Fotografie
Een reactie plaatsen

Sieraden fotografie: compositie

In het vorige artikel over fotografie heb ik meer verteld over het werken met licht, een van de belangrijkste dingen in het maken van goede foto’s. Vandaag ga ik wat meer vertellen over compositie. Compositie gaat over wat je laat zien en hoe je dat laat zien. Door de manier waarop je je sieraad in de foto plaatst, door de keuzes die je maakt in kleur en achtergrond kan je zonder tekst al heel veel over je sieraad vertellen. Het is een van de leukste elementen om mee te spelen en uit te proberen.

Achtergrond

Een van de elementen is achtergrond. Tegen welke achtergrond fotografeer je? Kies je voor een neutrale witte achtergrond? Of kies je juist voor een vrolijke, contrasterende achtergrond? Ga je voor donker, kleurrijk of iets heel anders?

paarsekralencontrast

In het bovenstaande voorbeeld zie je steeds dezelfde paarse kralen tegen een wisselende achtergrond. Je ziet dat de kleur van de kralen anders overkomt, en dat de hele foto een andere sfeer geeft. Paars bij lichtere paarse tinten is veel rustiger dan paars tegen oranje. Als je het kleurrijke van je sieraad wil benadrukken kan het dus leuk zijn om voor een contrasterende kleur te kiezen. Kleuren met roodtinten (oranje, rood) komen vaak actiever over dan kleuren met blauwtinten (blauw, groen).

Let wel op: contrasterende kleuren vind mijn mobieltje erg lastig om te fotograferen. Met name bij de oranje foto werden de kleuren automatisch heel veel bijgesteld naar blauw en werd de foto erg grauw. Heb je een camera, dan kan je deze instellingen handmatig aanpassen, met een telefoon gaat dat meestal niet. Ik heb de kleuren achteraf in de bewerking weer bijgesteld. Ook het contrast tussen zwart en zilver is voor mijn mobiel teveel: het zilver wordt altijd overbelicht, ook al is het donker.

Het materiaal van je achtergrond is een andere keuze die je kan maken. Zoals je ziet zijn groen en wit allebei papieren achtergronden met weinig textuur. Paars en oranje zijn beide textiel met wisselende grofheid. Je kunt met je achtergrond bepaalde elementen in je sieraad benadrukken. Bijvoorbeeld luxe, zachte stoffen geven een luxe, exclusieve indruk. Kant en roze komt vaak schattig over. Hout, steen, planten geven een meer natuurlijke look. Afhankelijk van de keuze van achtergrond kun je dus beïnvloeden welke indruk het wekt. Persoonlijk hou ik van natuurlijke, rustige en redelijk neutrale foto’s waarin mijn sieraden echt op de voorgrond staan.

Props

sieradenenprops

Een andere keuze die je hebt is het werken met ‘props’, oftewel objecten (dingen) die je met je sieraad op de foto zet. Hierboven zie je een paar voorbeelden waarbij ik een bloem, stenen en een stuk hout heb gebruikt. In het werken met props is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het duidelijk is waar de foto om gaat. Zorg dat op de foto je sieraad goed in focus is zodat je blik direct daarnaar toegetrokken wordt. Je kunt hier goed werken met de macro functie als je een camera hebt. Props die ik vaak tegenkom in foto’s van anderen zijn: boeken, muziekpapier, kristallen, kandelaren, schelpen.

Als je net begint met fotograferen kan het fijn zijn om je foto’s simpel te houden. Ik doe niet zo veel met props maar het is wel een van de dingen waar ik nog meer mee wil proberen.

Grootte van de sieraden

Het is soms lastig om aan de hand van een foto de grootte van een sieraad te bepalen. Omdat ik graag de details laat zien, zijn de sieraden vaak groter dan in het echt. Het kan daarom handig zijn om een voorwerp in je foto te gebruiken om de grootte van je sieraad te laten zien. Een lineaal of een munt. Iedereen weet hoe groot een 5 cent munt is dus dat is een handige vergelijking. Of je kunt de sieraden dragen, zeker bij bijvoorbeeld earcuffs is dat een handige.

In onderstaande voorbeelden zie je een ketting die ik recent maakte, warbij ik graag wilde laten zien hoe fijntjes de schakels zijn. En een andere foto toont mijn earvine op mijn oor, waarmee je ziet hoe groot die is én hoe die netjes valt op mijn oor.

sieradengedragenalbum

Ik hoop dat ik je hiermee wat ideeën heb gegeven voor je eigen foto’s! Voor meer ideeën en mooie foto’s kun je ook mijn Pinterest Wire Wrap: inspiratie bord bekijken.

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s