Hanger, Laurelinde designs, Oorbel, Sieraad
Reacties 4

Keltische sieraden

Als kind bekeek ik graag het boek ‘De Elven’ van Brian Froud en Alan Lee. De prachtige tekeningen zijn me mijn leven lang bijgebleven en ik vermoed dat ook mijn fascinatie met Keltische kunst daarvandaan komt. Na mijn middelbare school ging ik zelfs een jaar naar Ierland, het land van al die prachtige verhalen, als au pair. Ik woonde in Dublin en in de lange weekenden bezocht ik steeds een ander stukje.

Uitzicht vanaf Maeve's grave in Sligo, ierland

Uitzicht vanaf Maeve’s grave in Sligo, ierland

Ook de Keltische kunst vind ik prachtig, alle ingewikkelde knoopwerken, spiralen en figuren. Een mooi stukje inspiratie om mee aan de slag te gaan!

Aine Triquetra hanger, geweven met koperdraad

Ik begon met deze hanger, met de mooie triquetra in het midden. Volgens de Kelten en veel oude sprookjes kwamen de belangrijke dingen in het leven in drieën en zo kan dit figuur veel verschillende dingen symboliseren. De drie aspecten van de Godin, drie aspecten van de liefde, oneindigheid omdat de knoop zelf geen einde heeft. Het weven van koper is voor mij nog wat nieuw, het resultaat wordt steeds regelmatiger maar zoals je ziet had ik wat moeite om de afstand tussen de binnen en de buitencirkel helemaal gelijk te houden. Wat betekent dat ik deze hanger mooi zelf hou. ;)
Ondertussen weet ik ook hoe ik het probleem oplos, dus wie weet komt een volgende in de winkel!

diverse keltisch geinspireerde sieraden, handgemaakt van koper en sterling zilver door Laurelinde Sieraden

Vervolgens maakte ik nog een aantal sieraden met deze knoop, zoals de Triquetra hangers en de Sinann oorbellen, beide in koper en sterling zilver. Ik had toevallig net een aantal platte ronde glaskralen binnen, en vond het een mooie combinatie met de knoop ervoor. Het zijn kleine, elegante oorbellen geworden met een subtiele mystieke uitstraling.

Lied van Lir, koperen triskel hanger en spiraal oorbellen

Ook spiralen zie je veel, en zoals je weet hou ik erg van deze sierlijke vorm. De triskel, waarin drie spiralen gecombineerd zijn is een van de meest teruggevonden symbolen in Keltische kunst. Ook hier zie je het getal drie weer terug, samen met de ronde, vrije vorm van het spiraal. Ik vond het fijn om het figuur simpel te houden, en om het koper een ruwe look te geven door het oppervlak met een hamer te bewerken. De helderblauwe kraal in het midden contrasteert echt prachtig en het geheel deed me denken aan de zee, de golven, de wind. Ik noemde de hanger Lied van Lir, want Lir was een van de oude zeegoden. En met de oorbellen erbij is dit een setje waarmee je het lied van de zee altijd bij je kan dragen.

Ik heb nog een paar plannetjes in deze reeks, maar kon toch niet wachten deze sieraden alvast met jullie te delen. Ze zijn allemaal beschikbaar via mijn webwinkel op Etsy, waar ook wat extra foto’s staan. Ik heb recent bij alle hangers passende kettingen toegevoegd als optie, zodat je niet hoeft te zoeken naar iets om ze aan te dragen. Heb je al een mooie ketting kun je ze ook gewoon los bestellen.

Er komt nog wat extra informatie over deze sieraden in de Galerij, zodra ik ze heb toegevoegd zet ik hier de links!

Laurienierland

4 reacties

  1. oh ja ! Ik heb dat boek hier ook nog ergens liggen en heb er ook heel wat uurtjes in zitten wegdromen als klein meiske ! Ik vind vooral de hanger met blauwe kraal erg erg mooi !( ik denk dat ik effe in mijn boekenkast duik nu :) )

    • Dank je, Mie! Het is grappig, als kind was ik ook wel erg bang van al die enge verhalen maar toch bleef ik er graag naar terug komen. Ook nu blader ik het boek af en toe eens door. Ken je toevallig de film ‘The Labyrinth’? Die is gemaakt door een van de illustrators en heeft deels dezelfde mooie sfeer.

  2. Jacques In der Maur zegt

    Goedemorgen, Ik zie veel sieraden van koper is dat niet giftig om te dragen?
    Vriendelijke groeten ,
    Jacques

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s