Materiaal, Sieraden tips
Reacties 5

4 tips voor het dragen van koperen sieraden

Ik had nooit gedacht dat er tips waren voor het dragen van koperen sieraden, of wat voor sieraden dan ook. Je doet iets aan of je doet het af, klaar. Hoewel het daar voor mij nog steeds vaak op neerkomt, valt er toch wel iets meer over te zeggen.

Koper is een halfedelmetaal dat veel gebruikt wordt in sieraden en ook vaak een basis is voor Craft Wire. De meeste mensen kunnen koperen sieraden zonder problemen dragen, koperallergie is zeer zeldzaam. Heb je een allergie voor sieraden dan is dit in de meeste gevallen voor nikkel. Nikkel wordt in veel goedkope sieraden gebruikt als een zilverkleurig glanslaagje over ijzer en in sommige gevallen als een legering met een ander metaal. Zoals soms in messing, witgoud, koper en heel zelden ook in Sterling zilver. Gek genoeg zit er in roestvrij staal ook nikkel, maar door de manier waarop het gemaakt is geeft het geen allergische reactie. Je kunt deze reactie (op nikkel zowel als koper) herkennen aan jeuk en eczeem, met name rond de plek waar je het sieraad draagt. Deze allergie is in principe niet te genezen en als je hier last van hebt vermijdt je nikkel het beste zoveel mogelijk.

Maar gelukkig komt koperallergie zelden voor!
Sommige mensen kunnen van het dragen van koper wel een groenige verkleuring van de huid krijgen. Dit is geen teken van allergie en ook geen schadelijke reactie. Wat er gebeurt is dat het koper reageert op de zuurgraad van je huid zoals het ook reageert op bijvoorbeeld zure regen (zie ook het vorige artikel, Koperen sieraden: onderhoud en eigenschappen). De verkleuring is zonder problemen weg te wassen met water en zeep, nadat je uiteraard je sieraden hebt afgedaan. Hoewel het geen echt probleem is, is het natuurlijk ook niet prettig, dus hier onder vind je wat tips om groene huid te voorkomen.

 1. De groene verkleuring kan erop duiden dat je een tekort hebt aan vitamine D of ijzer. Dit tekort zorgt ervoor dat je lichaam (en dus je huid) zuurder is, waardoor koper hiermee gaat reageren. Door je vitaminetekort aan te vullen en daarmee je zuurbalans te verbeteren, zul je deze reactie na verloop van tijd niet meer hebben.
 2. Je kunt je sieraden een coating van was geven (Renaissance Wax wordt vaak aangeraden en is verkrijgbaar via Amazon). Je kunt ook navragen of degene die de sieraden maakt dat doet, of eventueel kan werken met non tarnish koper (of natuurlijk zelf werken met non tarnish koper). Door deze maatregelen komt je huid niet in contact met koper en vermijdt je het probleem.
 3. Draag je sieraad over kleding. Dat kan met bijvoorbeeld armbandjes en hangers. Bij oorbellen zou je een oorhaakje van een ander soort metaal kunnen gebruiken.
 4. Sommige mensen hebben sneller last van groene huid dan anderen (maar de meeste mensen hebben er helemaal geen last van). Draag je sieraad niet te lang en ga na in welke omstandigheden je er meer last van hebt. Bijvoorbeeld: warme, vochtige dagen of plekken zijn algemeen minder gunstig. Draag je sieraden niet tijdens activiteiten waarvan je weet dat je veel gaat zweten. Ook kan het zijn dat ringen en kettingen wel een reactie geven, terwijl armbanden en oorbellen dat niet doen. Of andersom. Dat hangt af van hoeveel de sieraden in contact komen met huid en hoe zuur je huid is.

Het komt in principe vooral neer op het minimaliseren van het contact tussen je huid en koper op verschillende manieren, tot je zuurbalans verbeterd is. Ik heb zelf gelukkig helemaal geen problemen met het dragen van koper. Behalve dat het fijn is om mee te werken vind ik koper een prachtige kleur voor sieraden, zeker als het wat ouder is.

koperlaurienlijn500

Overigens: dit geldt allemaal niet voor non tarnish koper of gekleurd koper. Door de kleur- of beschermlaag komt koper niet in aanraking met de huid. Dus werken met kleurtjes is altijd een optie!

Voor meer tips over het onderhoud van sieraden en meer informatie over koper, zie ook het vorige artikel: Koperen sieraden: onderhoud en eigenschappen.
Je kunt ook verder lezen op de onderstaande pagina’s:

Kleurrijke wereld (Nederlandstalig)
Contacteczeem door metalen (Nederlandstalig)
Sherry’s Jewels (Engelstalig)
Native American Jewelry Tips (Engelstalig)

5 reacties

 1. Pingback: Een super mooi armband van Hugo Boss... - Mijn modewereld

 2. Leerzaam artikel over koperwerk in de oorlellen LL! Bijzonder om te lezen dat het een gebrek aan vitamine D kan aanwijzen. Veel mensen in Noord-Europa, Nederland incluis, hebben een gebrek eraan. Ideetje, haha? Mijn advies altijd is om gewoon af te wisselen, niet te lang aan een stuk koper te dragen.

 3. Hoi Natalie, dank je wel! Toen ik begon met koperen sieraden maken wilde ik mensen graag kunnen voorlichten, vandaar dat ik een en ander heb uitgezocht. Ondertussen ben ik ook aan het kijken naar de mogelijkheid om bij de oorhaakjes als extra optie koperkleurig niobium aan te bieden. Dat is volledig allergie-vrij, maar wel een stukje duurder en lastiger om aan te komen. Maar het lijkt me erg fijn als ook mensen die reageren op koper, zich daardoor niet hoeven te beperken in hun keuze voor sieraden!
  Afwisselen is inderdaad ook een goede optie, zeker voor mensen die maar licht gevoelig zijn. Het is gelukkig -anders dan bij nikkel- niet een gevoeligheid die zich opbouwt na verloop van tijd.

 4. Ik wist niet dat koper een half edelmetaal is. Je zegt dat weinig mensen allergisch zijn voor koper. Ik heb sterke reacties op zilver. Is koper dan een goed alternatief?

  • Hoi Pim, sorry voor mijn hele trage reactie. Zilver in sieraden is meestal sterling zilver, waar een kleine hoeveelheid koper in zit. Het zou kunnen dat je dus ook op koper slecht reageert. Het kan interessant zijn om eens te kijken naar fijn zilver, argentium, roestvrij staal en aluminium. Wie weet heb je daar minder reactie op?

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s