Laatste posts

Anwen

Op 10 februari 2018 was ze er: ons prachtige, grappige, lieve meisje. Ondertussen alweer ruim acht maanden geleden. Acht maanden mama zijn, lief en leed delen met een klein friemeltje dat stiekem alweer erg groot is. Ongelofelijk, hoe veel ze leert en ontdekt elke dag. Heerlijk om mee te maken.

Het sieraden maken schoot er tot nu toe bij in. Ik vind dat best wel eens moeilijk, dat er naast de zorg voor haar en mij maar zo zelden een beetje tijd vrij is. En nog minder dan tijd, heb ik aandacht over. De paar sieraden die ik maakte zijn net niet helemaal goed afgewerkt, te lang, scheef, onhandig. Ik baal ervan en realiseer me dat ik het maken een tijdje moet laten. Tegelijk geniet ik zo van Anwen, en met haar van de wereld. We wandelen veel, buiten zijn vinden we allebei fijn. De avonden zijn verdwenen omdat we vroeg naar bed gaan, maar de ochtenden zijn heerlijk. Ik ben een echt ochtendmens, altijd al geweest.

En alle andere dingen komen wel weer. Geen idee wanneer. Vorige week kon ik spontaan wat foto’s maken van sieraden. Ik ga die vast nog delen, instagram (@laurelindejewels) gaat altijd het snelste. Voor de rest leef ik per dag. Voor het eerst heb ik geen echte plannen. Een beetje onwennig, maar niet helemaal onprettig.

Een heerlijk nieuwtje

Eindelijk kan ik het dan ook hier delen: we krijgen een kindje! En we zijn er zo ontzettend bij mee! Ons meisje wordt verwacht begin februari 2018 en tot nu toe is alles helemaal goed met haar. We hadden recent de 20 weken echo, en wilden tot die tijd even afwachten met het publiek bekend maken van de zwangerschap. Vrienden en familie waren al wel een tijdje op de hoogte want zoiets bijzonders kan ik echt niet stil houden. Bovendien had ik volgens mijn moeder al een zichtbaar buikje vanaf week vijf.

ik met zwangere buik en mijn moeder (en Lizzy)

Ik wist echt níets van zwanger zijn, de standaard beelden die ik had van tv en verhalen kloppen van geen kanten. Ik dacht echt dat ochtendmisselijkheid zich beperkte tot de ochtend, maar helaas, dat was hier dus niet zo. Maar gelukkig zijn daar alle andere vrouwen die zwanger zijn of geweest zijn en me met een hoop dingen kunnen helpen en informatie delen. Bijna als een onzichtbare zusterschap (en ook wel broederschap met alle partners erbij). En ik geef toe, zwangerschap vond ik niet het meest interessante onderwerp, dus ik zal jullie ook verder niet vervelen met allerlei details. ;-) Laat ik volstaan met te zeggen dat het een behoorlijke achtbaan is van emoties en situaties, maar dat de ups de downs makkelijk overtreffen.

 

Wat betekent dit nu voor Laurelinde Sieraden?

De winkel blijft nog ruime tijd open, zeker tot half december. Je kan daar gewoon bestellen zoals altijd en ik ben ook gewoon bereikbaar. Ik ben momenteel volgeboekt wat betreft custom opdrachten en verwacht niet op korte termijn daar ruimte voor te krijgen, dus sieraden op verzoek laten maken is voorlopig niet mogelijk. November en december ligt er weer een deel van de sieraden in Amsterdam bij Kunst in Perspectief, dus wie nog lekker live wil shoppen kan daar terecht!

kunst in perspectief

Kunst in perspectief met Marjolein

Ik haal wel langzaam de sieraden die meer tijd kosten om te maken uit de winkel en ik ben stukken minder aanwezig op social media. Ik voel me het beste in mijn kleine bubbeltje, heb veel minder behoefte aan contact. Eén op één contact voelt nu het fijnste, en lekker thuis sieraden maken met een rustig muziekje aan is ook helemaal prima.
Mocht je de meldingen rond het sluiten van de winkel (en het weer openen) niet willen missen, kan ik je aanraden om op facebook of instagram meldingen tijdelijk aan te zetten. Ik post niet veel, dus je zal niet dagelijks iets ontvangen. En je kan ze uiteraard weer uitzetten wanneer je wil. Ik ga mijn best doen alles ook hier aan te geven, maar korte meldingen zijn vaak sneller via social media.

Dus, voorlopig loopt alles lekker door en paradeer ik met mijn buik door de buurt. En ik zou natuurlijk mezelf niet zijn als ik niet een paar zwangerschaps hangertjes voor mezelf had gemaakt. Eentje van maansteen en zilver, en eentje van mosagaat en koper.

zwangerschapshanger van maansteen en zilver

maansteenhangerzwangerschapshanger van mosagaat en koper

mos agaat hanger, moederfiguur

Sieraden in Cornwall

Een hele week zonder afleiding van facebook, internet, telefoon. Met een groep creatieve makers op een veld aan de kust van Cornwall. Klinkt best idyllisch, niet?

dorpje zennor aan de kust van cornwall

Dat was onze vakantie dit jaar. Met de geur van versgebakken bacon wakker worden en in de rij staan voor een volledige English breakfast, gekookt op een vuurtje door onze fantastische kok. Overdag werd er druk gesmeed en brons gegoten in diverse projecten, maar ik zat lekker binnen in de grote roundhouse, die door Rod Hughes -de organisator van Swordfest dit jaar- was ontworpen. Samen met de andere mensen die wat kleinere creatieve projecten hadden, best wel knus. En soms ook de metaalbewerkers, die even uit de wind wilden zitten of gewoon gezellig een kopje thee kwamen doen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het weer was niet geweldig. Veel wind en met al mijn kleren aan plus mijn winterjas had ik het regelmatig nog koud. Gelukkig kon ik een heerlijke wollen muts en dekentje lenen, en zat ik binnen in de roundhouse altijd uit de wind. ’s Avonds was er weer een heerlijke maaltijd en daarna kwam iedereen samen bij het vuur voor de verhalen vertellers of muzikanten. Een van de toppunten dit jaar was zeker de voorstelling van de Rattlebox Theatre, Beowulf. Het verhaal werd magistraal, grappig en mysterieus verteld en verbeeld met poppen, begeleid met live muziek. na de voorstelling was er een dichte mist, waardoor de ‘echte’ wereld nog een stukje verder weg leek en de magie van het verhaal heel dichtbij.

cloudy sunset in Cornwall

Ik heb heerlijk met mijn wire sieraden zitten maken en zelfs nog een lesje gegeven. Maar nog leuker vond ik wel om wat nieuwe vaardigheden op te doen. Er was dit jaar nog een sieraden maker, Francis, die veel weet van polijsten en houtbewerking. Hij had een hele handige constructie mee om hout te polijsten en nadat ik de prachtige hangers zag die hij daarmee maakte, was ik erg enthousiast om het zelf ook uit te proberen. Ik ben erg blij met het resultaat en ik vermoed dat hout, met zijn natuurlijke textuur, een bijzonder mooie combinatie kan vormen met wire. Dus dit project wordt vervolgd! En extra leuk, je hebt maar zulke kleine stukjes nodig voor een hanger als deze, dat het heel makkelijk is om met resthout te werken. Afgelopen keer in het park zag ik ook al wat leuke stukjes liggen.

Daarnaast leerde ik spinnen van Freyalin. Ik heb geen idee wat ik met de draad ga doen, maar ik vind spinnen gewoon ontzettend cool. Geen idee waarom. Het is ook rustgevend, zo’n herhalende beweging die net genoeg aandacht vraagt om niet heel druk erbij te kunnen denken. Of in elk geval, ik kan dat niet. Plus, iets maken uit zo iets basaals, dat vind ik erg leuk. Dankzij de tips van Freyalin ben ik tot nu toe ook erg blij met het resultaat!

Freyalin en Serif aan het spinnen

Freyalin en Serif aan het spinnen

Ik had graag nog een lesje naalbinding bij Margaret gevolgd maar ben er helaas niet meer aan toegekomen. Wie weet een volgende keer. Want ik heb alvast weer ontzettend veel zin in de volgende keer!

koperen oorbellen naar tutorial van Lisa Barth

Ben je nieuwsgierig naar de andere makers of hun verschillende methodes en materialen? Hier zijn de links nog een keer, want ze zijn erg de moeite waard om eens te bekijken!
Smeden met Rod Hughes
Spinnen (en verven) met Freyalin
Naalbinding met Margaret

Grappig detail: deze Swordfest zijn er nul zwaarden gemaakt. Maar wel minstens drie lepels.

Verfijnd, puur, licht: oorbellen op verzoek

Alle sieraden verzoeken vind ik bijzonder, maar sommige blijven me extra bij. Zo zat er een tijdje terug een bericht in mijn mailbox, of ik oorbellen kon ontwerpen voor een vriendin van de vrager, in verband met een speciale gelegenheid. Het was de bedoeling dat de oorbellen niet alleen goed bij de stijl van de vriendin zouden passen, maar ook bij haar persoonlijkheid. De om schrijving was zo liefdevol en helder dat ik me vereerd voelde om in deze vriendschap een klein stukje mee te helpen. Ook werd er een foto meegestuurd, wat extra handig was in het bepalen van de grootte en kleuren voor het ontwerp.

zilveren wirewrap filigraan oorbellen

Na wat hen en weer mailen kwamen we uit op onder andere de woorden: verfijnd, puur, licht (en nog meer, maar ze hoeven niet allemaal hier genoemd te worden). Met als kleuren zilver en paars of rood en transparant (want dat is ook een kleur!).

 

Ik ging schetsen en kralen zoeken, en na wat foto’s van beide door te sturen kwamen we uit op het volgende ontwerp. Oorbellen met een fijn weefwerk en bijna-filigraan vormen, maar toch ook stevig. Met diep rode kralen en gefacetteerde transparante druppelkralen, die beide het licht vangen en op hun eigen manier weerkaatsen. Een simpel ontwerp met vloeiende vormen en fijne details. Ik stuurde een kaartje mee met daarop de ontwerpschets en de woorden die gebruikt waren verklaard bij de schets.

En nog extra leuk: na ontvangst van het kado kreeg ik te horen dat de vriendin er erg blij mee was. Al hoeft het niet, zo’n berichtje maakt mij altijd bijzonder blij!

JKFotohaus en Laurelinde

Samenwerken met een fotograaf en model, dat stond nog wel hoog op mijn lijstje van dingen die ik met Laurelinde graag eens zou doen. Om echt eens goed te laten zien hoe mijn sieraden gedragen worden met wat kwaliteitsfoto’s. Ik was al wel een beetje aan het rondkijken naar mogelijkheden, maar was behoorlijk verrast (en heel blij!) toen er ineens een berichtje van een fotograaf zomaar in mijn instagram inbox zat. En niet zomaar een fotograaf, eentje die ik al volgde omdat ze zulke fantastisch prachtige foto’s maakte voor een collega sieraden maker.

Julie Kahlbaugh is de fotografe achter JKFotohaus, en behalve fotografie heeft ze een passie voor keltische heritage en kleine ondernemers. Na wat heen en weer mailen was ik alleen nog maar enthousiaster, en zo gingen er drie sieraden op avontuur naar Amerika. Korte tijd later zaten er deze prachtige beelden in mijn mailbox. Julie houdt de sieraden en ik vermeld bij het gebruik van één van haar foto’s haar bedrijfsnaam. Zo helpen we elkaar groeien. En delen we onze bewondering voor keltische kunst. Ik ben echt ontzettend dankbaar voor deze kans en ben heel blij met de prachtige foto’s. Je hebt er misschien hier en daar al een paar gezien, maar hier zie je een groot deel samen. Ik kan het toch niet laten er een paar achter te houden voor speciale gelegenheden ;-)

Ik vind het heel bijzonder hoe Julie Kahlbaugh een dromerige, urban en tegelijk natuurlijke sfeer weet neer te zetten met heel basic middelen. Het model is prachtig (als haar instagram niet op privé stond zou ik zeker aanraden haar eens op te zoeken), de kleuren zijn helder, simpel en heel natuurlijk. En het licht is tijdloos. Zonder dat we hier actief over hebben overlegd, heeft JKFotohaus een stijl foto’s weten te maken die Laurelinde Jewels versterkt, die aanvult wat ik maak en er nog een laagje eigenheid en kwaliteit aan toe voegt. Echt een kans uit duizenden en een grote mijlpaal voor mij als sieraden designer en persoonlijk.

En als verrassing ontving ik een paar weken terug deze bonus in mijn mailbox. Deze foto’s zijn gemaakt door @meanderingpaths met Julie als model.

Sieraden verpakt als kadootje

Als je iets bijzonders krijgt, is het extra leuk als het ook bijzonder verpakt zit. Zodat je aan de buitenkant al kan zien dat er wat moois aankomt. Ik vind kadootjes inpakken bijna net zo leuk als kadootjes uitpakken. Vooral het inpakken van de sieradenpakketjes doe ik met groot plezier. Na alle tijd en liefde die ik heb gestoken in het ontwerp en het maken van een ring, hanger, of setje oorbellen, wil ik dat ze netjes op weg gaan. Ik heb zelf altijd veel plezier wanneer ik denk aan hoe mijn pakketje weer wordt uitgepakt.

kraft doosje voor sieraden met een koperen keltische triskel hanger erin

Maar behalve mooi en leuk, moet zo’n pakketje natuurlijk ook stevig zijn, en voldoende bescherming bieden aan de sieraden zodat ze helemaal mooi aankomen. De meeste sieraden zijn klein en passen prima in een bubbelenvelop, dus een klein, stevig en mooi doosje is erg handig. Ik had leuke plastic doosjes, maar waar het kan wil ik liever zo min mogelijk plastic meesturen. Een tijdje terug vond ik deze super schattige kraft doosjes bij Zebrana’s op Etsy. Een perfectie combinatie van mooi, stevig en duurzaam. En als bonus kan ik ze mooi versieren met stempels en linten om ze extra feestelijk te maken.

kraft doosjes sieraden verpakking met raffia lint en stempel

 

Met de kleine sieraden (zoals bijvoorbeeld earcuffs) en ringen ben ik al volledig overgeschakeld op deze leuke doosjes. Voor de wat grotere sieraden heb ik nog wat plastic doosjes en wat kartonnen gondeldoosjes, dus het kan zijn dat je hier nog eentje van tegen komt wanneer je binnenkort bestelt. Maar langzaam aan zullen alle sieraden in een mooi kraft doosje verstuurd worden.

Bij grotere bestellingen verpak ik de sieraden in een gripzakje met wat (hergebruikt) bubbelwrap eromheen, en een kado papiertje. Zo zijn ze makkelijker samen te verzenden in een klein doosje. Ik zorg dat aan de buitenkant zichtbaar is wat in welk pakje zit, met een klein label of in de kleur van het kadopapier. Als je bijvoorbeeld kadootjes hebt uitgezocht voor anderen, kun je zo makkelijk herkennen wat waarin zit. De pakjes zijn makkelijk te openen en opnieuw te sluiten, mocht je nieuwsgierig zijn naar de sieraden.

sieraden in kadoverpakking

En als het een speciaal kadootje is: de verpakking is naar wens aan te passen. Op verzoek stuur ik ook een berichtje mee!

Zomer in Cornwall

Cornwall is een prachtig stuk van Engeland, waar de geschiedenis goed zichtbaar is en het verrassend goed metaalbewerken is.

groene glooiende heuvels en twee handen

Uitzicht vanuit de trein

Afgelopen zomer gingen ik en mijn vriend op vakantie naar Cornwall. Helemaal het uiterste puntje, nog voorbij Penzance. We gingen op bezoek bij vrienden van Jeroen, die net als hij erg enthousiast zijn over bronsgieten, en dan met name de oude methoden. Hoewel er ook flink geëxperimenteerd werd met nieuwere mogelijkheden, en er ruimte was voor andere creatieve mogelijkheden. Zoals leerbewerking, glaskralen maken, en dit jaar voor het eerst ook wire wrapping. Want ik had natuurlijk een voorraadje koperdraad meegenomen, hamers, tangen en zelfs mijn kleine aambeeldje.

“Zoooow, jullie gaan een tijd weg,” zei de meneer op Schiphol die onze tassen aannam. Toen we aangaven dat we maar een weekje wegbleven schudde hij lachend zijn hoofd. Duidelijk geen metaalbewerker ;)

Ik moet eerlijk bekennen dat ik, behalve wat kleine wandelingetjes ’s avonds, bijzonder weinig van Cornwall heb gezien. Want met een stuk of 30 creatieve mensen op een veldje was ik totaal afgeleid natuurlijk. Er was een grote roundhouse gebouwd waar iedereen ’s avonds samenkwam bij het vuur, en een aantal avonden waren er verhalenvertellers en zelfs een piratenband. Een deel van de mensen had grote open tenten neergezet op het veld, waaronder gietovens werden ingegraven en ook de mallen konden drogen. Je kon eigenlijk overal aansluiten, iedereen vertelde graag waar ze mee bezig waren en het was fascinerend om zoveel verschillende technieken en momenten van werken van dichtbij te bekijken. Het grootste deel van de tijd zat ik lekker te weven met koperdraad op een stoel, bankje of schapenvacht terwijl er om me heen van alles gebeurde. In stilte, of met een gezellig gesprek.

We hadden ontzettend mazzel met het weer. Het regende vrijwel altijd ’s nachts, en na de ochtendmist was het vanaf een uur of tien zonnig. Ik heb er niet zo aan gedacht om foto’s te maken, dus helaas kan ik niet veel meer laten zien. Leuk weetje: we zaten vlakbij de mijn waar Poldark is opgenomen.

Deze wire oorbellen, gewoven met koperdraad, maakte ik tijdens de vakantie.

Deze wire oorbellen, gewoven met koperdraad, maakte ik tijdens de vakantie.

Een groot deel van de tijd was ik wel aan het rusten, eind van de middag en de avonden lag ik op bed. Maar de rest van de tijd was zo leuk, en de mensen waren zo makkelijk en fijn dat het ondanks dat toch een topvakantie was.

twee piraten

Yarr! Piraten avond was een feest! :)