Fotografie, Laurelinde designs
Een reactie plaatsen

Sieraden fotografie: licht

Wanneer je de basistechnieken een beetje onder de knie begint te krijgen en je resultaten steeds beter worden, is het natuurlijk het allerleukste als je je zelfgemaakte sieraden kunt laten zien aan anderen. Je kunt ze zelf dragen, verjaardagskadootjes maken (vind ik altijd erg leuk!) of foto’s maken en die via bijvoorbeeld facebook of pinterest delen met wie je maar wilt. Nu maakt de kwaliteit van je foto’s nogal veel uit voor hoe je project overkomt, dus vandaag ga ik wat meer vertellen over hoe ik mijn foto’s maak.

Alle foto’s op dit blog zijn door mijzelf gemaakt, de meeste met mijn mobieltje (een HTC ChaCha). Hoewel een goede camera en andere hulpmiddelen zeker kunnen helpen zijn ze niet noodzakelijk om mooie foto’s te kunnen maken. Gelukkig, want zo houd ik meer budget over om wire en kralen te kopen. ;) Het fotograferen van sieraden valt onder ‘productfotografie’, oftewel foto’s van een object. In tegenstelling tot bijvoorbeeld landschapsfotografie en portretfotografie. Bij het zoeken naar tips is dit alvast een handige term om te kennen!

Twee voorbeelden van overbelichting

Twee voorbeelden van overbelichting

Een van de meest bepalende elementen in een foto is de belichting. Zeker met sieraden, waar veel glimmende oppervlakken en vaak ook intense kleuren een rol spelen. Een camera ziet niet zoveel nuances als het menselijk oog, waardoor het contrast tussen schaduw en licht veel scherper wordt. Fotograferen in de felle zon levert meestal geen goede foto’s op, wil je buiten fotograferen is het handiger om de foto’s te nemen op een beschaduwde plek. Zo hoeft de camera alleen de nuances binnen de schaduw vast te leggen, wat de mogelijkheid geeft om meer details te zien.
Om dezelfde reden maak je eigenlijk nooit foto’s met flits. De flits overbelicht je sieraden, de glimmende stukken weerkaatsen teveel licht en de rest is slecht zichtbaar in de schaduw. Wanneer je hard hebt gewerkt om iets moois te maken is het uiteraard erg jammer wanneer de foto dit helemaal niet toont.

twee voorbeelden van onderbelichting

Twee voorbeelden van onderbelichting

Toch is zonlicht wel een fijne bron van licht, het is vaak warmer en helderder dan kunstlicht. Zoals eerder gezegd kan je schaduwplekken gebruiken, maar er zijn gelukkig nog wat andere trucjes die je kan toepassen.

Een lichtbox filtert zonlicht waardoor het licht veel gelijkmatiger en zachter wordt. Je kunt een lichtbox kopen, maar veel makkelijker maak je er gewoon eentje zelf. Met een kartonnen doos van de supermarkt (kies de grootte die je wilt) en wat tissues of lichtdoorlatende stof ( geen idee welke, ik heb tissues gebruikt) ben je snel klaar. Onderaan staat een link naar een tutorial om deze te maken. Heel basaal komt het erop neer dat je uit de zijkanten en bovenkant een groot gat snijdt, zodat je een kartonnen frame overhoudt met een dichte achter- en onderkant. Over de gaten heen plak je gaas of tissues. Eén laag tissues is voldoende, ik heb er zelfs een van de kleine laagjes afgehaald om iets meer licht binnen te krijgen. Als laatste plak je een wit stuk karton aan de binnenkant van de achterwand, dat doorloopt over de onderkant naar buiten. Hiermee heb je meteen een mooie, neutrale achtergrond. Mochten deze instructies niet duidelijk zijn: geen nood, de tutorial zelf is veel duidelijker!

De opzet voor het fotograferen van de Spiraal Oorsteker Tutorial

De opzet voor het fotograferen van de Spiraal Oorsteker Tutorial

Of je kunt je foto’s maken op bewolkte dagen. Het wolkendek is eigenlijk het meest ideale filter dat er is. De meeste van mijn foto’s zijn gemaakt in de vensterbank, daar heb ik het beste licht. Om maximaal gebruik te maken van licht kan je ook gebruik maken van aluminium folie. Ik heb dat om twee kartonnen borden gewikkeld die ik schuin neerzet tijdens een fotosessie. Ze werken als spiegels, weerkaatsen extra licht naar mijn sieraden. Dit zorgt voor een gelijkmatigere verdeling (minder scherpe schaduwen) en extra glans. De precieze positie is wat uitproberen en soms zijn twee borden wat teveel. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mijn zilver zoveel glans krijgt dat het als een witte veeg op mijn foto komt. Ik heb liever foto’s die iets onderbelicht zijn dan overbelicht. Onderbelichting valt met bewerking nog wel aan te passen, overbelichting helaas niet meer.

Mijn gebruikelijke opzet voor het maken van foto's

Mijn gebruikelijke opzet voor het maken van foto’s

Veel camera’s en sommige telefoons hebben ook een instelling waar je de lichtsterkte die de camera registreert kan aanpassen. Hoewel dat een handig trucje is, is het eerder een aanvulling op het werken met goed licht dan een basis.

Zo, nu heb je een aantal tips om mee aan de slag te gaan! Het is best leuk hiermee te experimenteren (vind ik zelf) en in huis op verschillende plekken foto’s te maken, met gordijnen dicht of open, in de zon of schaduw. Neem bijvoorbeeld twee sieraden en maakt foto’s op verschillende plekken, met lichtbox, zonder, met folieborden, zonder en kijk wat het verschil is. Met deze basale tips kan je al goede foto’s maken.

En een laatste tip: heb je een macro-functie, zet die dan aan. Heb je die niet, neem je foto’s dan van ietsje verder weg (om ze scherp te krijgen). En omdat ik het niet laten kan nu echt de allerallerlaatste tip voor vandaag: neem altijd meerdere foto’s achter elkaar. Soms is eentje net niet scherp of scheef of wat dan ook, met meerdere foto’s kan je achteraf de beste kiezen om mee te werken!

DIY Photo Light Box door Anne van Flax and Twine (Engelstalig)
DIY Aluminium borden op Handmadeology (Engelstalig)

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s