Oorbel, Sieraad
Reacties 2

4 types oorbellen die je zelf kunt maken

handgemaakte oorhaakjes, oorbellen en creolen

Een van de fijne dingen in het werken met wire, is dat je veel onderdelen van sieraden zelf kunt maken. Zoals bijvoorbeeld oorhaakjes. En wanneer je ze zelf maakt, scheelt dat niet alleen in aankopen, maar kun je de oorhaakjes ook onderdeel maken van je design. Door de keuze van materiaal, het toevoegen van kralen, door de vorm en grootte aan te passen naar jouw eigen smaak. Daarmee maak je snel unieke oorbellen in jouw eigen stijl!

Je kunt bij oorhaakjes kiezen uit verschillende materialen. Sterling Zilver (half hard) is het fijnste: het is duurzaam en veilig bij allergieën. Koper is ook prima, maar vaak wat zachter dan zilver dus dat zal je goed moeten verharden. Roestvrij staal wire is ook een optie voor mensen met een nikkelallergie. Hoewel gekleurd koperdraad (zoals Artistic Wire en craft wire) op zich bruikbaar zijn, bevat de kleuring wel een kleine hoeveelheid nikkel. De non-tarnish varianten hebben een beschermlaag waardoor je huid niet met de kleuring in aanraking komt, maar die slijt na een tijdje af. Je kunt deze bijwerken met speciale was of spray maar het veiligste is om met een allergie te kiezen voor nikkelvrije opties.

De fijnste maat wire voor oorhaakjes is 20 gauge. 18 Is vaak de dik, 22 wordt wel gebruikt maar is minder vormvast. Wanneer je de haakjes hebt gemaakt verhard je ze (door ze tussen je nylonbektang te knijpen, of licht te hameren met een houten of kunststof hamer). Vergeet ook niet om de eindes te vijlen! Wire kan na het knippen scherpe randjes hebben, die erg onprettig zijn voor jouw of andermans oren. Je kunt met een gewone nagelvijl al prima de scherpe randjes wegvijlen.

1. Franse oorhaakjes (french earwires)

Ook wel gewoon ‘oorbellen’ genoemd, in het Engels vaak Fish Hook earwires en soms Shepherd’s (Hook) earwires. De oorhaakjes blijven in balans door de hoek die je erin buigt. Voor extra tips en tutorials, zie het artikel Oorhaakjes Zelf Maken.

Of kijk vast dit filmpje:
Identieke oorhaakjes maken door Wietske Welten van Sieraden Maak Je Zelf (Nederlandstalig)

2. Gesloten oorhaakjes (kidney earwires)

handmade kidney eariwires

Deze oorhaakjes kun je sluiten waardoor ze goed blijven zitten. Ze worden ook wel oorhaakjes met (Franse) sluiting genoemd en soms ook gewoon ‘oorbellen’.

Make Your Own Kidney Earrings door Tammy Jones van Jewelry Making Daily (Engelstalig)

3. Creolen (hoops)

handmade hoop earrings

Bij deze ronde oorbellen, of oorringen, is het helemaal fijn om je eigen grootte te kunnen bepalen!

Making Hoops door Michelle van MiShel Designs (Engelstalig)
Voor nog meer tutorials, tips en voorbeelden zie ook het artikel helemaal alleen over creolen!

4. Marquise oorhaakjes (marquis earwires)

handmade marquis earwires

In het Engels worden deze oorhaakjes vanwege de vorm ook wel Almond earwires genoemd, en soms Elven earwires. Ook hiermee zijn vele variaties mogelijk. Dit soort oorbellen wordt in Nederland niet zo heel veel verkocht, dus als je hiervan houdt is het een groot voordeel om ze zelf te kunnen maken!

How to Make Long Earwires door Rena Klingenberg van Jewelry Making Journal (Engelstalig)

Dit artikel is vooral een opsomming van types oorbellen die je makkelijk zelf kunt maken, elk type krijgt nog een eigen artikel met nog veel meer tips, informatie en links naar tutorials!

2 reacties

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s