Bloggen, Sieraden tips
Een reactie plaatsen

Sieraden bewaartips

Waar laat je toch al die mooie sieraden wanneer je ze niet draagt? Vandaag een paar tips. De sieraden die ik maak zijn van koper, messing of sterling zilver. Al deze metalen hebben één ding gemeen: in combinatie met lucht en met name vochtigheid kleuren ze langzaam donker en doffer. Dit is geen beschadiging of vuil en het is makkelijk te verhelpen door ze op te poetsen. In het geval van koper en messing kun je een stukje staalwol gebruiken, bij zilver is een zilverdoekje het fijnste.

verkleuring van sterling zilver

Twee ringen van zilver, de rechter is verkleurd.

De manier waarop je je sieraden bewaart kan ervoor zorgen dat je sieraden langzamer (of juist sneller!) verkleuren.

  • bewaar je sieraden niet in een vochtige ruimte zoals de badkamer.
  • de non-tarnish strips die je in bvb dozen met nieuwe schoenen vindt werken luchtvochtigheid tegen en kunnen prima gebruikt worden in een sieradenkistje
  • berg sieraden die je niet vaak draagt op in een gripzakje.
  • veel juweliers verkopen zakjes waarin zilver langer mooi blijft. Op aanvraag kan ik deze af en toe ook voor je mee bestellen.
  • zorg dat je niet per ongeluk over je sieraden heen kan sprayen met haarspray, deodorant en parfum. Draag je sieraden na het gebruik van deze producten.
  • direct zonlicht verkleurt op termijn de meeste kralen en edelstenen. Het handigste is om je sieraden niet teveel bloot te stellen aan direct zonlicht wanneer je ze niet draagt.
kettingen bewaren

Al je kettingen samen bewaren kan een hoop knopen opleveren.

Een sieradenkistje met verschillende vakjes is erg handig om je sieraden uit de knoop te houden. En om je oorbellen per paar bij elkaar te houden zodat je niet elke keer een paar minuten kwijt ben om ze te zoeken ;) Als alternatief kun je ook organza-zakjes aanschaffen en daar je sieraden per setje in bewaren, in het kistje. Zo kun je je kettingen apart bewaren en ingewikkelde knopen voorkomen. Gripzakjes hebben als extra voordeel dat ze luchtdicht zijn, maar ze zijn natuurlijk minder chique. Sorteerbakken voor kralen of schroeven zijn ook erg functioneel. Al deze opties helpen ook nog eens om krassen in zilver te voorkomen.

Het is fijn om sieraden die je vaak draagt wat meer bij de hand te hebben. Er zijn een hoop leuke en creatieve opties om dit te doen. Verschillende winkels hebben zo af en toe leuke sieraden standaards of kistjes, de mijne kocht ik bij de Blokker en de Action.

sieraden standaard, voor ringen, kettingen, oorbellenMaar je kunt ook prima zelf iets leuks in elkaar knutselen:

Sieraden aan een sierlijke tak (Engelstalig door Carrie van The Appleseed) In plaats van in een stuk hout, kan je de tak ook in een grote, zware vaas zetten.
Koffiemokrek voor armbanden (Engelstalig door Sarah van Sadie Seasongoods)
Ringdoosje (Engelstalig) door Sachiko van Tea Rose Home
Sierlijke lijst met sieraden (Engelstalig door Elli van The Elli Blog)

En er zijn nog zoooooveel meer leuke mogelijkheden! Voor nog meer ideetjes kijk ook eens op mijn Pinterest bord Jewelry Display Inspiration!

Zijn je sieraden toch verkleurd? Dat is niet geheel te voorkomen. Voor meer tips lees ook eens dit artikel over koper (over zilver en messing volgen nog aparte artikelen!)

Deze adviezen zijn minder relevant voor sieraden van nikkel en aluminium. Deze twee metalen verkleuren niet en kun je prima langer zonder doosje of zakje bewaren.
Hoe bewaar jij je sieraden?

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s