Hanger, Laurelinde designs, Sieraad
Reacties 2

Mjölnir en een basgitaar

Gefeliciteerd Joris! Een ruime maand geleden won hij de prijsvraag, en daarmee een sieraad naar keuze, helemaal speciaal ontworpen voor hem. Ik wilde eerst even rustig de tijd nemen om met hem af te stemmen wat ik zou gaan maken, en te zien of we samen tot een mooi concept konden komen, dus ik zette nog eventjes geen naam hier neer. Wanneer ik voor iemand ontwerp vind ik het erg belangrijk dat alles in overleg gebeurt.

De vraag van Joris was, of ik een hanger kon maken waarin zowel zijn interesse in Noorse mythologie, als zijn interesse in basgitaren naar voren kon komen. Hij had zelf al het handige idee om Mjölnir, de hamer van Thor, als uitgangspunt te nemen. Wat Joris niet wist, is dat Keltische patronen en verhalen altijd een plekje in mijn hart hebben gehad en dat het werken vanuit deze achtergrond me altijd inspireert. Dus na verschillende traditionele en moderne versies van Thors hamer te hebben gezien, was ik erg enthousiast en had ik meteen een idee voor het geheel.

ontwerp voor basgitaar en Mjölnir hanger

Eerste conceptschets

Wie op facebook meekijkt heeft deze schets al wel voorbij zien komen. ;)

Bovenstaande schets is het eerste concept. Naar aanleiding van de vraag maak ik altijd een eerste ontwerp, waarin ik alle elementen probeer terug te laten komen en vooral ook nadenk over constructie. Het is meer de richting waarin ik iets ga maken dan letterlijk het ontwerp, tijdens het maken kom ik vaak nog punten tegen waarop ik iets moet aanpassen. De schets stuurde ik aan Joris, samen met een voorstel voor materiaalgebruik (in dit geval volledig koper). Normaal zou ik hier ook een prijsvoorstel doen maar omdat Joris de hanger had gewonnen hoefde dat dit keer niet.

Toen we het eens waren, begon de constructie. De hals moest nog een stuk langer, basgitaren kenmerken zich door een lange hals. Ik wilde het geheel rond de 4 centimeter lang maken, dat is meestal een mooie maat voor een hanger. Terug naar de tekentafel, om een ontwerp te maken waarop ik de onderdelen kon baseren.

Tussenstap in het ontwerp proces van een wire wrap hanger

Tweede conceptschets met onderdelen

Hier zie je de losse onderdelen, met de tweede schets. Om de Noorse invloed duidelijk te maken voegde ik een Trefoil knoop van koper toe aan de hamer. Ik liet deze verder naar boven uitlopen, waarbij de lijnen mooi snaren konden symboliseren.

Mjölnir basgitaar hanger bijna klaarOp deze foto zie je alles aan elkaar, alleen de kop moet nog gemaakt worden. De heb ik op de foto gelaten om de grootte wat aan te geven. Ik had nog geen idee hoe ik de kop precies zou maken, mijn oorspronkelijke idee was veel te gedetailleerd voor de grootte. Ik vertrouwde erop dat het idee nog wel zou komen, en toen ik het eenmaal zag was het simpel.

Mjölnir basgitaar, ontworpen en gemaakt door Laurelinde SieradenEn dit is hem. Zie je de verschillen met het eerste concept? En de overeenkomsten?

Deze foto stuurde ik naar Joris, om te zien of hij hier tevreden mee was. Meer dan dat, hij was er erg blij mee, dus zodra ik dat berichtje ontving kon ik de hanger versturen! Ik verstuur altijd een foto met informatie van het eindresultaat voor ik een ontwerp met de post meegeef. Zo weten de klant en ik zeker dat we hier allebei blij mee zijn. Eventuele aanpassingen kan ik nog maken zonder dat de klant kosten maakt door iets terug te sturen. Tot nu toe was dat gelukkig nooit nodig en ik hoop door mijn zorgvuldige werkwijze dit ook te voorkomen.

De hanger paste prima in een envelop, en Joris was zo attent om me even te laten weten dat het pakje goed was aangekomen. Dank je wel voor de leuke opdracht, en veel plezier met je hanger!

Heb jij na het lezen van dit artikel ook een leuk idee voor een hanger, of misschien wel een stel oorbellen of juist een mooie ring? Zou je graag eens met mij overleggen over de mogelijkheden? Neem dan contact met me op via e-mail, wie weet kan ik jouw idee omzetten in een mooi sieraad!

2 reacties

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s