Basistechniek, Laurelinde designs, Oorbel, Sieraad
Reacties 3

Ear cuffs. En nog meer ear cuffs.

Ik hou wel van een beetje apart, van een beetje stoer, tribal maar toch ook lief en elegant. En het liefste alles tegelijk. Wat mij betreft ben ik dus gek op ear cuffs, de kleine metalen sieraden die je om je oor heen kan zetten. Je hebt er in principe geen gaatjes voor nodig maar kan ze zo dragen. Tenzij er een oorsteker aanzit, die bijvoorbeeld met een kettinkje verbonden zit aan de cuff zelf. Je kunt uiteraard ook een ear cuff en oorbellen tegelijk dragen, dat combineert ook mooi!

Dus tijd om eens een paar goede wire wrapping tutorials op te zoeken! Shealynn’s Faerie Shoppe heeft er een aantal die heel duidelijk de basis uitleggen en vervolgens ook veel ruimte laten tot aanpassen aan jouw eigen wensen. Wanneer je eenmaal de basis doorhebt is het eigenlijk heel makkelijk en maak je snel variaties. Het is het makkelijkste om te beginnen met de Simple Ear Cuff tutorial en daarna de anderen te gaan doen. De tutorials bestaan uit foto’s met tekst, ze zijn goed opgebouwd en makkelijk te begrijpen, met duidelijke voorbeelden.

Hoewel de basis heel makkelijk is, moet ik eerlijk bekennen dat het werken met langere krullen me niet zo makkelijk afgaat. Ik vind het erg lastig om te zien hoe ze op het oor vallen en regelmatig steken ze alle kanten op. Het helpt ook niet dat ik steeds in de spiegel moet kijken hoe ze zitten, en dan vervolgens de aanpassingen precies andersom moet doen. Heel wat ear cuffs eindigden toch stiekem op hun kop, of staken te ver van mijn oren af en na een hoop gefrummel werd het koper ook bobbelig en stug. Echt een frustratiewerkje dus, maar ik ben extra trots op de ear cuff met krullen die me nu wel consequent lukt! Het helpt om me te beseffen dat wat halverwege de cuff zit, op het platte stuk van mijn oor valt. En dus niet aan de zijkant, maar dat op dat stuk wel een draai naar achteren moet zitten. Dit klinkt misschien als koeterwaals maar wie weet heb je hier wat aan op het moment dat je je eigen ear cuffs wil maken! Nieuwe varianten probeer ik later nog wel eens. Het lijkt me bijvoorbeeld ook erg gaaf om een lange krul te maken en daar dan weer kralen aan te hangen. En werken met kleine kettinkjes staat ook mijn lijstje, maar moet voorlopig even blijven staan!

Na het doen van de tutorials kwam ik ook op wat eigen ideetjes, wat natuurlijk nog veel leuker is!

Tips:
Het is het makkelijkste om met 20 gauge te beginnen en wanneer je ear cuff goed lukt, daarna eventueel over te stappen op 18 gauge. Dat houdt de vorm beter vast, maar is ook lastiger te bewerken.  Onderaan staan links naar twee basis-tutorials, het is fijn om die twee eerst te doen en vandaar uit verder uit te proberen met andere tutorials (eventueel van dezelfde site, maar er zijn ook een hoop andere!), of zelfs met eigen ideeën.
Wat betreft de maat is het een beetje uitproberen. Ik gebruik een groot potlood om mijn cuffs omheen te buigen en dat zit prima voor mij. Maar elk oor is net weer een beetje anders! In principe zitten ear cuffs comfortabel, je voelt amper dat ze er zitten. Draag ze en tijdje om te voelen of de maat goed is, zitten ze toch krap buig ze dan iets losser. Je buigt een ear cuff beter niet elke keer dat je hem in doet want dan verliest hij zijn vorm snel en wordt het metaal na een tijdje breekbaar. Ik draai de ear cuff eerst achter om de rand van mijn oor, en dan verder naar voren, zodat hij losjes om mijn oor-rand zit.

Zie ook mijn vervolg artikel: Sierlijke Earcuffs

Tutorial links (alle Engelstalig):
Simple Ear Cuff van Shealynn’s Faerie Shoppe
Double-Loop Technique van Shealynn’s Faerie Shoppe
Deze site heeft nog meer goede tutorials, waaronder ear cuff variaties!

3 reacties

  1. Dank jullie wel! Gefriemel vind ik algemeen wel een goede omschrijving van wire wrapping ;) De basis ear cuffs zijn overigens prima te doen, het zijn vooral de lange krullen en de kraaltjes die er friemelwerk van maken!

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s