Basistechniek, Oorbel, Sieraad, Zelf wire wrappen
Reacties 2

Oorhaakjes (Franse oorbellen) zelf maken

Erg handig om zelf te kunnen: je eigen oorhaakjes maken. Oorhaakjes kom ik als woord steeds vaker tegen, al heten ze officieel vrij verwarrend gewoon ‘oorbellen’  of soms ook wel Franse oorbellen. Het zijn de haakjes waarmee je de oorbel in je oor hangt en wanneer jij net zoveel van oorbellen houdt als ik kom je ze vaak tegen ;)

 

Je kunt ze lekker makkelijk kopen bij verschillende kralenwinkeltjes, standaard oorhaakjes zijn niet duur en hebben een prima kwaliteit. Ondertussen is zilver ook niet meer de enige kleur, goudkleurig, rosegoud en koper zie je steeds vaker. Super, want met mijn koperen oorbellen vind ik koperen haakjes wel het mooiste.

Maar een kleine eigen ‘touch’ maakt een ontwerp net even ietsje specialer en het zelf maken van oorhaakjes betekent dat ik ze wat leuke kleine details mee kan geven.

Ik kan simpele basisoorhaakjes maken, bij een ontwerp dat een mooie simpele afwerking nodig heeft.

 

In onderstaand filmpje van JewelryTutorialHQ zie je een handig trucje om in één keer twee dezelfde oorhaakjes te maken. De tekst is in het Engels, maar het filmpje laat de stappen erg duidelijk zien. Dit is precies hoe ik ze zelf maak, behalve dat ik een potlood gebruik om de grote bocht te maken in plaats van de speciale tang. Werkt ook prima ;)
http://www.youtube.com/watch?v=uMwtT1OaccY

Het is mogelijk een sierlijk klein spiraaltje toe te voegen, zoals bij deze creolen.

 

Wrap een kleine kraal in een kleur die past bij het ontwerp. Of wanneer je de haakjes wat langer maakt, zelfs een paar kralen…. De kralen bij deze oorbellen zijn rocailles maat 11/0

 

Het is ook mogelijk om de kraal toe te voegen tussen de lus en het haakje. Let er wel op dat de kraal niet meer over de hoek kan glijden, daarmee zou je de kraal kwijt kunnen raken. Een klein stukje wikkelen met een dunner stuk wire (24 gauge of dunner) zorgt er ook voor dat de kraal goed blijft zitten. Hier zijn rocailles maat 8/0 bij mij favoriet, maar grotere kralen kunnen ook erg mooi zijn!

 

Tips
Je kunt ook spelen met de basisvorm, ronder, langer, korter. De bocht in het oorhaakje zorgt voor balans en maakt het lastiger voor de oorbel om uit te vallen. Ik lever sinds een tijdje bij oorbellen ook transparante achterkantjes mee, zodat je je oorbellen niet zomaar verliest. Oorhaakjes maak je het beste van 20 gauge of 22 gauge wire ( 0,8 of 0,65 mm), dit zit comfortabel en is relatief stevig. Na het vormen is het noodzakelijk om het metaal te verharden, het handigste is om de bocht ietwat vlak te slaan, ik doe dit ook een beetje met het lange stuk. En vergeet uiteraard niet de eindjes te vijlen! Een nagelvijl werkt prima, vlak hiermee de scherpe randjes weg. Het is fijn om van de standaard oorhaakjes een aantal in een keer te maken en ze per paar nog eventjes aan elkaar vast te bewaren. Zo heb je snel oorhaakjes bij de hand, het laatste stukje afwerking kun je doen wanneer je ze bevestigd.

Wat betreft materiaal: sommige mensen zijn gevoelig voor nikkel, dit maakt vele gekleurde vormen van wire ongeschikt. De meeste mensen kunnen koper en messing prima verdragen, maar sterling zilver is een van de meest veilige alternatieven, al is het wat duurder. Ik heb geen ervaring met aluminium (jij wel? Dan hoor ik graag van je!) en ben stiekem een beetje aan het kijken naar de mogelijkheid om niobium oorhaakjes als alternatief voor koper te gaan maken. Dus wie weet, binnenkort een update ;)

En een allerlaatste tip: zorg dat de lusjes redelijk recht op het haakje gevormd zijn. Dan hangen je oorbellen het mooiste. Hieronder vind je de links naar tutorials en meer tips, veel plezier met het maken van jouw eigen oorbellen!

Oorhaakjes met en zonder kralen (Engelstalig, door Albina Manning van Around Wire and Beads)
Oorhaakjes voorbeelden met lengtes (Engelstalig en in inches van StudioDax)
Extra tips, maten en materiaal (Engelstalig door Rena Klingenberg van Jewelry Making Journal)

Voor meer tutorials tips en mooie voorbeelden, kijk ook eens op mijn Pinterest, bijvoorbeeld het bord basic tutorials!

2 reacties

  1. Josephine zegt

    Jammer dat de video niet meer beschikbaar is over het maken van de oorhaakjes maar de link naar Around Wire en Beads voldoet ook prima!
    Fijne tips op je pagina!

    • Dank je voor de melding Josephine! Ik heb een alternatief filmpje geplaatst, wel engelstalig maar met dezelfde truc. Fijn dat in elk geval de link naar de tutorial goed werkte!

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s