Community, Nederlandse wire workers
Reacties 7

Nederlandse wire wrapper: Yeske

De sieraden van Yeske ( Yeske Crafts op facebook) stralen een dromerige eenvoud uit, met hun halfedelstenen in simpele maar sprekende kleuren, het vintage zilver en de vloeiende vormen. Die eenvoud is bedrieglijk, wie wat meer weet van wire working ziet een scala aan technieken en afwerking, maar door de balans tussen alle verschillende elementen voelt het nooit ingewikkeld. De sieraden zijn vooral erg mooi, en hebben even mooie namen. Zo zag ik recent Shuyia, Myliath en Maeve voorbij komen. Een bezoekje aan haar facebook pagina of een van haar Etsy winkeltjes kan ik zeker aanraden!

Maeve, made by Yeske. A bracelet with round rutilated quartz beads of various sizes and shades of yellow, and small facetted citrine beads. With handcrafted clasp that can be fastened at three different lengths. Oxidized, sanded and tumbler-polished for shiny finish.

Maeve

 Yeske
Yeske Crafts (facebook)
Yeske Crafts (Etsy, recent werk)
Yeske Crafts (Deviantart)
Yeske Misc. (Etsy, ouder werk)
Your Beads And Findings (Etsy, tutorials+ onderdelen)

1. Vertel eens wat meer over jezelf.

Mijn naam is Jeske (merknaam ‘Yeske’). Ik ben 21 jaar, studeer biologie (ben nu net aan mijn master begonnen), en heb twee katten en een vriend. Ik ben ietwat chaotisch en een tikkeltje onhandig, maar erg gemotiveerd om mooie dingen te maken.

Jeske

2. Wanneer en hoe ben je begonnen met wire working?

Mijn ‘reis’ naar het wire-wrappen is een lange, lange weg geweest, en nog steeds ontdek ik graag nieuwe technieken en materialen.  Al sinds mijn kindheid ben ik bezig met leuke dingetjes maken: verjaardagkaarten, tekeningen, scoubidou-sleutelhangers, etc. Op den duur ben ik begonnen met het maken van geregen vriendenarmbandjes, en deze te verkopen om geld in te zamelen voor het goede doel. Deze armbandjes stelden natuurlijk nog niet zoveel voor, en toentertijd kon ik me niet voorstellen dat er andere technieken bestonden om sieraden te maken.

In mijn tienerjaren raakte ik door meerdere mensen geïnspireerd om opnieuw sieraden te gaan maken, dit keer met ingewikkeldere technieken. Zo maakte een tante van mij zeer bijzondere gehaakte kettingen met nylondraad en glaskraaltjes (daar heb ik toen ook een tijdje mee gewerkt), en ontdekte ik op een zekere Koninginnedag een kraampje met simpele, handgemaakte oorbellen, waardoor ik gefascineerd raakte door een nieuwe techniek: kettelen. Bij de Xenos haalde ik direct stapels kettelstiften, nietstiften, oorbelhaakjes en glaskraaltjes, en hiermee was ik een hele tijd zoet waarbij ik heb leren werken met metaaldraad en tangetjes.

Tegenwoordig wil ik graag zo veel mogelijk zelf maken: oorbelhaakjes, gesloten kettelstiften, sluitingen. Zo voelt het meer alsof het mijn eigen sieraden zijn, mijn eigen stijl. Ik heb zelfs een uitstapje gemaakt naar glaskralen branden! Doordat ik minder gebruik maakte van voorgefabriceerde fournituren, moest ik meer met draad werken en heb ik veel geleerd. Ook ben ik steeds meer en meer edele materialen gaan gebruiken. Men zou kunnen zeggen dat ik een beetje een obsessie voor (half)edelstenen en zilver heb ontwikkeld, oeps.

Later, door te snuffelen op sites zoals Etsy en Deviantart, heb ik het werk van grote  wire-artiesten leren kennen. En elke keer als ik zoiets prachtigs zag, dacht ik: ‘wow, dat wil ik ook kunnen!’ Dit gaf mij de motivatie om meer te oefenen en nieuwe dingen uit te proberen. Ook heb ik een aantal tutorials van dergelijke artiesten aangeschaft, boeken gekocht of filmpjes op internet bekeken. En via mijn universiteit heb ik een aantal lessen zilversmeden gevolgd. De rest heb ik zelf ontdekt, en ik heb nog steeds een hoop te leren!

Sinine

Sinine

3. Van welke andere materialen en technieken maak je gebruik om sieraden te maken?

Draad is geweldig om ‘koud’ mee te werken; je kunt het buigen, in lusjes draaien, hameren, afknippen, weven, noem maar op! Maar de stijl die ik het mooist vind, incorporeert ook andere technieken, zoals solderen, uitgloeien en bolletjes smelten. Dit zijn dan ook de technieken die ik momenteel het meest gebruik naast het gewoonlijke draadwerk. Hoewel ik meestal gebruik maak van zilver in draadvorm, heb ik ook een klein voorraadje plaatzilver liggen waar ik zo nu en dan wat mee doe. Verder gebruik ik heel veel (kleine) edelsteentjes, meestal in de vorm van gefacetteerde of ronde kralen.

4. Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Geen idee waar mijn inspiratie precies vandaan komt. Dat verschilt heel erg en is veelal een onderbewust proces, denk ik. Dus daarom vertel ik maar kort hoe mijn sieraden-ontwerpen tot stand komen:

Ik heb een heel mooi blanco notitieboekje waarin ik met een zwarte fineliner ontwerpen teken. Tijdens het tekenen bedenk ik het. Dit tekenen helpt mij inzicht te verwerven en plotselinge inspiratie vast te leggen, maar de uiteindelijke sieraden eindigen vaak toch heel anders. De meeste van mijn designs ontstaan door het gewoon te doen! Soms begin ik vanuit het niets met het maken van een sieraad, met als doel om bepaalde materialen (bijv. een specifieke kleur edelsteen) te gebruiken, soms begin ik met een zilveren frame waaraan ik meer en meer elementen toevoeg. Vaak verander ik halverwege een werkstuk van gedachten of probeer ik meerdere dingen uit totdat ik tevreden ben. Zeer zelden maak ik iets wat letterlijk in mijn boekje getekend staat.

Daarnaast zijn enkele bekende wire-artiesten een grote inspiratiebron voor mij geweest. Door te kijken hoe anderen bepaalde problemen aanpakken (bijv. hoe je een briolet op de kop kunt verwerken zonder dat het naar beneden kukelt) en welke elementen een werkstuk aantrekkelijk maken (bijv. materiaalkeuze of afwerking van draadeindes), krijg je een steeds breder beeld van wat er allemaal mogelijk is. Deze mensen en hun werk inspireren mij om mezelf en mijn stijl verder te ontwikkelen, om te oefenen en niet op te geven als het even tegenzit. Enkele van mijn favoriete artiesten zijn Bartosz Ciba, Liudmila Kuryakova en Iza Malczyk.

5. Wat is je favoriete materiaal of gereedschap?

Dat is een heel moeilijke vraag! Er zijn een hoop materialen en gereedschappen waar ik niet zonder kan. Zo gebruik ik haast altijd sterlingzilverdraad (in verschillende diameters), fijnzilverdraad en kleine, gefacetteerde edelsteenkraaltjes. Als ik uit mijn gereedschap een selectie zou moeten samenstellen (onmogelijk!), dan zou ik kiezen voor mijn rondbektangetje, zijkniptangetje, platbektangetje, planeerhamer + vlaktas, vijltje en microtorch. Oh, en mijn flesje zwavellever.

6. Heb je een vaste werkplek? Hoe ziet die eruit?

Werkplek

Dit is mijn huidige werkplek (oeps, wat een rommeltje altijd). Die heb ik ingericht met een oud bureau en bevindt zich in een vrijwel lege kamer op zolder. Hier heb ik voldoende ruimte, licht en rust om aan een stuk door te werken. Alsnog werk ik vaak aan mijn gewone bureau, vooral met kleine projecten. Die staat in de huiskamer en da’s een stuk gezelliger.

7. Waar is jouw werk te bekijken? Verkoop je jouw werk?

Een overzicht van al mijn werk is te zien op zowel mijn facebook-pagina (bij “foto’s”) als op mijn deviantart-account. Mijn sieraden zijn te koop op Etsy. Ik heb drie verschillende Etsy-winkels: één waar ik mijn meest recente, vrij complexe werken verkoop, één waar ik mijn oudere en/of simpelere sieraden verkoop, en een laatste voor mijn tutorials, en binnenkort wellicht wat handgemaakte fournituren. Mijn vriend studeert informatica en is bezig met het ontwikkelen van een geheel eigen site voor mij, maar die is helaas nog niet online.

8. Hoe zou jij je eigen stijl omschrijven?

Ik ben pas sinds een half jaar begonnen met het complexere draadwerk, en mijn stijl is zich steeds aan het ontwikkelen. Momenteel zou ik mijn stijl omschrijven als abstract/fantasy. Ik gebruik regelmatig elegante krulletjes, lussen en simpele weefsels, en verschillende soorten jasseron. Al mijn sieraden worden afgewerkt met een (donker)grijs patina, en sommige worden gepolijst in mijn recentelijk aangeschafte polijsttrommel ..Allemaal onderdeel van ‘stijl’, toch?

9. Heb je andere creatieve hobby’s of werk?

Het liefst zou ik alles zelf maken! Bijna alle ambachten spreken me aan, en ik volg regelmatig cursussen en workshops in verschillende onderwerpen. Ik zou zo graag mijn eigen kleren kunnen maken, zeep rijpen, meubels bouwen, etc. Maar helaas, men kan niet alles, en dus focus ik mij vooral op sieraden en gerelateerde dingen. Zo ben ik van plan om binnenkort een workshop edelsteen-slijpen te volgen. En koken en zingen doe ik ook heel graag. Een vaste baan heb ik momenteel niet, in verband met mijn studie, maar zo nu en dan geef ik bijles en dat bevalt mij ook erg goed.

10. Welke tips zou je aan beginnende wire workers mee willen geven?

Zelf heb ik veel geleerd door simpelweg een hoop te lezen over de materialen en technieken die ik wilde gebruiken. Zo ben ik gaan begrijpen waarom zilver zich op een bepaalde manier gedraagt, en hoe je de eigenschappen ervan kunt manipuleren. Door goed in te lezen voorkom je teleurstellingen, vooral bij nieuwe technieken en probeersels. Daarnaast: practice makes perfect!

Talina, earrings made by Yeske

Talina

 

7 reacties

    • Voor mijzelf werken zo zonder probleem. Kan het zijn dat je browser geen nieuwe vensters opent voor een link? Bij de meeste links die naar een andere site gaan dan mijn blog stel ik in dat de link in een nieuw venster geopend wordt. ZO kunnen mensen wel door blijven lezen hier. Soms kan het helpen om rechts te klikken op een link, je krijgt dan meer opties. Hoop dat dit helpt? Zo niet, hoor ik graag van je terug!

    • Dat staat er al bij in de link, ik probeer het nu met https:// Misschien dat Etsy geen http meer ondersteunt? Ik hoop dat het opgelost is zo, want het is natuurlijk erg jammer wanneer jij en anderen al die mooie winkeltjes van Yeske niet kunnen bezoeken!

      • Hmm oke, dat werkte zeker niet. Ik heb alles weer teruggezet naar http. Ik ben wel verbaast, want de link die je in de reacties geeft, Hans, is inderdaad het resultaat van een link zonder http:// . Zo stonden ze in de conceptversie, maar ik heb dat voor het publiceren aangepast. Het is me een raadsel hoe dit nog wel voor jou erin stond. Ik hoop van harte dat het nu is opgelost, dank je wel dat je hierover opnieuw contact hebt opgenomen. Mocht het nog niet opgelost zijn, hoop ik opnieuw van je te horen. Dan ga ik even contact opnemen met WordPress zelf.

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s