Basistechniek, Oorbel, Sieraad
Reacties 3

Maak je creolen zelf, tutorials en makkelijke variaties

creolensimpel

Creolen zijn ronde oorbellen, soms met, soms zonder haakje. De meeste creolen zijn redelijk groot, maar wanneer je ze zelf maakt kan je de maat natuurlijk helemaal zelf bepalen! Bovenstaande creolen zijn de simpelste variant, links naar tutorials om deze zelf te gaan wire wrappen staan zoals altijd onderaan!

Je kunt uiteraard de oorbellen simpel houden, maar het is ook erg leuk om wat kralen te gebruiken!

wire creolen met roze kralen

Behalve de kralen aan het wire rijgen, kun je ze ook met een dunnere draad wrappen om de oorbel. Let er op dat je tussen de kralen steeds evenveel wraps maakt om het geheel regelmatig te houden.
Of je kunt kleinere kralen om aan je dunne wire rijgen (ik gebruik meestal 26 gauge) en dat geheel wikkelen om de oorbel.

koperen oorcreolen met oranje kralen

Helemaal in sfeer met oranje kralen. ;) Kijk even goed waar het midden valt voordat je begint met wikkelen! De oorbellen in het voorbeeld hierboven zijn van 20 gauge wire, ik heb ze ietsjes vlak gehamerd voor de stevigheid, maar ook omdat het dunnere wire dan veel makkelijker grip heeft. Zo kunnen de kralen eigenlijk niet meer verschuiven.

oranjecreool

Zo zien ze eruit wanneer ik ze aan heb!

Voor creolen die door je oor gaan is 20 gauge de fijnste maat. Voor veel mensen is 18 gauge net te dik en 22 gauge is weer wat aan de dunne kant voor stevigheid. Je kunt ze daarom niet heel erg groot maken, 20 gauge blijft wat buigzaam. Zorg er altijd voor dat je het metaal verhard, door het vooraf door je nylonbektang te halen, of achteraf lichtjes te hameren met een kunststof of houten hamer. Eventueel kan je ook delen vlak slaan met een hamer en aambeeld. Dit geeft een leuk effect en zorgt ervoor dat de vorm stevig is, hamer alleen niet het stuk dat door je oor gaat.

messing creolen

Deze creolen zijn gemaakt van 18 gauge messing. Messing heeft een mooie gouden kleur maar heeft een veel leuker prijsje. De onderkant is platter geslagen, aan de bovenkant zit een lus om de creool aan oorhaakjes te kunnen bevestigen. Zo kan ik toch grotere maten wire gebruiken. De oorhaakjes zijn op maat erbij gemaakt en zoals je ziet ook van messing!

messing creolenDat is nog een bijkomend voordeel van wire wrappen: je kunt kiezen met welk wire je werkt. Zilverdraad, koperdraad, messing draad, of zelfs gekleurd craft wire. Let met craft wire wel op, in sommige varianten zit een kleine hoeveelheid nikkel in de kleur. Wanneer je hier gevoelig voor bent is het beter geen craft wire te gebruiken voor creolen en oorhaakjes. Al kun je ze zoals de messing oorbellen, prima maken wanneer je bijvoorbeeld een zilveren oorhaakje gebruikt.

Of wat vind je van deze? In plaats van helemaal rond heb ik grote spiralen gemaakt van 16 gauge. Het metaal is vlak geslagen en vervolgens met een textuurhamer bewerkt om een wat grovere uitstraling te krijgen.

spiraalcreolen van koper

Als extra detail heb ik een klein spiraaltje toegevoegd aan de oorhaakjes zelf.

Extra tip: vergeet niet de eindjes die door je oor gaan bij te vijlen!

Tutorials (engelstalig):

Making Hoops door Michelle van MiShel Designs (basis)
Anthro Knockoff Earrings door Rebecca van My Girlish Whims (met kralen gewikkeld)

3 reacties

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s