Fantasy
Reacties 8

LARP en sieraden

Huh? Wat en sieraden?

Een aantal van jullie zal meteen weten waar ik het over heb, maar voor wie zich afvraagt wat nu toch weer een LARP zou kunnen zijn (een bijzonder soort hamer? een speciale wire wrapping techniek?) geef ik graag een korte uitleg.

larppiraten

LARP is een afkorting van Live Action RolePlay, oftewel levend rollenspel. Het is een spel waarbij de spelers een fictief karakter uitbeelden en met dat karakter allerlei avonturen beleven in een fictieve wereld. De avonturen worden grotendeels geïmproviseerd, er staat in principe niets vast. Behalve de spelers, is er ook de organisatie, die wat betreft het spel bestaat uit spelleiders.

Spelleiders stellen de regels op, om een fictieve wereld uit te beelden zijn er immers afspraken nodig. Hoe werkt bijvoorbeeld magie, waarin zijn elven anders dan mensen? Ook schrijven de spelleiders de wereld, ook wel setting genoemd. De meeste LARP evenementen spelen zich af in een fantasy wereld, vergelijkbaar met Lord Of The Rings. Vervolgens bedenken de spelleiders een aantal verhaallijnen, met personages die de wereld kunnen bevolken, of het verhaal vorm kunnen geven. Deze personages worden ook wel NPC’s genoemd, en worden gespeeld door de figuranten. In tegenstelling tot de spelers mogen figuranten niet zelf bedenken wat ze gaan doen, ze krijgen instructies vanuit de spelleiders. De NPC personages komen vervolgens de spelers tegen, die -zolang ze zich aan hun rol en de regels houden- wel volledig vrij zijn in het bepalen van hun acties. En hier begint het verhaal, vanuit een live improvisatie.

Omdat het live is kun je niet een scene overdoen. Sterft een van de personages, dan gaat het verhaal verder zonder hem of haar. Verhaspel je je superbelangrijke speech voor de koning, dan is hij waarschijnlijk niet zo onder de indruk. Queestes lopen lang niet altijd goed af. Maar de momenten dat je in het spel iets weet te bereiken zijn daardoor des te waardevoller. Het moment dat je de vijandelijke linie voorbij bent geslopen, of die ene enge magiër hebt weten te overbluffen geeft juist daarom enorm veel voldoening. Een verhaal is ten slotte saai als alles in een keer goed gaat.

Maar wat heeft dit met sieraden te maken?

Zowel spelers als NPC’s dragen kostuums die bij hun rol passen. Details kunnen een hoop verschil maken. En in sommige gevallen zelfs deel van het grotere verhaal gaan uitmaken. Het maken van sieraden voor LARP is op dit moment iets waar ik heel enthousiast over ben.

Je raadt het misschien uit bovenstaande tekst, en anders wel uit de foto’s: ik larp graag, het is een van mijn favoriete hobby’s. Door mijn slechte gezondheid kan ik helaas zelden meespelen. Maar sieraden maken kan ik wel! En omdat ik de hobby goed begrijp is het voor mij ook makkelijk om aan te sluiten. Om mee te denken hoe een concept in een verhaal of bij een karakter kan passen. Om rekening te houden met de rest van het kostuum, kleuren, materialen, details zoals sluitingen bij het grotere geheel laten passen. Maar ook weet ik aan welke eisen sieraden moeten voldoen: als je er niet mee kan rennen heb je er weinig aan. Ik let bij alle sieraden op constructie en duurzaamheid, maar met sieraden voor larp doe ik dat nog eens extra.

Ben je nieuwsgierig? Heb je een kostuum voor een fair of larp waar je graag passende sieraden bij zou vinden? Of ben je misschien zelfs wel enthousiast over het idee een handgemaakte set te laten ontwerpen, helemaal afgestemd op jouw wensen? De komende tijd ga ik wat voorbeelden laten zien, maar je kan altijd reageren of mailen met vragen! Ik vind het erg leuk om iets te horen dus laat gerust een berichtje achter hieronder of via laurien@laurelinde.com!

alanielbos

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt op evenementen van larpvereniging Cauldron.

8 reacties

 1. Capricus zegt

  Heel erg leuk :)
  Ben bekend met beide (LARP en sieraden :P ).
  Leuke foto’s van jou en leuk dat je LARP doet.

   • Capricus zegt

    Ik heb een verdwaald moment eens LARP gedaan, in de tijd dat ik nog aan WoW (World of Warcraft) deed. Alweer een jaar of 4 geleden denk ik. Iets met tijd en keuzes ;)
    Inderdaad leuk, nog een gezamelijke hobby :)

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s