Basistechniek
Reacties 3

Wire wrapping basistechniek: wikkelen (coiling)

wire wrapped copper coil

losse coil

Het is weer tijd voor een basistechniek! Er zijn vele basistechnieken in het werken met wire, die stuk voor stuk een hoop mogelijkheden bieden om aan de slag te gaan en snel mooie resultaten te behalen. Zo ook met de techniek wikkelen (coiling). Bij deze techniek gaat het erom een dunner stuk wire om een mal of dikker stuk wire te wikkelen. Wanneer je twee gelijke diktes om elkaar draait heet het ‘twisting‘ en ook dat geeft mooie resultaten, maar dat is voor een andere keer. ;)
Een andere verwante techniek is weven (weaving), waarbij je een dunner stuk wire om meerdere dikkere stukken wire wikkelt in verschillende patronen, je weeft als het ware je dunne wire tussen de dikkere draden door. En dan is er nog het wrapping, waarbij je je dunnere draad gebruikt om delen aan elkaar te bevestigen. Zoals bijvoorbeeld twee stukken draad of kralen aan een frame. De diverse technieken worden ook vaak afwisselen gebruikt.
Een hoop termen achter elkaar, maar vandaag gaan we verder alleen op het wikkelen in.

weaving, coiling and wrapping with wire

Coiling wordt veel gebruikt om ‘kaal’ wire reliëf te geven, dit kan een ontwerp snel een stuk interessanter maken. Zeker in combinatie met het oxideren, dat het reliëf effect nog versterkt. Wire met een coil eromheen is ook steviger en wat minder buigzaam, wat af en toe best handig kan zijn. Je wikkelt altijd met dunner draad om dikker draad heen omdat het andersom nu eenmaal niet gaat. In de meeste gevallen wikkel je met 24 gauge draad of dunner (tot ongeveer 28 gauge) om 20 gauge of dikker. Hoe dikker je basisdraad is, hoe dikker de wikkeldraad kan zijn. Een verschil hiertussen van minimaal 6 gauge werkt het prettigst.

wire wrapped elegant s link

Wanneer je je draad om een mal draait, kun je de mal eruit halen en hou je een los stuk gedraaid wire over, een coil. Deze coils kun je in de gewenste lengte knippen en decoratief gebruiken, door deze bijvoorbeeld mee te rijgen als een soort kraal. Of je kunt de coil op zijn beurt weer wikkelen om een stuk wire. Ik heb dit zelf nog niet gedaan, maar Capricus, van Capricus Kralen stuurde me een mooie foto van een armband, waarbij ze een stuk wire met kralen gebruikt als coil, wat een vergelijkbaar effect geeft. En ook gewoon erg mooi is om te zien!

Ik weet ook niet zo goed welke dikte wire hiervoor geschikt zijn, ik vermoed dat 24 goed zal werken omdat het redelijk dun is maar toch nog stevig. Volgens Capricus is 24 en ook 22 gauge goed te gebruiken en helpt het om wire eerst te verharden door het bvb een paar keer tussen een doek, je vingers of een nylon platbektang door te halen. Verharden zorgt ervoor dat je wire zijn vorm beter vasthoudt. Tips zijn altijd welkom, dank je wel Capricus! (zie ook de link naar haar blog en winkel onderaan!)

detail van een armband, gemaakt door Capricus

detail van een armband, gemaakt door Capricus

Tips:

-zorg voor een regelmatige beweging en werk in het begin niet te snel. Door regelmaat in te brengen hou je je beweging hetzelfde, waardoor je wikkels netjes na elkaar uitkomen
-verbeter een foutje direct. Soms komt de draad over je vorige wikkels terecht, of zit er een kinkje in. Hoe verder je bent met wikkelen, hoe lastiger het wordt om dit nog aan te passen, dus doe het liever direct.
-meet de hoeveelheid wire die je gaat gebruiken vooraf (vooral wanneer je geen tutorial gebruikt) en maak notities. Zo kun je hierop terugvallen bij nieuwe projecten, heb je meer zicht op de hoeveelheid wire die je nodig hebt en hoef je minder te verspillen. Hoewel het zeker mogelijk is om nieuw wire toe te voegen wordt het nooit helemaal netjes en hoe preciezer je kan werken hoe mooier het resultaat.
-als je met hele lange stukken moet werken kan je ofwel een deel van je wire ietsjes oprollen (bijvoorbeeld om je hand) en langzaam afrollen, ofwel met kleinere stukken werken. Kijk wat voor jou het fijnste werkt en vergeet ook niet een veiligheidsbril te dragen. Lange stukken wire schieten makkelijk alle kanten op.
-Bij het coilen van langere stukken is het belangrijk dat het eindje van het wire meedraait. Wanneer dit niet draait creëer je kinkjes in je wire die later lastig glad te strijken zijn. Helemaal te voorkomen is dit niet, kleine bochtjes en kinkjes kun je het beste regelmatig gladstrijken door je wire tussen je vingers (of je nylon platbektang) door te halen.

Toepassingen:
-decoratief, als reliëf of kraal
-basis voor weven (weaving)
-basis voor wrapping (bevestigen)
-basis voor het maken van jump rings
-basis voor het simpel afwerken van (leren) koordjes

wire wrapped leather cord

afwerking leren koordjes met gewikkeld wire

Het is ook mogelijk om een boor te gebruiken om snel wire te wikkelen, maar onderstaande links zijn alleen voor het wikkelen met de hand. Tutorials voor wikkelen met een boor zijn overigens wel beschikbaar op dezelfde sites.

Capricus’ Blog Capricus Kralen

Links naar tutorials (Engelstalig):
Coiling wire by hand (filmpje van 13 minuten door Lisa Niven Kelly van Beaducation)
Coiling by hand (PDF met foto’s en tekst door Morganause op JewelryLessons, erg handig voor het wikkelen van lange stukken)

3 reacties

 1. Leuk bericht :)
  24g (half hard) wire is inderdaad prettig om mee te werken.
  Het draad zal ook harder worden als je het een paar keer hebt bewerkt met een tang (met zachte bek)of doekje, zoals je denk ik wel weet.
  22g gaat ook wel, persoonlijk ben ik minder fan van dat hele zachte draad, het zogenaamde “soft wire”. Dat vind ik zo erg buigbaar dat ik het niet handig vind voor dit soort werkjes.
  Ik heb nog wel 1 of 2 foto’s van een werkje dat ik hiermee ooit maakte, dus gecoiled wire en dat weer extra coilen.

  • Dank je wel! Ik werk nog niet zo veel met zilver, koper komt alleen in één hardheid en die zit wat tussen dead soft en half hard in. Dank je voor de tips, het verharden van wire om coils te maken lijkt me erg nuttig!
   Als je een foto van je werkje met gecoilde coils zou willen sturen, zou ik die graag plaatsen! Uiteraard met een vermelding van je naam en als je wil een link naar je website. Je kan me mailen op laurelindesieraden@gmail.com . Wil je geen foto hier, maar heb je wel een link naar waar jouw foto staat is dat natuurlijk ook prima!

 2. Pingback: Kadootje voor jou? | Laurelinde Sieraden

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s