Oorbel, Sieraad, Tutorials
Reacties 2

wire wrapping tutorial: roos (liggende oorbellen)

wire wrapped copper rose earvine

Vorige week heb deel een van de tutorial voor deze liggende oorbellen gegeven.  Deze week volgt deel twee voor het wire wrappen vanroosje aan de voorkant.

Benodigdheden:

  • basis liggende oorbel (die je eerder maakte)
  • kniptang
  • rondbektang
  • platbektang
  • kniptang
  • markeerstift
  • lineaal (bij voorkeur inches en centimeters)

Stap 1.oorstekerlangroos1

Markeer je wire op ongeveer 4 mm vanaf de grote bocht.

Stap 2.

oorstekerlangroos2abcPak het wire met de top van je rondbektang op het gemarkeerde stuk en buig je wire eromheen in een bocht. Sluit nog geen cirkel. Draai dan je rondbektang in de bocht die je hebt gebogen, zodat de helft van de bek aan de buitenkant van de lus, tegenover de oorbel zit. Buig dan je lusje door zodat het een gesloten cirkel wordt, waarbij je wire netjes in een rechte lijn doorloopt. Het kan zijn dat van opzij gezien de lijn wat schuin is, dat maakt niet uit. Dat buig je later nog bij. Als deze foto’s niet helemaal duidelijk zijn kijk dan bij stap 4, of doe de tutorial voor dubbele wraps die onderaan gelinkt staat. Het gaat hier in principe om de zelfde basistechniek, alleen in plaats van een dubbele wrap buig je de lus iets verder door zodat er een rechte lijn ontstaat met aan één kant een lusje.

Stap 3.

oorstekerlangroos3Leg je oorbel langs de lineaal en markeer met je markeerstift het stuk wire ongeveer op 1 cm van de grote bocht. Ter vergelijking heb ik een liggende oorbel die al af is er naast gelegd. Er zit wat speling in deze maten, maar niet heel veel. Als de oorbel te lang is, ligt hij niet goed op je oor.

Stap 4e

oorstekerlangroos4abcHier herhaal je stap twee in tegengestelde richting. Je pakt opnieuw je wire met de top van je rondbektang, of ietsjes eronder om beter grip te krijgen (zie 4a). Je draait een bocht, waarbij je wire om de rondbektang draait tot die in een U vorm zit. Dan draai je je rondbektang zodat de helft ervan aan de buitenkant van de bocht zit, tegenover de oorbel. Vervolgens kun je je wire doorbuigen zodat de U bocht zich sluit tot een cirkel, waarbij je wire opnieuw netjes doorloopt als een lijn met een klein cirkeltje aan de buitenkant. Deze cirkel zit nu dus aan de andere kant dan de eerste cirkel. Is dit je nog niet duidelijk kan je het beste eens de tutorial beneden bekijken voor wrapped loops. Het gaat om dezelfde basistechniek. Je kunt uiteraard ook hier vragen stellen!

Stap 5.

oorstekerlangroos5Op ongeveer 1,2 centimeter buig je je wire met je platbektang in een rechte hoek. De hoek zelf komt daarmee op ongeveer 1,3 centimeter vanaf de bocht.

Stap 6.

oorstekerlangroos6Knip het uitstekende stuk wire af op 1, 5 inch (ongeveer 3,75 centimeter).

Stap 7.

oorstekerlangroos7abcJe gaat nu een gesloten spiraal maken. Dit doe je door je wire tussen de top van je platbektang vast te pakken. Je pakt een klein stukje, dat je platbektang ongeveer voor een kwart vult. Je buigt je wire om de top van je tang heen, zodat je opnieuw een soort van U bocht krijgt, maar dit keer veel smaller.

Stap 8.

oorstekerlangroos8abPak het bochtje tussen je platbektang en buig het schuin naar binnen. Zo ontstaat er een ronding die je als basis voor een spiraal kan gebruiken. Buig je de bocht recht naarbinnen wordt hij plat in plaats van rond, en zal de spiraal ook eivormig worden in plaats van rond. Let dus goed op dat je het lusje schuin buigt, zoals op de foto.

Stap 9.

oorstekerlangroos9abPak je lusje plat tussen je platbektang en draai je lange stuk wire een klein stukje om het lusje. Draai dan je platbektang, pak het lusje iets verder beet en draai je wire nog een klein stukje verder. In kleine stapjes draai je zo een spiraal om het lusje, tot aan de rechte hoek die je eerder maakte.

Stap 10.

oorstekerlangeindAls laatste buig je het roosje nog ietsjes krom zodat het de vorm van je oor volgt. Pas je oorbel en buig iets bij tot hij goed zit. Zorg dat de vorm goed is, dan hoef je later niet meer bij te buigen. Wanneer je koper steeds opnieuw buigt wordt het uiteindelijk breekbaar, dus een goede pasvorm is belangrijk.

Nu heb je één liggende oorbel gemaakt met wire working, de tweede maak je uiteraard op dezelfde manier. Ik geef er zelf de voorkeur aan ze in spiegelbeeld te maken. Dus het eerste ‘blaadje’ buig ik in plaats van naar links, naar rechts en ook de spiraal draai ik andersom. Het kan voor deze tutorial handig zijn om de basistechnieken wrapped loops en spiralen al te kennen. Je kunt uiteraard dit roosje ook op andere manieren gebruiken, het is een basisfiguur waar je heel veel leuke dingen mee kunt maken. Veel plezier, en ik hoor graag van je of het gelukt is! Ook met vragen kun je hier terecht!

2 reacties

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s