Hanger, Sieraad, Sieraden en verhalen
Reactie 1

Herinneringssieraad van vlinder en tulp

Eind vorig jaar ontving ik een speciaal verzoek. Of ik een sieraad kon maken dat de herinnering aan verschillende dierbaren kon symboliseren. Een verzoek dat me persoonlijk raakte, want toen mijn vader overleed liet hij zijn ketting aan mij na. Altijd wanneer ik hem extra mis, of wanneer ik iets moeilijk ga doen waar ik hem graag bij zou hebben, draag ik deze ketting. Het is een manier om hem toch even dichtbij te voelen, een stukje tastbare herinnering.

In gesprek kwamen twee symbolen voor Joke sterk naar voren: de tulp en de vlinder. Ze had al wel rondgekeken naar sieraden waar deze twee symbolen in terugkwamen, maar het was lastig om iets te vinden dat beide symbolen ook recht deed. Het voordeel van werken met draad, is dat het vormen en combineren van symbolen goed te doen is. Joke had de hanger gezien die de hamer Mjölnir combineerde met een basgitaar en vroeg aan mij of ik iets voor haar wilde ontwerpen. Sieraden maken met een persoonlijke betekenis is wat ik het liefste doe, dus uiteraard ging ik graag aan de slag.

 

De vlinder, logo

Dit logo van een vlinder werd de basis voor de hanger.

Omdat het sieraad zo’n sterke persoonlijke waarde had, namen we ruim de tijd om af te stemmen. Zo kwamen we op het idee om een van haar hangers, in de vorm van een tulp als uitgangspunt te nemen en daar een vlinder omheen te maken. Ook wist Joke het logo van het familiebedrijf te vinden. Door met deze twee dingen te starten sloot het sieraad nog beter aan bij de herinnering aan haar dierbaren. Het logo is zoals je ziet een prachtige vlinder, dat zich ook uitstekend leent om stilistisch verwerkt te worden.

conceptschets voor herinneringssieraad de Tulpvlinder

Conceptschets, gebaseerd op de vorm van de tulp en de lijnen van het logo.

Ik verwerkte de lijnen in de conceptschets, waarbij ik ook meteen keek hoe ik het geheel goed kon bevestigen. De schets was akkoord, en het koperen proefstuk beviel ook goed. Zoals je ziet zitten er altijd wat kleine variaties tussen elke fase, in de praktijk moet ik regelmatig kleine aanpassingen maken. De dikte van het draad, de stevigheid van het geheel zie ik pas wanneer ik effectief alles in elkaar zit. Maar door foto’s te versturen kon Joke zien welke richting het ontwerp opging, en aangeven of alles goed was.

proefstuk voor rouwsieraad de Tulpvlinder

Het koperen proefstuk.

Dit is de uiteindelijke vlinder, waarin kleuren, vormen, lijnen en symbolen samenkomen. Ik heb de hanger op verzoek zo klein mogelijk gehouden, de vleugels zijn samen vier centimeter breed. Hierdoor is de hanger makkelijk te combineren en te dragen waardoor Joke de herinnering aan haar dierbaren bij zich kan dragen wanneer zij dat wil.

Tulp en vlinder rouwsieraad

De tulpvlinder als hanger van sterling zilver.

Tulp en vlinder rouwsieraad

Tulp en vlinder hanger.

1 reactie

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s