Fotografie
Reacties 2

Sieraden fotografie: bewerking

Er zijn een aantal hele goede gratis programma’s om je foto’s mee te bewerken. Basis voor het krijgen van een goed resultaat blijft een goede foto, details die verloren gaan door overbelichting of onscherpe focus kun je helaas niet met bewerken herstellen. Maar als je nu een goede foto hebt, is het fijn om die net even wat extra te geven, de kleuren goed uit te laten komen, de details goed te tonen. Het is ten slotte best fijn om je sieraden te showen!

Mijn favoriete programma is absoluut Photoscape. Het is kwalitatief erg goed, basaal dus niet al te ingewikkeld en helemaal gratis. Een goed alternatief is Pixlr, dan met name de editor variant. Alle foto’s op dit blog zijn bewerkt met Photoscape, dus daar zal ik verder over schrijven. Ik kwam het tegen via het blog van Nicole Hanna (ook echt een aanrader!) en het feit dat ze een hele doorloop van haar eigen fotobewerking liet zien heeft me erg op weg geholpen. Ik wil dat graag doorgeven, dus vandaag een voorbeeld van hoe ik een foto bewerk!

foto oorbellen bewerking11. Dit is de basisfoto. In het echt is hij nog veel groter, 2592×1728 pixels. Normaal verklein ik pas aan het eind, maar omdat artikels op dit blog maximaal 500 pixels breed zijn heb ik dit een keertje van tevoren gedaan. De foto heeft goed detail, redelijke kleur maar is vooral te donker. Dat heeft te maken met de witbalans instelling van mijn telefoon, maar daarover een ander keertje meer.

foto oorbellen bewerking22. Met een witte achtergrond is mijn eerste bewerking altijd: witbalans bijstellen. Het kan soms zijn dat de foto niet alleen donkerder is, maar ook wat blauwer, geler of roder dan ik zou willen. Dat zie je nu bijna niet, maar als ik de foto lichter ga maken wordt die kleur steeds helderder. Omdat ik wil dat de achtergrond witter wordt én de kleuren zo kleurecht mogelijk wil weergeven, pas ik dit aan. Je vindt deze aanpassing onder de knop met het driehoekje bij Lichtval en Kleur, hij heet Kleurplekken bijstellen. Nadat je op Kleurplekken bijstellen hebt geklikt, klik je op eender welke plek op de foto die wit zou moeten zijn. Je ziet dat de foto ietsjes minder rood en ietsjes meer grijs is geworden.

foto oorbellen bewerking33. Dan kan ik nu de foto lichter gaan maken. Ik doe dat met de de functie Klaarlicht. Deze vindt je via de knop Lichtval en Kleur (maar niet het driehoekje). Het is een van de opties met balken die je kunt verschuiven. Voor deze foto heb ik de balk bij Klaarlicht helemaal naar rechts verschoven, dus 100%.

foto oorbellen bewerking54. Hier heb ik Klaarlicht 50% verschoven en vervolgens Verdiep, dat een balkje heeft in hetzelfde scherm. Verdiep vergroot de contrasten en verdiept de kleuren. Dit is een hele fijne maar wel met mate. Teveel en de kleuren worden niet alleen erg fel, maar ze kloppen niet meer met hoe het sieraad er echt uitziet. En dat is uiteindelijk wat ik graag wil laten zien. Ik gebruik Verdiep pas wanneer het geheel wat lichter is. Soms is de achtergrond nog iets blauwig of rossig, dat wil ik niet versterken. Na Verdiep heb ik opnieuw Klaarlicht verschoven tot 30%.

foto oorbellen bewerking75. Zie je het verschil? Waarschijnlijk niet, omdat de foto kleiner wordt weergegeven. Ik heb Verscherp gebruikt, via het driehoekje achter Verscherp. Maar een heel klein beetje, 2. Verscherp zorgt voor scherpere lijnen, schaduwen en contouren. Het laat details meer spreken maar kan snel te hard worden. Ik gebruik verscherp altijd op de grote versie, wanneer ik dan verklein valt de hardheid weer wat mee. Het is ook niet de bedoeling dat dit heel goed zichtbaar is.

foto oorbellen bewerking86. Nu wil ik graag dat de foto witter wordt, een mooie witte achtergrond heb ik het liefste. Maar ik wil niet dat mijn sieraden zo licht worden weergegeven dat je ze niet meer goed ziet. Hiervoor gebruik ik de Effectenwaaier. Je vindt deze onder het driehoekje achter de knop Zeef. De Effectenwaaier doet een effect binnen of juist buiten een cirkel, het beïnvloedt dus niet het hele plaatje. Hier heb ik opnieuw Klaarlicht gebruikt, maar zoals je ziet heb ik het midden donkerder gelaten zodat de oorbellen goed zichtbaar blijven. Voor een geleidelijke overgang tussen het lichtere en het donkerdere stuk heb ik de Veer op 50% gezet.

foto oorbellen bewerking97. Als laatste knip ik de foto bij via Bijsnijden (soms doe ik dat ook eerst). In dit geval had ik al verkleind, meestal doe ik dat nu pas. Ik voeg tegenwoordig ook vaak een watermerk toe zodat mensen ook op andere plekken, zoals Pinterest, direct kunnen zien dat dit een sieraad van mij is. Over watermerken ga ik een ander keertje nog meer vertellen.

En deze foto is klaar voor de website!

Bewerk jij je sieradenfoto’s?

2 reacties

    • Graag gedaan! Na een tijdje wordt het routine, en wanneer je geen witte achtergrond hebt is het allemaal nog een stukje makkelijker. :)
      Heb je de tutorial van Nicole Hanna ook gezien? Die is ook super! (link staat bovenaan in het artikel)

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s