Oorbel, Sieraad, Tutorials
Reacties 3

Wire wrapping tutorial: spiraal oorsteker

wire wrapped spiral earpost

kleine spiralen oorstekers

Tijdens het leren maken van dichte spiralen bedacht ik me ineens, dat dat ook erg schattige kleine oorstekers konden worden. Als ik maar uit kon vogelen hoe ik een stuk wire vanuit het midden naar achteren kon laten steken, zodat ze mooi op mijn oor vielen. Wat gefriemel en gefreubel later bleek dat dat inderdaad kon. En als je eenmaal weet hoe, zijn ze goed te maken. Dus vandaag een tutorial! De basistechniek van het spiralen maken leerde ik van een online filmpje van Beaducation, hoewel je het niet nodig hebt is het wel handig om te kijken. Gewoon omdat het een super leerzaam filmpje is en ook andere spiraaltechnieken uitlegt. De link staat onderaan.

Maar nu eerst…… de tutorial!

Benodigdheden:
-4 tot 5 cm 20 gauge wire (kleur naar wens)
-kniptang (flush cutter)
-platbektang (flat nose plier)
-vijl, bvb naaldvijl of nagelvijl (file)
-lineaal (ruler)
-vlindertje (ik gebruik eentje van een ander setje, ik draag ze uiteraard toch nooit tegelijk)

wire wrapping tutorial spiral earpost

1. Knip 4 centimeter wire af van je 20 gauge wire. Eventueel kan je ook 5 centimeter nemen, dat geeft je ietsje meer speling aan het einde.

2. Buig met je platbektang een rechte, zo scherp mogelijke hoek op ongeveer 1 centimeter lengte.

wire wrapping tutorial spiral earpost

3. Pak je draad vast met je platbektang. De rechte hoek zit tussen de tang met het kortste gedeelte tussen de tang en het langste gedeelte erbuiten. In foto 3 wijst het langste deel naar links. Je draad steekt niet boven de tang uit. De hoek bevindt zich halverwege tussen de bek van je tang.

4. Buig je wire om de bek van de tang, zodat je een klein lusje krijgt. Met een platbektang krijg je een veel kleinere ruimte dan met je rondbektang, vandaar dat je voor deze spiraal je platbektang gebruikt. Als je de hoek in je draad niet ver genoeg tussen je tang hebt geplaatst, is het lastig grip te houden en wordt je lusje wel erg klein. Als de hoek te te ver hebt geplaatst krijg je een heel langwerpig lusje, dat moeilijk om te vormen is tot een ronde spiraal.

wire wrapping tutorial spiral earpost

5a. Plaats je lusje diagonaal tussen de bek van je tang. Hierdoor kun je het uiteinde netjes naar binnen drukken waardoor er een redelijk ronde basis voor een dichte spiraal ontstaat en je uiteinde in het midden uitkomt.  Het is even proberen tot je hem hebt zoals op foto 5a, maar de positie is belangrijk.

5b. Druk nu langzaam het uiteinde van je lusje (waar de hoek onder zit), naar binnen. Het wire kan wat verschuiven terwijl je dit doet, zorg dan dat je het goed terug schuift in diagonale positie. Je drukt het lusje niet zozeer plat, maar echt het ene uiteinde naar binnen waarbij er zo min mogelijk ruimte ertussen blijft zitten. Overigens zegt de positie van mijn handen op deze foto’s helemaal niets over hoe je je tang handig vasthoudt, maar alleen iets over hoe ik een tang vasthoudt terwijl ik er met mijn andere hand een foto van probeer te maken. ;)

wire wrapping tutorial spiral earpost

6. Pak je dichte lusje tussen de bek van je platbektang. Pak het op het brede gedeelte van de bek: daar heb je meer grip met minder moeite. Zo voorkom je dat je je wire beschadigd, wat zeker met kleurlagen snel kan gebeuren. Terwijl je je lusje zo vasthoudt, buig je met je andere hand je wire een klein stukje om het binnenste lusje. Vervolgens draai je het lusje iets mee en zet je het opnieuw tussen je tang, waarna je je wire weer iets om je lusje buigt. Werk in kleine stukjes zodat je weinig kracht hoeft te zetten en je wire zich netjes gelijkmatig in een spiraal wikkelt. Als je de basis van het spiralen maken goed beheerst, weet je dit al. Vind je dit lastig, kijk dan onderstaand filmpje eerst.

wire wrapping tutorial spiral earpost

7a+ 7b. Na een stukje je spiraal te hebben gerold, kan je je wire niet meer van de zijkant vastpakken omdat daar je hoek naar beneden loopt. Je kunt dan heel simpel je wire vastpakken bij het stuk draad dat uitsteekt. De verleiding is dan wel groot om in een keer grote stuken spiraal bij te buigen, maar blijf dat in kleine stukjes doen. Je ziet op 7b dat de wire die om de spiraal gerold wordt, ietsjes naar boven uitsteekt. Wanneer je te snel te grote stukken rolt, rol je snel over de spiraal heen in plaats van erlangs, waarbij je draad onder of juist boven de spiraal uitkomt, niet meer helemaal netjes rond is of er ruimte tussen de wire ontstaat. Hoe weet ik dat? Tja, ik ben soms eigenwijs en ongeduldig. :P

wire wrapping tutorial spiral earpost

8. Knip het einde van je wire schuin af, het liefste zo dicht mogelijk op de spiraal (zoals op de kleine foto in de onderste linker hoek). Het eindje van je wire is veel minder buigzaam, dus dat is lastig nog bijwerken. Je knipt schuin in plaats van recht omdat het uiteinde van je draad dan de vorm volgt van je spiraal en niet opvalt. Ik knip meestal na ongeveer 3 omwentelingen, wil je een grotere spiraal begin dan met wat meer wire. Bijna klaar!

Belangrijk: vijl de eindjes goed af!
Met name de uiteindes die je in je oor steekt kunnen behoorlijk scherp zijn na het knippen, zorg dat je ze netjes hebt afgevijld voordat je ze uitprobeert! Vijl ook eventueel het einde van de spiraal bij waar nodig. je kunt hier prima een nagelvijl voor gebruiken

En dan: Tadaaaaa!

wire wrapping tutorial spiral earpost

9. Het resultaat. Om ze te kunnen dragen heb je er uiteraard twee nodig en een vlindertje of ander stoppertje van bijvoorbeeld een andere set oorstekers. Je kunt ook variëren door de spiralen wat grote te maken, er een oogje onderaan te maken en daar kralen of andere mooie wire wrapping creaties aan te hangen. Veel plezier!

Dit is mijn allerallereerste tutorial. Het was een hoop werk om hem te maken en leuk om eens na te denken over welke stappen ik nou precies zet om tot een resultaat te komen. Ik hoop van harte dat alles duidelijk is, zo niet hoor ik dat graag! Ik kan uiteraard nog dingen aanpassen mocht dat nodig zijn, in de foto’s of uitleg. Werkt de tutorial wel prima van jou, vind ik dat natuurlijk ook fijn om te weten!

3 reacties

    • Dat is inderdaad toevallig! Ik vind ze ook super en ze zijn makkelijk te maken. Ik ben het met je eens, het is fijn om meerdere manieren te zien van dezelfde techniek, daar blijf ik mee bijleren. Ik vind het zelf erg mooi om een helemaal dichte spiraal te maken, zonder gaatje in het midden. Dat kwam ik verder nog nergens tegen, vandaar de tutorial. Wat gaat daar overigens nog veel werk in zitten!

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s