Oorbel, Sieraad, Tutorials
Een reactie plaatsen

Wire wrapping tutorial: liggende oorbellen basis

wire wrapped copper rose earvine

Een tijdje terug liet ik op dit blog verschillende liggende oorbellen zien. Ik noemde ze toen earvines, maar het blijkt dat die term gebruikt wordt voor een specifiek  soort wikkelende ear cuffs, waarvoor geen gaatjes nodig zijn. Ik pas daarom de term weer aan, en noem ze nu maar liggende oorbellen. Als iemand een beter idee heeft hoor ik het graag! Ik vind ze zelf erg leuk, juist omdat het lijkt dat er een sierlijk figuurtje op je oorlel ligt. Dat is dan zo’n grappig luxeprobleem wanneer je sieraden maakt die net een beetje anders zijn dan anders ;-)

Liggende oorbellen, net even anders

Vandaag wil ik jullie graag laten zien hoe je zo’n liggende oorbel zelf wire wrapt. Vandaag geef ik de basis voor de clip (waarmee je ook zelf aan de slag kan met je eigen ideeën!), volgende week komt een tweede deel voor het vormen van het roosje, een van de variaties die ik zelf bedacht. Je kunt uiteraard ook je eigen ontwerpen maken! Deze tutorial is geschikt voor beginners.

Benodigdheden:

  • 10 centimeter (4 inch) 20 gauge koperdraad
  • kniptang (flush cutter)
  • rondbektang (round nose pliers)
  • krombektang of platbektang (bent chain nose pliers of flat nose pliers)
  • vijl (evt nagelvijl en/of cup burr)
  • lineaal
  • markeerstift
  • zachte hamer (nylon, hout, rubber) en aambeeld/slavlak of nylon platbektang

Stap 1.
oorstekerlang1xLekker makkelijk: knip je draad af op ongeveer 10 centimeter (4 inches). Voor een gewone liggende oorbel heb je ongeveer 7,5 centimeter (3 inches) nodig.

Stap 2.

oorstekerlang2xVijl één van de uiteindes bij. Dit einde gaat door je oor, het is belangrijk dat er geen scherpe kantjes aanzitten. Je kunt ook later vijlen maar nu kan je er het makkelijkst bij.

Stap 3.

oorstekerlang3b-500-vertBuig je draad op ongeveer 1 centimeter lengte om de basis van de rondbektang. Zorg dat de eindes van je wire ietsje van elkaar afwijzen zoals op de foto. Ze zijn dus niet parallel, en wijzen ook niet naar elkaar toe. Uiteindelijk is het korte eind vanaf de bocht zo’n 1,3 of 1,4 centimeter. Dit is even uitproberen. Je kunt eventueel een te lang stuk nog knippen na stap 5, maar dan moet je uiteraard ook weer bijvijlen.

Stap 4.

oorstekerlang4-500xBuig met je krombektang of platbektang aan de bovenkant een hoekje, zodat de eindes iets naar elkaar toe gaan wijzen. Hiermee zie je duidelijk het begin van je draad dat op je oor ligt. Zo kan je makkelijker patronen vormen en het ligt ietsje netter. Eventuele kralen blijven ook beter zitten bij een hoekje.

Stap 5.

oorstekerlang5Op 1 centimeter van de grote bocht, buig je met je rondbektang een kleiner bochtje. Het laatste eindje wijst dan van je lange stuk wire af. Dit stukje klemt wat meer aan je oor zodat alles goed blijft zitten, en maakt het indoen van de liggende oorbeel een heel stuk makkelijker. De precieze afstand tussen de lange wire en het bochtje moet je even uitproberen (door te passen wanneer de oorbel klaar is), je kunt dit eventueel ook nog wat bijbuigen achteraf. Is hij eenmaal goed, buig je niet meer bij. Door koper te buigen verhard je het en na verloop van tijd wordt het breekbaar. Het is dus het handigste om oorbellen nadat ze klaar zijn, niet meer te moeten buigen.

Stap 6.

oorstekerlang6-500xNu ziet je oorbel er ongeveer zo uit. Vanaf de grote bocht is er ongeveer een centimeter tot aan de kleine bocht. Vandaar af heb je nog een stukje van 2 of 3 millimeter wire uitsteken, waarvan het eindje gevijld is. Eigenlijk geen echte stap, maar in het begin kan het fijn zijn om even bij te meten.

Stap 7.

oorstekerlang7-500xDoor lichtjes te slaan op het bewerkte stuk wire, verhard je het koper. Het zal hierdoor wat minder snel uit vorm raken en dus beter blijven zitten. In plaats van slaan met een hamer, kan je ook het koper tussen je nylon platbektang knijpen om te verharden. Richt je vooral op de grote bocht, het rechte (lange) stuk ga je nog verder vormen, maar omdat dat later niet meer te hameren is, is het prima om ook dit iets te verharden.

Volgende week komt het tweede deel: het vormen van het roosje. Uiteraard kun je met deze basisvorm ook zelf aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld ook kralen toevoegen (2mm, 3 mm of 4 mm zijn mooie maten) en met een lusje als stop eindigen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, kan je die hieronder neerzetten of mailen. Ik vind altijd leuk om van je te horen, en ook je resultaten zie ik graag!

wire wrapped earvine

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s