Hanger, Tutorials
Reacties 2

Bails voor kettinghangers

Waaraan hangt een hanger?

Veel hangers worden met een ringetje aan een ketting gehangen. Je kunt hier prima een jump ring voor gebruiken. Kies er eentje die zo klein mogelijk is maar toch over de sluiting van je ketting past, dan is de kans op het draaien van de hanger het kleinste. Of, wanneer het past, gebruik twee ringetjes. Wanneer ik ze zelf maak dan zorg ik dat ze stevig zijn, goed sluiten en ik vijl de eindjes. Dan blijven ze niet aan de stof haken.

bails

Maar er zijn ook andere opties, zeker met wire. In het Engels wordt dit onderdeel van een sieraad ‘bail’ genoemd. Weet jij hoe het in het Nederlands heet, dan lees ik dat graag in een reactie, ik heb zelf nog geen goede vertaling gevonden.

Een van mijn favorieten is de Handmade Pendant Bail van Gayle Bird. Met een enkel stuk wire maakt ze een simpele en elegante bail die ervoor zorgt dat de hanger niet draait. Je kan haar tutorial via JewelryLessons kopen en die is zeer de moeite waard. (Je hebt hier een account bij JewelryLessons voor nodig, lees hier meer over de site) Ik gebruik deze bail vaak, hiermee kan ik mijn hangers een extra stukje kwaliteit meegeven zonder dat de bail zelf afleidt van het ontwerp.

De Yin Yang hanger bijvoorbeeld, hangt handig en mooi aan de handgemaakte ketting via deze bail.

wire wrapped yin yang pendant

Of bijvoorbeeld de hanger die ik voor de negentigste verjaardag van mijn oma maakte.

Lenteviool, zilveren met paarse hanger

De precieze maat stem ik af op de ketting waar de hanger aan komt te hangen. Meestal is 4 millimeter voor de bovenlus voldoende, maar wanneer ik niet zeker weet welke ketting wordt gebruikt maak ik de lus wat groter om meer speling te bieden. Behalve de grootte kan ik ook kiezen welk metaal ik gebruik en zo heb ik altijd een passende bail bij een hanger. Het zijn die kleine details die een mooi sieraad echt af maken.

2 reacties

 1. Hallo Laurelinde
  Wat is dit een mooie hanger,die je voor je oma gemaakt heb.
  Zelf zou ik ook zoiets willen maken.
  Kun je mij misschien vertellen wat voor dikte en materiaal hij is gemaakt?

  Vriendelijke groetjes,marga

  • Dank je wel Marga! De hanger is van 18 gauge artistic wire, vlakgehamerd en omwikkeld met 26 gauge artistic wire en 11/0 rocailles. Over het geheel heb ik een extra non tarnish laag aangebracht omdat die bij het hameren weggeslagen is en ik slijtage wil voorkomen.

   Mocht je de hanger na willen maken zou je me dan willen noemen als ontwerper? Maak je iets dat er losjes op is gebaseerd hoeft dit uiteraard niet ;)
   Veel plezier met wrappen, ik ben benieuwd naar het resultaat!

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s