Basistechniek, Ketting
Geef een reactie

Wire wrapping basistechniek: 8 schakels

Wanneer je de basistechniek oogjes buigen onder de knie hebt, is het maken van 8 schakels een simpele en fijne volgende stap in wire working. De techniek is basaal, maar biedt verrassend veel mogelijkheden. Van het maken van kettingschakels voor een fijne ofwel zeer grove ketting, armband of een een geschakeld deel in een oorbel, tot eigenlijk alle plekken waar je iets tussen zou willen zetten dat tegelijk decoratief is.  Een 8 schakel los tussen twee leren veters lijkt veel op een infinity schakel en de 8 schakels zijn ook prima te gebruiken als basis voor een ‘tros’ kralen.

wire wrapped chain detail

Detail van een ketting met kralen tussen basic loops en 8-kettingschakels tussenschakels

wire wrapped leather cord

afwerking leren koordjes met gewikkeld wire en 8-schakels

Een van de grootste voordelen van de 8-schakel is zijn stevigheid. Ze zijn steviger dan bijvoorbeeld jump rings en daarom ook goed te gebruiken op plekken waar je eenjump ring zou willen zetten, speciaal wanneer je een grote verbinding nodig hebt. Grotere jump rings zijn snel kwetsbaarder dan 8 links, hoewel je uiteraard door het verharden van metaal dat probleem voor een groot deel al oplost.

Ik had zo mijn twijfels, moet ik eerlijk toegeven. Ik wilde graag een klein, verfijnd kettinkje maken van 22 gauge koper en 4 mm kunstparels. Ik zat zo te twijfelen of het wel zou houden, dat ik een proefstukje een nacht lang aan een spijker heb gehangen, met een relatief zware glashanger er aan. De volgende ochtend was er nog geen millimeter verschoven en ook na te trekken aan de ketting zaten alle schakels nog goed. (Lees beneden verder voor tips en tutorials!)

handmade 8 link necklace

wire wrapped colourful necklace

Tips:

  • -Let bij het maken van een ketting, goed op de grootte van de lusjes. Het makkelijkste knip je meer dan één stuk draad tegelijk, zodat ze allemaal precies de goede lengte hebben. Heb je de lengte vastgesteld, schrijf hem dan ook op zodat je later dezelfde maat ketting opnieuw kunt maken. Markeer je rondbektang met een stift, zodat elk lusje dezelfde grootte krijgt. Wanneer je nauwkeurig werkt hoef je niet je eindjes tijdens het werken bij te knippen, wat de vorm van de 8-schakel netjes houdt.
  • -Knip het scherpe uiteinde ook recht af zodat beide eindjes netjes tegen het centrale stukje draad aan komen te liggen. Dit voorkomt dat stof blijft haken aan de schakel.
  • Verhard je schakels ofwel door grote schakels te hameren (vlak slaan geeft een mooi effect, maar met een nylon hamer verhardt het metaal ook), kleine schakels klem je beter tussen je platbektang of nylonplatbektang. Ofwel kun je je draad verharden voor je de schakels maakt door het tussen je vingers of je nylon platbektang te halen. Dit werkt een stuk sneller maar ik vind het wat lastiger inschatten of het draad stevig genoeg is.
  • Je kunt ook kralen aan één of beide uiteindes verwerken.
  • 8-schakels lenen zich ook prima als verdelers, wanneer je met twee strengen wilt werken.

In dit filmpje geeft Wietske Welten van Sieraden Maak Je Zelf uitleg over hoe je 8-schakels makkelijk zelf kan maken.

handgemaakte kleurrijke oorbellen

 

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s