Laurelinde designs, Sieraden en verhalen
Een reactie plaatsen

Sieraden collectie: Persephone (sneak peek)

Vandaag een kleine vooruitblik! Ik ben inmiddels rustig bezig met de volgende collectie sieraden. Na vorige collecties ‘Bloemen‘ en ‘Keltische Winter‘, besloot ik mezelf uit te dagen. Ik heb wat moeite met de heldere, warme kleuren. Ik vind geel, oranje en rood prachtig, maar werk toch veel sneller met de koelere kleuren: paars, groen, blauw met als accent wat roze. Neutrale kleuren als wit, zwart, creme, transparant vind ik ook geweldig.

Maar om creatief te kunnen groeien is het juist interessant om op te zoeken wat nét iets minder comfortabel is. Dus komende collectie heeft als kernkleur: rood. Met name warm donker granaatrood, en helder rood. Om dit rood echt te laten stralen vul ik het aan met neutrale kleuren: zwart, grijs, zilver, wit, creme, bruin, koper en hier en daar een spikkeltje goud.

kralen inspiratoe voor de sieraden collectie Persephone

Als ik dat palet zo voor me zie doet het me denken aan Persephone en Hades. Op een dag besloot Hades, god van de doden en de sombere onderwereld dat hij Persephone als bruid wilde. Hij ontvoerde haar van de stralende, lichte berg Olympos, naar zijn duistere domein. Haar moeder, Demeter, godin van de vruchtbaarheid was in alle staten en met een paar maanden ook de rest van de wereld, want Demeter weigerde haar taken en de wereld viel in een kille, dorre winter. Demeter reisde naar de onderwereld en pleitte bij Hades om Persephone terug te sturen. Hades zag dit helemaal niet zitten, maar uiteindelijk stemde hij toe. Voor ze kon gaan gaf hij Persephone een granaatappel, want wie wat at in de onderwereld, kon nooit meer terugkeren naar het leven.

Het is vooral dit beeld, dat ik in kleuren heel helder voor me zie. Met aan de ene kant de duistere Hades en de onderwereld in diep zwart, kil grijs en hier en daar wat verweerd zilver. Aan de andere kant vruchtbare Demeter in warm bruin, glanzend koper en hier en daar wat goud. En daar tussen in heldere Persephone, de maagd, de bruid in stralend wit, warm creme en glanzend zilver. Met in haar hand de prachtig rode granaatappel, die haar lot en het lot van de wereld zou gaan bepalen.

kleuren inspiratie: Demeter, Persephone en Hades

Persephone at zes pitjes, en voor elk pitje moest ze elk jaar een maand in de onderwereld blijven bij haar man, van wie ze ondertussen was gaan houden. In die tijd treurt Demeter en verdort en verkilt de wereld. Maar na die zes maanden keert Persephone terug bij haar moeder, van wie ze ook houdt, en begint de vruchtbare tijd, de lente en zomer.

Dit verhaal heeft vele lagen en blijft me boeien. Op dit moment houd ik van Persephone, die in haar hart ruimte vond om te houden van zowel het duistere en kille, als het warme en lichte. Die afdaalde in de onderwereld en weer terugkeerde. Niet om de onderwereld als overwinnaar voor altijd acher zich te laten, maar met een nieuwe volwassenheid en een nieuwe balans en een nieuwe liefde voor al het leven. Daarom heb ik de komende sieraden collectie naar haar vernoemd.

Vandaag zie je al een kleine vooruitblik van wire sieraden die in deze collectie passen. Ik ben hier de komende tijd nog mee bezig want met deze inspiratie heb ik een nieuwe liefde voor rood ontdekt waar ik graag nog even mee blijf spelen.

Wat zijn jouw associaties met rood? Is het een kleur die je veel draagt of gebruikt, of juist niet?

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s