama kan dat heel goed, en op een regenzondag heeft ze me de basisbeginselen geleerd. Ik was zo verrukt over het resultaat, dat ik de hele zomer heb zitten haken (soms twee uur ’s nachts). Het deed me zo’n plezier om dingen te maken! Dit alles vond zo’n drie jaar geleden plaats.

In tussentijd heb ik vele zaken geleerd in de juwelencursus die ik in Brugge twee jaar volgde. In de juwelenles maakte ik bijna iedere week kennis met een nieuwe techniek. Zo leerde ik rijgtechnieken, peyote, patroonrijgen, afwerkingstechnieken, wire wire, … maar ook leerde ik werken met fimo, vilten, zijdeschilderen, …

aluminium spiralen wire wire ketting door CHarlotte

2. Wanneer en hoe ben je begonnen met wire working?

In de juwelencursus had ik de grondbeginselen van het werken met wire geleerd, maar ik moet in alle eerlijkheid zeggen dat het geen liefde op het eerste zicht was. Ik heb toen voornamelijk leren werken met aluminiumdraad van 2mm en persoonlijk vond ik die sieraden nogal groot voor mij. (Vele sieraden tonen bij mij ook een beetje bombastisch op een bepaalde manier.)

De liefde voor wire working is pas echt overgeslagen toen ik in november de vraag kreeg van iemand om bij haar thuis een workshop daarover te geven. Die vrouw wist dat ik graag met juwelen bezig was en ook dat ik er niet echt mee naar buiten trad. Omdat ze de dingen (andere dan de wire wire) die ik maakte wel leuk vond, contacteerde zij mij. Tijdens het telefoongesprek met haar zei ik dat ik niet volledig met die techniek vertrouwd was, maar ze overtuigde me om er toch een workshop rond te geven. Ik vond het heel spannend om op zoiets ‘ja’ te zeggen maar ergens had ik er ook een vertrouwen in. In november en december heb ik me echt gefocust op de wiretechnieken en ten slotte heb ik drie workshops kunnen geven.

Ik heb Laurien in november gecontacteerd. Ik zag op haar website zoveel mooie juwelen en ik had uit haar blogberichten onmiddellijk het gevoel dat ik haar wel wat vragen kon stellen. Sneller dan ik had verwacht, kreeg ik een reactie terug waarbij ik advies kreeg over de verschillende soorten draad. Dit gaf me nog meer een boost om verder te doen.

Het meest leuke aan wire wire is dat het zo toegankelijk is, dat je best snel een leuk resultaat kunt krijgen en dat je eigenlijk niet zoveel materiaal nodig hebt. Ik ga vooral op zoek naar juwelen die er op het eerste zicht mooi en moeilijk te maken uitzien, maar die eigenlijk met een beetje achtergrond van basistechnieken best haalbaar zijn.

charlotte Gehaakt metaaldraadb

3. Van welke andere materialen en technieken maak je gebruik om sieraden te maken?

De laatste tijd ben ik dus echt aan de slag gegaan met aluminiumdraad. Ik vind dat die heel makkelijk plooibaar is en het fijne is ook dat het te verkrijgen is in verschillende soorten kleuren en diktes. Daarbij kan je er ook geen allergische reactie op krijgen, wat ik ook wel een echt pluspunt vind. De mogelijkheden met draad zijn eindeloos te noemen maar ikzelf heb al de volgende zaken uitgeprobeerd: jasseron, kralen ‘wire wrappen’ en draad draaien. Ook ben ik bezig geweest met het haken met metaaldraad. Ik zou me nog eens verder willen verdiepen in afwerkingstechnieken van slotjes en in het maken van oorringen.

4. Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Het internet is voor mij een bron van inspiratie. Ik gebruik dan ook Pinterest om alle ideeën wat te bundelen. Ook volg ik borden van andere mensen over het maken van juwelen en wire working. De boeken van Marianne Vondenhoff bieden mij ook een praktische basis om vanuit te vertrekken. Toch is en blijft mijn favoriete boek ‘Sieraden met draad’ van Sara Withers. Ik vind dat boek zo prikkelend en overzichtelijk tegelijkertijd.

 5. Wat is je favoriete materiaal of gereedschap?

Ik werk heel graag met aluminiumdraad en met metaaldraad (om daarmee te haken en te wire wrappen). Verder wil ik ook kralen gaan verwerken in de zaken die ik maak. Onmisbaar zijn natuurlijk de tangetjes waarmee ik werk! J

6. Heb je een vaste werkplek? Hoe ziet die eruit?

Een goeie maand terug ben ik gaan samenwonen met mijn vriend en nu ben ik langzaamaan bezig met het inrichten van mijn werkplek. Toch heb ik het idee dat ik nog graag gewoon in de eetkamer zit omdat ik eigenlijk niet zo heel graag ergens alleen zit. In ieder geval heb ik nu al plaats waar ik al mijn gerief wat overzichtelijk kan bijhouden. werkplek van Charlotte

7. Waar is jouw werk te bekijken? Verkoop je jouw werk?

Op dit moment heb ik geen blog of website. Sporadisch post ik wel wat zaken op Facebook. Nu is het in ieder geval niet de bedoeling om dingen te maken en die te verkopen. Wat ik wel leuk zou vinden is om verder workshops uit te werken omtrent creatief bezig zijn. Ik zou die dan gewoon thuis willen geven. Vaak verbaas ik me erover dat mensen vele zaken kunnen. Ik denk maar aan lekkere soepen klaarmaken, een lekke fietsband repareren, vlechttechnieken voor in je haar, … Als je dat dan ook wil leren, dan kijk je op het internet of je volgt ergens een of andere les die dan vaak doorgaat op een openbare plaats. Toch zou het mij leuk lijken om bij mensen thuis zaken te gaan leren, omdat je op die manier echt persoonlijk contact met iemand opbouwt. Zo zou ik thuis zo nu en dan eens een workshop willen geven.

8. Hoe zou jij je eigen stijl omschrijven?

Ik heb niet het idee dat ik een echte stijl heb op dit moment, omdat ik daardoor wellicht nog niet lang genoeg bezig ben. Toch wil ik ernaar streven om zaken te maken die makkelijk draagbaar zijn en die – naar mijn gevoel – toch net een tikkeltje anders zijn.

9. Heb je andere creatieve hobby’s of werk?

Ik werk in het onderwijs en begeleid jongeren met autisme die in het regulier onderwijs schoollopen. Ik houd er enorm van om een nauw contact met een jongere op te bouwen en om te gaan kijken welke mogelijkheden die jongen of dat meisje heeft. Ook moet ik voor mijn werk nauw samenwerken met hun leerkrachten. Zij ervaren soms bepaalde moeilijkheden met één van mijn leerlingen en dan gaan we samen op zoek naar manieren om met bepaalde zaken om te gaan. Het leuke aan dit werk is dat het steeds maatwerk is en dat het soms wel creativiteit vergt om met bepaalde problemen om te gaan. Met sommige jongeren knutsel ik soms, omdat ik merk dat er op die manier bepaalde zaken bij hen loskomen waardoor ik hen op een andere manier leer kennen. Met één van mijn jongeren heb ik ook al gewerkt met wire wire, en hij was daar echt ontzettend enthousiast over. Hij twijfelt er soms aan om ook een basispakketje te kopen om thuis met wire wire bezig te zijn. :)

10. Welke tips zou je aan beginnende wire workers mee willen geven?

Volg vooral je gevoel en laat je niet afschrikken door zaken die er op het eerste zicht moeilijk uitzien, bij nader inzicht zie je vaak dat er combinatie gemaakt is van verschillende –beste doenbare – technieken. Het is een fijne hobby om mee bezig te zijn en het brengt je soms op plaatsen die je op voorhand niet verwacht!

Charlotte

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s