Basistechniek
Reacties 2

Wire wrapping basistechniek: kettelen (oogjes buigen)

Een van de meest praktische basistechnieken is het maken van oogjes (basic loops) of ook wel kettelen. Het is makkelijk, snel en je kunt er al meteen een hoop mooie dingen mee maken. Het is de basis voor het maken van veel oorbellen, maar ook armbandjes en kettingen zien er goed uit. De techniek wordt ook veel gebruikt in combinatie met andere technieken, veel hangers, oorbellen en schakels gebruiken een oogje als bevestiging dus het is echt de moeite waard om hier in het begin even goed mee te oefenen.

Wire wrapped 8 link chain detail

Detail van een ketting met kralen tussen basic loops en 8-chain tussenschakels

Zo is het belangrijk om alle oogjes precies even groot te maken. Daarmee krijgt je wire wrapping sieraad een regelmatig uiterlijk dat er al snel professioneel uitziet. En bij een set oorbellen hangt zo de ene niet lager dan de andere. Je bereikt dit heel simpel door je rondbektang (round nose pliers) te markeren op de gewenste grootte. Vaak wordt aangeraden dit met een permanente stift te doen, maar ik wissel graag per project van grootte dus ik gebruik een gewone fineliner. De lijn vervaagt redelijk snel dus teken ik hem regelmatig bij. Wanneer ik tevreden ben over de grootte meet ik de afstand tot de top van mijn tang in millimeters en schrijf ik de afstand op in mijn notitieboekje. Het is erg behulpzaam om per project notities te maken van maten, dingen waar je tegenaan liep, het ontwerp of waar je de tutorial vandaan hebt. Zo kan je later precies hetzelfde maken zonder dezelfde fouten te herhalen. Wat echt erg, erg fijn is. ;-)

Wire wrapped basic loop bracelet with blue foggy beads

Als je goed kijkt naar de oogjes zie je dat ze ongelijk van vorm en grootte zijn.

Behalve een vaste maat, is ook de vorm van het oogje belangrijk en afhankelijk van hoe je deze maakt. Ronde oogjes die recht op de draad staan (zoals bij een kettelstift) zijn meestal het mooiste en er zou geen afstand tussen het oogje en de kraal moeten zitten. Dit vind ik nog steeds wel lastig en is vooral een kwestie van oefening en het goed inschatten (of beter nog: goed meten) van de hoeveelheid wire die je nodig hebt om een oogje te maken.

Extra tips:

-Zorg dat het einde van je wire recht afgeknipt of bijgevijld is voor je een oogje maakt. Bij het knippen met een kniptang is altijd een uiteinde recht en een uiteinde is puntig. Alles recht knippen maakt de oogjes steviger en zorgt ervoor dat er geen kralen los kunnen komen.
-Je kunt een bestaand oogje om je rondbektang schuiven om de maat te bepalen en oogjes te maken in gelijke grootte, zoals bijvoorbeeld met een oorhaakje.
-Houd bij het bepalen van de maat van het oogje rekening met de grootte van wat je erdoor wilt halen. Ik weet het, dat ligt voor de hand maar ik moet mezelf er toch nog regelmatig aan helpen herinneren. :P
-Het goed openen en sluiten van oogjes (zoals bij jump rings) zorgt ervoor dat de vorm mooi blijft, dit wordt ook uitgelegd in sommige van de tutorials.
-20 Gauge wire is een fijne maat wire voor oogjes. In geval van Craft Wire en Artistic Wire is er geen sprake van half hard of dead soft, dus kan je die informatie in tutorials negeren. Voor meer stevigheid kan je ‘wrapped loops’ gebruiken of 18 gauge wire. Bij kleine kralen is 22 of zelfs 24 gauge fijn (met een wrap om te voorkomen dat het lusje loskomt). In principe gebruik je altijd het dikste wire dat door de kraal past.
-Het ‘wrappen’ (omwikkelen) van de draad onder een lusje zorgt voor extra stevigheid maar geeft ook een mooi effect, zeker als je meermalen wrapt.

Zie voor meer informatie over gauge en gebruik ook het komende artikel: Wire: over gauge en millimeters

Red wire wrapped earrings

Deze oogjes zijn al veel netter.

Toepassingen:
-een nietstift met kralen naar keuze, een lusje en een oorhanger is de basis voor veel prachtige oorbellen!
-een kraal tussen twee lusjes is een mooie en veel gebruikte schakel in kettingen, armbanden en oorbellen. En kan ook gecombineerd worden met andere schakels of stukken ketting.
-voor vele andere technieken en designs, zoals de ‘wrapped basic loop’ of de ‘figure 8 chain link’ is het handig om goede oogjes te kunnen maken.

En dan nu eindelijk de tutorial zelf! Beaducation maakt de beste instructie filmpjes, dus hier een filmpje van hun Youtubekanaal:

2 reacties

 1. Wilma klaij zegt

  Hi ik zou graag willen weten als ik een wire wrap buig in een circel, van bv drie basis draden met drie om drie kleine lussen en drie grote lussen, de schakels totaal vervormen. Hoe kan ik dit voorkomen?
  Dank je wilma

  • Hoi Wilma,

   ik begrijp niet precies wat je bedoelt, heb je misschien een foto? En vervormen de schakels tijdens het maken of tijdens het dragen?
   Welke wire diktes gebruik je van welk materiaal?

Vragen? Opmerkingen? Ik lees ze graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s